BACK TO THE 80´S: SUSAN, VAR ÄR DU? (1985)

23 september, 2014

Madonnas genombrottsskiva Like a virgin kom ut 1984, den här filmen kom 1985. Var man tonåring på den tiden var det omöjligt att inte veta att Madonna var den coolaste katten i stan även om jag aldrig gjorde som många andra tjejer och anammade hennes klädstil till punkt och pricka. Jag var mer….Andrew Fletcher.

Jag såg Susan, var är du på bio en sommardag och jag tror det var första gången jag hörde tjejer högt reagera i en biosalong. Å andra sidan (om jag inte missminner mig, det var trots allt väääldigt länge sedan) så var det mest tjejer där, eller ja….flickor och jag tror alla – inklusive jag – sprang till skivaffären och köpte singeln Into the groove efteråt.

Filmen är dock precis lika intetsägande nu som jag tyckte 1985. Den uttråkade hemmafrun Roberta Glass (Rosanna Arquette) längtar efter att nåt skoj ska hände i hennes liv och hon lusläser annonserna i tidningen. Varför dessa annonser är så roliga förtäljer dock inte historien. Men på grund av hennes annonsläsning uppmärksammar hon en man som med jämna mellanrum sätter in en annons som lyder Desperatley Seeking Susan där det står tid och plats där denna man kommer vara och dit Susan bör komma. Hon börjar fundera på vem denna Susan (Madonna) är och som sig bör i filmer när det inte går att hitta en smartare/trovärdigare lösning skrivs det in en olycka (läs: inspringning i gatubelysning) med minnesförlust som följd och hux flux blir hon tagen för denna Susan och leds in på en kriminell bana.

Gäspade du när du läste texten? Jag gäspade när jag skrev den och fy satan vad jag gäspade när jag såg filmen. Alltså, den ÄR inte bra.

Det är klart att jag har sett mycket som är sämre än detta men det krävs att man tycker att Madonna och/eller Rosanna Arquette är det coolaste/snyggaste/sexigaste som går i ett par skor för att man ska kunna ge filmen godkänt. Jag tycker inte det. Däremot är det en snygg filmaffisch som fullkomligt osar 80-tal. Tyvärr hjälper det inte filmen.

Det här är en av filmerna i temat Back to the 80´s. Ikväll kommer ännu en film från 1985.

{ 5 comments… read them below or add one }

Henke september 23, 2014 kl. 12:28

Jo, jag gissade fel i morse. Det hade nog behövs hundra gissningar innan jag kommit till denna titel… LOL. Men jag kommer ihåg denna som ganska bra, lite lättviktig kanske men underhållande. Minnet kan bedra en!

Svara

Fiffi september 23, 2014 kl. 13:56

Henke:
Kanske skulle du tycka likadant om filmen fortfarande, man vet ju aldrig riktigt hur dåtidsminnet klickar med nutidsuppfattningen. Men för mig funkade det inte alls. Riktig skräpfilm!

Svara

Movies - Noir september 23, 2014 kl. 15:20

Hör och häpna – inte sett! 🙂 Fast det kanske inte är så konstigt. Har aldrig lockat mig och om man inte såg den när det begav sig tror jag inte man missat så mycket.

Svara

Fiffi september 23, 2014 kl. 15:24

Movies-Noir:
Deeeee-cennier!! *klapp klapp klapp* Deeeee-cennier!! *klapp klapp klapp* Du kanske skulle tycka om den? Vem vet? 🙂

Svara

Movies - Noir september 24, 2014 kl. 11:55

Kanske det, men nej, denna är inte på min ”shortlist” 😉 Finns många 80-talare man är mer sugen på som passar in i Decennier.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: