Svensk söndag: SVART LUCIA

7 december, 2014

Jag såg Svart lucia på bio när den kom 1992. Jag tyckte jättemycket om det nya ansiktet Tova Magnusson och jag hade jättesvårt för det andra nya ansiktet Figge Norling. Dom båda tyckte dock om varandra och blev ett par under inspelningen, var sedan ihop i många år och fick två barn innan deras vägar gick åt olika håll. Den sista informationen är dock helt oväsentlig då det är filmen det handlar om här.

Svart lucia kändes som en rätt fräsch film när den var ny, jag gillade den. Den var mörk, lite läskig och ungdomarna var inte direkt harmoniska och snälla. Nu när jag ser den känns den fortfarande skönt mörk men kanske inte lika fräsch. Historien håller, skådespelarprestationerna är det inget fel på men dialogen…..DIALOGEN!?!?!?! Bitvis är det mossigt så jag sitter och skruvar på mig. Jag ser manuset framför mig, mellanrummet mellan orden som ska symbolisera en paus men allt blir bara stolpigt, styltigt och konstigt. Pratar vi verkligen så? tänker jag flera gånger och höjer kudden framför ansiktet.

Men hur knackigt snacket än låter ibland så är det inte tal om att ta fram motorsågen här. Svart lucia är en habil film, en rätt spännande thriller som skulle passa på vilken luciavaka som helst bland popcorn, folköl och tonårshångel. Den är okej men inte direkt bra för att avsluta med en enkel sammanfattning.

{ 12 comments… read them below or add one }

Henke december 7, 2014 kl. 13:28

Rätt intressant det där att vissa filmer ändras så mycket när man ser om dem. Jag har inte sett denna och med tanke på vad du skriver om dialogen så blir jag ju inte direkt mer sugen…

Svara

Fiffi december 8, 2014 kl. 08:20

Henke:
Om du inte såg den här filmen “när det begav sig” kan du gott strunta i den. Det finns (ju) ziljoners andra filmer att se 😉

Svara

Sofia december 8, 2014 kl. 07:44

Jag såg den också när den kom och minns den också som väldigt spännande, inte minst Tova M var bra som sagt. Tror jag har den någonstans på VHS — ska jag våga… 😉

Svara

Fiffi december 8, 2014 kl. 08:21

Sofia:
Klart du vågar! En perfekt film att se på en hemma-luciavaka 😉

Svara

Carl december 9, 2014 kl. 10:47

En av få filmer jag minns att jag såg på bio som tonåring och tyckte då att den var bland det bästa jag sett. På den tiden var det nog inte helt vanligt med den sortens gymnasiethriller, särskilt inte svensk sådan.

Jag vill passa på att tipsa om underskattade franska pärlan Simon Werner a disparu (Lights Out på engelska), som är en mer modern tappning av gymnasiethriller som utspelar sig 1992.

Svara

Fiffi december 10, 2014 kl. 22:43

Carl:
Har du sett om filmen någon gång sen du var tonåring?

Tack för tipset om den franska pärlan. Jag skriver upp den på ska-se-listan 🙂

Svara

Carl december 11, 2014 kl. 08:39

Jag tror att jag sett delar för några år sedan och fick nog samma intryck som du. Det är bara hoppas att man själv åldrats med mer värdighet än filmen.

Svara

Fiffi december 12, 2014 kl. 08:36

Carl:
Jag skulle nog säga att det är svårt att _inte_ göra det. Åldras med mer värdighet än Svart Lucia alltså 😉

Svara

AgentU mars 2, 2017 kl. 03:06

Den bästa svenska ungdoms-rysare någonsin

den hade större publik än 11 miljoner och var väldigt populär

synd att stocksundsbron som dom springer på i filmen är riven för länge sedan och stationshuset privatägt

Svara

Fiffi mars 2, 2017 kl. 22:59

AgentU:
11 miljoner, hur tänker du då? 🙂

Svara

AgentU september 28, 2017 kl. 23:28

Den spelade in 11 miljoner och hade 14 000 000 i budgett och spelade in mellan 11-15 miljoner fick jag reda på …så den va populär som fan

Den sålde tydligen bra på vhs och hyrfilm 1993

Dialoger ändras med trender och ungdomar snackade som i filmen när det begav sig

jag gick själv i skolan när filmen kom så jag vet

Du har dessutom fel i att det inte är en “bra” film

det är en suverän film och manuset är det mest spännande man kan läsa i form av roman/thriller

Rollerna är dessutom väldigt realistiska och alla dessa karaktärer kunde man hitta i varje skola men i olika volymer

Mordet på en av huvudrollerna är dessutom det mest otäcka som visats på svensk film eftersom man inte får se hur de går till utan bara fantisera tills liket hänger där

Du skulle läsa manuset och inse att detta är den bästa ungdomstriller som svensk film har kunnat komma med

dessutom blev den inte så sågad som Sökarna och andra ö-filmer

Svara

Fiffi september 29, 2017 kl. 07:17

Agent U:
En sån tur att smaken är som baken. Fakta är dock fakta och jag antar att du hittat siffrorna på samma ställe som jag (http://www.imdb.com/title/tt0105502/?ref_=nv_sr_1). Jag är rätt säker på att filmens finansiärer inte håller med om att den är “populär som fan” och gick jättebra då den inte ens spelade in pengarna den kostade att göra.

Ska vi gå efter IMDb-betyg och jämföra Svart Lucia med Sökarna (då det är svårt att hitta originalrecensioner på nätet från början på 90-talet) så har Svart Lucia 4,9 och Sökarna 4,5. Ingen större skillnad alltså.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: