BERNIE

8 december, 2014

Kliar det? Känns det konstigt nånstans inne i kroppen? Ett imaginärt tryck över bröstet, fantomlöss i hårbotten, svullna lymfkörtlar på ställen där inga lymfkörtlar finns?

Jag tror jag vet vad det kan bero på. Det är en hel månad sedan det dök upp en Matthew McConaugheyfilm här på bloggen. Klart det känns konstigt men det bästa är att det finns medicin mot knepighetsåkomman. Här kommer den nämligen, psykofarmakan i bokstavsform – ännu en film med Mr McConaughejsan!

Bernie är en film som är intressant på en hel massa sätt, kanske främst för att den är skriven och regisserad av Richard Linklater, Boyhoodmannen. Han läste en artikel i Texas Monthly om begravningsentreprenören, sångaren, företagaren och genomsnällisen Bernie Tiede och bestämde sig för att göra en film om honom. Sagt och gjort. Han castade Jack Black som Bernie, Shirley MacLaine som den rika tanten Marjorie Nugent och Matthew McConaughey som polisen Danny Buck och slutresultatet blev en film som på många sätt är bra men på ett sätt mindre bra. Det mindre bra stavas Jack Black.

Jack Black är ingen Fiffi-kille. Jag har för det mesta väldigt svårt för honom som skådespelare. Han har iskalla psykopatiska ögon och utstrålar motsatsen till kramgo och empatisk. Det blir därför tämligen komplext att se honom gestalta någon som alla pratar gott om, som alla tycker om, som alla höjer till skyarna som en fantastisk snäll och inkännande man. Jag tror inte på´t, jag köper det inte och i och med att jag inte köper det fallerar själva grundreceptet en ganska stor smula. Med en sämre regissör bakom spakarna hade det kanske blivit pannkaka av hela filmen på grund av detta men Linklater är pålitlig, han vet vad han pysslar med och han manövrerar filmen med van hand mellan grunden och kommer ut på andra sidan i ett fullt godkänt stycke.

Matthew McConaughey är inte med jättemycket i filmen, jag tror att hans roll hade kunnat klippas bort helt utan att filmen egentligen förlorat på det. Samtidigt var det kul att se honom i fula glasögon och icke klädsam frisyr.

Filmen i sig är som sagt sevärd trots Jack Black. Den är sevärd för den ger viss insikt i det besynnerliga som kallas människans innersta. Ibland händer det hemska saker som faktiskt inte går att förklara.

{ 6 comments… read them below or add one }

Sofia december 8, 2014 kl. 07:43

Det låter iofs som om Linklater gått rejält utanför sin Hawke-snackisfilm-bekvämlighetszon med den här filmen? Hade den funkat bättre med Zach Galifinakis istället för Jack Black för dig?

Svara

Fiffi december 8, 2014 kl. 08:23

Sofia:
Jag hade aldrig kunnat gissa att det var en Richard Linklater-film om jag inte läst förtexterna, det skulle kunna vara…nästan vem som helst _utom_ just Linklater. Eller Tom Six. 😉

Jag tror Zach Galifianakis hade varit som klippt och skuren för den här rollen!

Svara

Henke december 8, 2014 kl. 14:47

Jag gillade inte filmen som helhet, 2/5, men jag gillade skådespelarinsatserna. Både Jack Black och MM. Har inte en hang-up på Black som du och tyckte att han gjorde denna udda figur rätta. MM var lysande, verkligen en fröjd för ögat och utan hans deltagande hade filmen blivit mycket svagare.

http://fripp21.blogspot.se/2013/08/bernie-2012.html

Svara

Fiffi december 10, 2014 kl. 22:37

Henke:
Gillar man Jack Black borde man hylla honom är, han är jättebra ”för att vara Jack Black”, det tycker även jag 😉

Svara

filmitch december 8, 2014 kl. 22:54

”Han castade Jack Black som Bernie” och där försvann den filmen från horisonten.

Svara

Fiffi december 10, 2014 kl. 22:37

filmitch:
Hahaha, är det så illa?

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: