SWEENEY TODD

Ja, jag erkänner direkt utan omsvep: jag tycker om musikaler. Således har jag inte något problem med Sweeney Todd vilket jag har förstått att många andra har, för ja, här kryllar det av sång och musik.

Filmen handlar om Benjamin Barker (Johnny Depp) som bor i London med sin fru och dottern Johanna. Han blir åtalad för ett brott han inte begått och blir utvisad ur England. Domaren som åtalade honom, Turpin (Alan Rickman) är förälskad i Barkers fru och passar på att bjuda hem henne och sedan våldta henne.

Barker återvänder till London efter 15 år i exil och har då bytt namn till Sweeney Todd. Han letar upp huset där han och hans familj bodde men varken frun eller dottern bor kvar där. Istället träffar han på Fru Lovett (Helena Bonham Carter) som är en hejare på att göra de mest smaskiga och sjuka köttpajer och hon berättar att Todds fru tagit självmord och att domaren Turpin adopterat dottern Johanna. Då bestämmer sig barberaren Sweeney Todd för att hämnas och det sjungandes, blodigt och grundligt med sin rakhyvel.

Som alltid med Tim Burton bakom kameran är filmen exeptionellt snygg. Varenda scen är som en tavla. Johnny Depp är självklar och perfekt som Sweeney Todd. Han sjunger dessutom fint. Helena Bonham Carter är jag dödligt trött på som skådespelerska men utseendemässigt är hon som klippt och skuren för filmer a la Tim Burton, hon är grafisk och snygg och dessutom hans fru och mamma till deras två barn Indiana och Billy. Tänk att heta Billy Burton Bonham Carter! Han kommer gå långt, den grabben!

Musikalen Sweeney Todd hade premiär på Broadway redan 1979 och då med Angela Lansbury som Fru Lovett.

 

8 svar på ”SWEENEY TODD”

 1. Man kan ju undra hur det kommer sig att Burton uppenbarligen är så förtjust i att se sin fru och Depp tillsammans? Och visst är det väl ändå så att Todd hämnas med sin rakkniv 😉

 2. Sofia:
  Fast dom ÄR ju finare tillsammans än Burton och frun.

  Och Johnny Depp ÄR ju snyggare än Burton. Kanske har regissören själv rätt skön självdistans och inser sina begränsningar? Frun kanske håller sina brittiska nävar från andra män om hon får kladda på Johnny två gånger om året?

 3. Johnny Depp är snyggare än de flesta, punkt slut. Och ibland får ju faktiskt Helena inte kladda (eller ja, det vet vi ju inget om), typ Corpse Bride

 4. Sofia:
  Sant. Inte i filmen, men vem vet vad som försiggicks (försiggår i en annan form) i röstinspelningsstudion när chokladbiskvierna var slut och Burton slumrade till?

 5. Mörk och mästerlig film. 5/5 för min del allt är egentligen helt prefect. Får man fråga varför du bara gav 3 poäng?
  Sedan om man får komma med ett litet tips tycker jag du borde recensera lite mer gamla filmer så som Sunrise, Pansarkryssaren potemkin, Mannen med film kameran, Charlie Chaplin filmer, Metropolis, Spelets regler, Casablanca, Föräldrana, Ingmar Bergman filmer, Och mer Fellini filmer.

  1. anc888:
   Tack för tipsen. Ska tänka på det:)

   Vad gäller betyget på den här filmen så fick den en trea för att jag tyckte det var en bra film men en film jag inte kommer se om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.