SWITCHBLADE ROMANCE

Om det stämmer att kärt barn har många namn och att denna sanning går att överföra på film, då är den här filmen väldans omtyckt.

I Sverige är den mest känd som Switchblade romance, den franska originaltiteln är Haute tension, i USA släpptes den som High tension men den hade kunnat heta Smörgåsgurka och ändå varit en sjukt spännande film.

Handlingen har samma djup som en uppblåsbar barnpool från BR leksaker. En förvirrad vandrande pinne kan med lätthet hänga med i svängarna.
Tjejkompisarna Marie (Cécile De France) och Alex (Maïwenn Le Besco) ska åka ut till Alex föräldrars sommarstuga för att softa och plugga lite men framåt natten kommer en läskig mördare och dödar hela Alex familj, tar Alex till fånga och Marie som lyckats gömma sig undan den läbbige fan måste nu göra allt för att rädda sin kompis.

Okej, manuset ger inget nobelpris i litteratur direkt, men hallå, det är en skräckfilm! Nu sänker vi prettonivån en aning.

Switchblade romance har (faktiskt) tre saker som gör att den sticker ut i den här genren:
1. En ball kvinnlig huvudrollsinnehavare som är en doer istället för det gamla vanliga i denna typ av film: en mesig jävla screamer.
2. Helt otroliga slash-effekter, hinkvis med blod och kapade kroppsdelar.
3. Ett ganska överraskande slut.

Tyvärr är slutet lite för abrupt. Det känns som om filmen är en 10-12-15 minuter för kort men man kan inte få allt här i världen. En riktigt bra skräckfilm på 91 minuter räcker en bra bit.

 

13 svar på ”SWITCHBLADE ROMANCE”

 1. En av mina favoriter i denna genre. Franska skräckisar är ofta bra men mycket blodiga. Av Mickes filmtips tycker jah Inside är den bästa riktigt spännande!

 2. Micke:
  Jag har inte sett någon av dom men nu när jag har forskat lite känns Inside rätt….intressant 🙂

 3. När man surfar på diverse filmbloggar är det kul att gå till sin egen sida och se vad man skrev om den. För mitt minne sviker juh när jag ser så mycket film och cellerna tydligen ersätts med det nya eller så försvann dom i senaste krogrundan. Haha..

  Jag tyckte den tydligen var bra..
  http://movieshine.wordpress.com/2009/05/21/switchblade-romance/

  Fast jag kollar alltför sällan på skräck nu för tiden. Dom är juh så förutsägbara, för det mesta.. 😉

 4. Haute Tension är riktigt bra. Kolla även in franska galna skräckrullen Frontier(s). Spännande, välgjord, sjukt våldsam och…ja, galen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.