TERMINATOR 2 – DOMEDAGEN

25 januari, 2012

När jag såg Terminator 2 på premiären 1991 satt jag och mitt sällskap i mitten av mitten av salongen. Efter en timme blev han kissnödig. Försöket att ta sig upp och ut till toaletten misslyckades kapitalt då besökarna dels vägrade släppa fram honom och dels skrek högt bara han ställde sig upp. Det fanns ingen annan lösning för honom än att antingen kissa ner sig eller göra sina behov i en tom Fantaflaska. Det såg banne mig ut som en full Fantaflaska efteråt.

I verkligheten har det gått sju år sedan terminatorn Schwarzenegger kom till jorden för första gången (i Terminator från 1984), ser man till filmens tideräkning har det gått tio. Sarah Connor (Linda Hamilton) är inlåst på psyket för vanföreställningar – herregud, kvinnan säger att hon ser robotar –  och sonen John är utplacerad på fosterhem.

En ny robot, en T-1000 (Robert Patrick), är utskickad för att döda John, killen som kommer att bli motståndsrörelsens ledare i framtiden om han får leva och den gamle gode Arnie är också på plats för att göra det motsatta vilket är att skydda John. Resten är, som man säger, historia.

Uppföljaren till Terminator är precis som Gudfadern 2, det vill säga snäppet bättre än sin föregångare. Jag har sett Terminator 2 ett tjugotal gånger genom åren och det är en actionfilm som fortfarande håller mig paralyserad i varenda en av alla sina 137 minuter. Ögonen är liksom helt torra efteråt, det är som om jag glömt att blinka.

Som jag ser det så har Schwarzenegger har aldrig varit coolare än här. Han åker runt på sin motorcykel och droppar oneliners som om det inte fanns en morgondag.  Linda Hamilton är minst lika stenhård, på många sätt. Hon har lagt ner hundratals gymtimmar på att få till den kvinnliga motsvarigheten till Persbrandts Hamilton och hans superkropp men det jag undrar är om hennes tvillingsyster Leslie Hamilton Gearren som spelar Lindas bodydouble i filmen gjort detsamma eller om hon mer naturligt är lika fit? Robert Patrick må vara en ganska medelmåttig skådis men han är världsbäst på att spela känslokall flytande-metall-människa.

Den största skillnaden mellan T2 och en mängd andra filmer i samma genre är musiken. Den suggestiva musiken som ligger som en läskig spikmatta i bakgrunden hela tiden är den som gör att jag aldrig kan slappna av, att jag känner mig lika jagad som John och Sarah, att metallmannen är så jädrans läbbig och att filmen känns så infernaliskt genomarbetad. Jag får ståfräs på armarna, jag känner mig otrygg, jag vill se mer och jag vill ha ett lyckligt slut. Känslorna krockar med varandra som biljardbollar i en sprängning men det gör inget alls, inte när det är så bra som här.

{ 23 comments… read them below or add one }

Steffo januari 25, 2012 kl. 11:44

Ja det är liksom bara att säga TACK OCH BOCK OCH AMEN på det du nyss beskrivit….!

Världsklass på denna upplevelse till film! 🙂

Svara

Fiffi januari 25, 2012 kl. 23:36

Steffo:
Kul att du håller med 🙂
Det här är en testosteronexplosion av Guds nåde och detta med en superkvinna i huvudrollen. Såna filmer växer inte på träd 😉

Svara

Sofia januari 25, 2012 kl. 14:14

Håller med Steffo! Däremot håller jag inte med om att T2 är bättre än originalet. Snarare är förhållandet som mellan Alien och Aliens — tvåan går i en lite annan och mer actionladdad riktning, vilket var HELT rätt beslut i bägge fallen.

Svara

Fiffi januari 25, 2012 kl. 23:36

Sofia:
Jag som har ofantligt svårt för Aliens men inte svårt alls för Alien…

Svara

Sofia januari 26, 2012 kl. 08:10

Svårt för Aliens? Me no understand… Det är ju nästan en lika läcker actionrökare som T2.

Svara

Fiffi januari 26, 2012 kl. 08:34

Sofia:
Njaaaa, jag vet inte det ja 😉
Nu var det många år sedan jag såg den och när jag kör mina Alien-maraton så brukar jag hoppa över tvåan. Ska inte göra det nästa gång, jag lovar, jag ska ge den en chans – till 🙂

Svara

filmitch januari 30, 2012 kl. 02:16

Kan svårigheten med aliens möjligtvis ha med en asjobbig soldat att göra? 😉
T2 tycker jag f.ö är bättre än ettan som på sitt sätt inte alls är dålig men den känns mer daterad.

Svara

Fiffi januari 30, 2012 kl. 12:38

Filmitch:
Min ”svårighet” med Aliens kan nog bero på många saker men främst är det skillnaden mellan ETT monster och en hel DRÖS som stör mig. Det blir liksom inte lika läskigt även om det i verkligheten säkert skulle ha varit sju resor värre 😉

Svara

Filmmedia januari 25, 2012 kl. 18:33

Enormt välberättad, välgjord och underhållande, absolut. Det var en riktigt häftig upplevelse att se den på bio. 🙂

Svara

Fiffi januari 25, 2012 kl. 23:37

Filmmedia:
Det här är verkligen en BIO-film i ordets verkliga betydelse. Svårt att se att den funkar på en svartvit 15-tummare 🙂

Svara

Sofia januari 26, 2012 kl. 08:11

Storymässigt tror jag nog att den skulle funka bättre än många andra BIO-filmer (typ Avatar) iom att det ändå finns en hel del spänningsmoment. Upplevelsemässigt blir det kan inte riktigt samma grej…

Svara

Movies - Noir januari 26, 2012 kl. 01:31

Jag håller med Sofia om att T2 inte är bättre än originalet, men mycket bra är den. Terminator var mörkare och Arnold som bad guy, kan inte bli bättre. T2 är mycket bra, det är en actionfilm av toppklass och är givetvis mer välgjord än originalet. Minns att när jag såg T2 senast hade den en svacka som störde en del.

Inte helt omöjligt att jag höjer T2 till en femma en vacker dag 😀

The Terminator (5/5)
Terminator 2: Judgment Day (+4/5)

Svara

Fiffi januari 26, 2012 kl. 08:47

Movies-Noir:
Det kan nog vara jag som är mer inne på det lättsamma och ytliga än det mörka, det kan vara en förklaring till att Terminator ”bara” är en fyra för mig och T2 en femma (lite som med Harry Potter, jag gillar dom rediga barnfilmsmatinéerna, inte dom mörkare och dystrare filmerna).

Svara

Plox januari 26, 2012 kl. 01:36

Haha, vågat att drilla i en petflaska inne på en biograf, det må jag säga. Nöden har ingen lag eller vad är det man brukar säga, haha!

Nåja, Terminator är ju en favorit av rang. Både ettan och tvåan. Tycker de är väldigt olika på egentligen alla plan. Mer om detta skrev jag i min Terminator-genomgång som gick av stapeln för några år sedan nu:

Terminator (1984): http://www.plox.se/?p=760
Terminator 2: Judgment Day (1991): http://www.plox.se/?p=766
Terminator 3: Rise of the Machines (2003): http://www.plox.se/?p=772
Terminator Salvation (2009): http://www.plox.se/?p=788

Och ja liknelsen med Alien och Aliens är egentligen ganska bra, bara att T2 lyckades till 100% med sin nya riktning medan Aliens inte alls spelar i samma liga som varken Alien eller som de två första Terminator-filmerna. Visst solid actionrulle – men inte mer (vad jag tycker om Alien-filmerna kan man läsa här om man vill: http://www.plox.se/?p=706).

Svara

Fiffi januari 26, 2012 kl. 08:49

Plox:
Det är ju svårt, för att inte säga omöjligt, att göra en uppföljare till Alien i samma klass. Fast det sa man nog om Gudfadern också men kanske inte lika mycket med Göta Kanal 😉

Svara

Movies - Noir januari 26, 2012 kl. 15:40

Nu skulle jag behöva se om Gudfadern-filmerna innan jag kan ge definitivt svar, men här tycker jag också originalet är bäst, även om tvåan är nästan lika bra. Orsaken till varför originalet fortfarande är bäst ? Det stavas Marlon Brando, han ÄR gudfadern, så är det bara. Och tvåan blir inte densamma utan honom.

Svara

Torso januari 30, 2012 kl. 10:05

Jag håller med till 100 %. Gudfadern är bäst, tvåan sämre och trean är riktigt dålig. Sen kan jag tycka att Aliens är bättre än Alien, men det är som sagt två olika genrer. Båda filmerna håller jag ändå som fem-poängare. Sällan jag sett fram emot en film som Prometheus då Ridley Scott regisserar igen:-)
Aliens slår Avatar också enligt mig, ser många likheter mellan dessa två filmer. Kanske hade jag haft en annan åsikt om jag sett Avatar 1986.

Svara

Fiffi januari 30, 2012 kl. 12:42

Torso:
Avatar sucks. Det var mitt intelligenta svar på din kommentar 😉

Svara

Movies - Noir januari 30, 2012 kl. 13:49

Var inte heller såld på Avatar, men visuellt och upplevelsemässigt sett så var den bra. Tyckte bara att storyn var riktigt mainstream under sista delen och det förstörde mycket för mig.

Svara

Micke januari 26, 2012 kl. 23:14
Fiffi januari 27, 2012 kl. 11:33

Micke:
Ska hoppa in och läsa 🙂

Svara

Nin januari 29, 2012 kl. 13:23

Det enda jag vill tillägga är, JA, den är SÅ bra! Jag älskar Linda Hamilton i fängelseavsnittet.

Svara

Fiffi januari 29, 2012 kl. 22:23

Nin:
Åååååå, jaaaa, hon är så jävla stentuff! 🙂

Svara

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: