TERMINATOR 2 – DOMEDAGEN

När jag såg Terminator 2 på premiären 1991 satt jag och mitt sällskap i mitten av mitten av salongen. Efter en timme blev han kissnödig. Försöket att ta sig upp och ut till toaletten misslyckades kapitalt då besökarna dels vägrade släppa fram honom och dels skrek högt bara han ställde sig upp. Det fanns ingen annan lösning för honom än att antingen kissa ner sig eller göra sina behov i en tom Fantaflaska. Det såg banne mig ut som en full Fantaflaska efteråt.

I verkligheten har det gått sju år sedan terminatorn Schwarzenegger kom till jorden för första gången (i Terminator från 1984), ser man till filmens tideräkning har det gått tio. Sarah Connor (Linda Hamilton) är inlåst på psyket för vanföreställningar – herregud, kvinnan säger att hon ser robotar –  och sonen John är utplacerad på fosterhem.

En ny robot, en T-1000 (Robert Patrick), är utskickad för att döda John, killen som kommer att bli motståndsrörelsens ledare i framtiden om han får leva och den gamle gode Arnie är också på plats för att göra det motsatta vilket är att skydda John. Resten är, som man säger, historia.

Uppföljaren till Terminator är precis som Gudfadern 2, det vill säga snäppet bättre än sin föregångare. Jag har sett Terminator 2 ett tjugotal gånger genom åren och det är en actionfilm som fortfarande håller mig paralyserad i varenda en av alla sina 137 minuter. Ögonen är liksom helt torra efteråt, det är som om jag glömt att blinka.

Som jag ser det så har Schwarzenegger har aldrig varit coolare än här. Han åker runt på sin motorcykel och droppar oneliners som om det inte fanns en morgondag.  Linda Hamilton är minst lika stenhård, på många sätt. Hon har lagt ner hundratals gymtimmar på att få till den kvinnliga motsvarigheten till Persbrandts Hamilton och hans superkropp men det jag undrar är om hennes tvillingsyster Leslie Hamilton Gearren som spelar Lindas bodydouble i filmen gjort detsamma eller om hon mer naturligt är lika fit? Robert Patrick må vara en ganska medelmåttig skådis men han är världsbäst på att spela känslokall flytande-metall-människa.

Den största skillnaden mellan T2 och en mängd andra filmer i samma genre är musiken. Den suggestiva musiken som ligger som en läskig spikmatta i bakgrunden hela tiden är den som gör att jag aldrig kan slappna av, att jag känner mig lika jagad som John och Sarah, att metallmannen är så jädrans läbbig och att filmen känns så infernaliskt genomarbetad. Jag får ståfräs på armarna, jag känner mig otrygg, jag vill se mer och jag vill ha ett lyckligt slut. Känslorna krockar med varandra som biljardbollar i en sprängning men det gör inget alls, inte när det är så bra som här.

24 svar på ”TERMINATOR 2 – DOMEDAGEN”

  1. Steffo:
   Kul att du håller med 🙂
   Det här är en testosteronexplosion av Guds nåde och detta med en superkvinna i huvudrollen. Såna filmer växer inte på träd 😉

 1. Håller med Steffo! Däremot håller jag inte med om att T2 är bättre än originalet. Snarare är förhållandet som mellan Alien och Aliens — tvåan går i en lite annan och mer actionladdad riktning, vilket var HELT rätt beslut i bägge fallen.

    1. Sofia:
     Njaaaa, jag vet inte det ja 😉
     Nu var det många år sedan jag såg den och när jag kör mina Alien-maraton så brukar jag hoppa över tvåan. Ska inte göra det nästa gång, jag lovar, jag ska ge den en chans – till 🙂

     1. Kan svårigheten med aliens möjligtvis ha med en asjobbig soldat att göra? 😉
      T2 tycker jag f.ö är bättre än ettan som på sitt sätt inte alls är dålig men den känns mer daterad.

      1. Filmitch:
       Min ”svårighet” med Aliens kan nog bero på många saker men främst är det skillnaden mellan ETT monster och en hel DRÖS som stör mig. Det blir liksom inte lika läskigt även om det i verkligheten säkert skulle ha varit sju resor värre 😉

  1. Filmmedia:
   Det här är verkligen en BIO-film i ordets verkliga betydelse. Svårt att se att den funkar på en svartvit 15-tummare 🙂

   1. Storymässigt tror jag nog att den skulle funka bättre än många andra BIO-filmer (typ Avatar) iom att det ändå finns en hel del spänningsmoment. Upplevelsemässigt blir det kan inte riktigt samma grej…

 2. Jag håller med Sofia om att T2 inte är bättre än originalet, men mycket bra är den. Terminator var mörkare och Arnold som bad guy, kan inte bli bättre. T2 är mycket bra, det är en actionfilm av toppklass och är givetvis mer välgjord än originalet. Minns att när jag såg T2 senast hade den en svacka som störde en del.

  Inte helt omöjligt att jag höjer T2 till en femma en vacker dag 😀

  The Terminator (5/5)
  Terminator 2: Judgment Day (+4/5)

  1. Movies-Noir:
   Det kan nog vara jag som är mer inne på det lättsamma och ytliga än det mörka, det kan vara en förklaring till att Terminator ”bara” är en fyra för mig och T2 en femma (lite som med Harry Potter, jag gillar dom rediga barnfilmsmatinéerna, inte dom mörkare och dystrare filmerna).

 3. Haha, vågat att drilla i en petflaska inne på en biograf, det må jag säga. Nöden har ingen lag eller vad är det man brukar säga, haha!

  Nåja, Terminator är ju en favorit av rang. Både ettan och tvåan. Tycker de är väldigt olika på egentligen alla plan. Mer om detta skrev jag i min Terminator-genomgång som gick av stapeln för några år sedan nu:

  Terminator (1984): http://www.plox.se/?p=760
  Terminator 2: Judgment Day (1991): http://www.plox.se/?p=766
  Terminator 3: Rise of the Machines (2003): http://www.plox.se/?p=772
  Terminator Salvation (2009): http://www.plox.se/?p=788

  Och ja liknelsen med Alien och Aliens är egentligen ganska bra, bara att T2 lyckades till 100% med sin nya riktning medan Aliens inte alls spelar i samma liga som varken Alien eller som de två första Terminator-filmerna. Visst solid actionrulle – men inte mer (vad jag tycker om Alien-filmerna kan man läsa här om man vill: http://www.plox.se/?p=706).

  1. Plox:
   Det är ju svårt, för att inte säga omöjligt, att göra en uppföljare till Alien i samma klass. Fast det sa man nog om Gudfadern också men kanske inte lika mycket med Göta Kanal 😉

   1. Nu skulle jag behöva se om Gudfadern-filmerna innan jag kan ge definitivt svar, men här tycker jag också originalet är bäst, även om tvåan är nästan lika bra. Orsaken till varför originalet fortfarande är bäst ? Det stavas Marlon Brando, han ÄR gudfadern, så är det bara. Och tvåan blir inte densamma utan honom.

    1. Jag håller med till 100 %. Gudfadern är bäst, tvåan sämre och trean är riktigt dålig. Sen kan jag tycka att Aliens är bättre än Alien, men det är som sagt två olika genrer. Båda filmerna håller jag ändå som fem-poängare. Sällan jag sett fram emot en film som Prometheus då Ridley Scott regisserar igen:-)
     Aliens slår Avatar också enligt mig, ser många likheter mellan dessa två filmer. Kanske hade jag haft en annan åsikt om jag sett Avatar 1986.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.