TERMINATOR GENISYS

Det här är den av sommarens blockbusters som kan skryta med att ha den allra mest intetsägande trailern. Inte ens det mest inbitna Terminator-fanset borde ha fått mer än svajig vilopuls av dom där beiga klippen. För egen del somnade jag nästan.

Första Terminator-filmen kom 1984 och det är detta år stora delar av Terminator Genisys utspelar sig.  John Connor (Jason Clarke) skickar Kyle Reese (Jai Courtney) tillbaka till 1984 för att beskydda Sarah Connor (Emilia Clarke) så att hon överlever och därmed försäkrar att hon i framtiden ska kunna bli mamma till John himself.

Manuset haltar betänkligt om man är på analysmode, asch det räcker att ett par tre hjärnceller är aktiva för att man ska smälla av mentalt i vissa scener. Som när Kyle ”landar” i 1984, givetvis naken, han snor ett par byxor och klättrar sedan upp för en fasad via en brandstege, kanske ett par våningar upp sisådär. Han hoppar in genom fönstret och är hux flux i en klädesaffär! Och sen kommer en lastbil och bränner in genom skyltfönstren. ETT PAR VÅNINGAR UPP ELLER SÅ?!?!

Som sagt, Terminator Genisys har ett manus som kanske inte är oscarsvärdig men den har nåt som gör mig väldans överraskad där i biostolen: den har ett underhållningsvärde som vida överskrider det trailern ”lovade”. Jag hade nämligen en trevlig stund i biomörkret. 3D:n är som vanligt bortkastad och filmen är med sina 126 minuter typ en halvtimme för lång MEN den har scener som är på gränsen till häpnadsväckande och DET trodde jag inte.

Filmen flirtar ibland med Tron Legacy (musikmässigt, i bakgrunden), ibland med Bad Boys och en viss scen är en solklar homage till Guardians of the Galaxy. Men mest flirtar filmen med sina föregångare och jag tycker filmen gör det smart.

Arnold Schwarzenegger bjussar på både humor och självdistans utan att det blir Expendables-larv av det hela. Jason Clarke är konsekvent i sitt överspel (man vänjer sig), Jai Courtney ligger på en stadig nolla på utstrålningsbarometern och Emilia Clarke visar att det går att vara badasskvinna trots att hon inte är varken svältfödd, toksminkad, behöver visa brösten i närbild eller bli jagad i pumps.

Så det är en hel del på minus men också en del på plus. Betygsmässigt är det kanske inte den starkaste av treor men likväl en trea. Helt okej tidsfördriv en ledig sommarkväll och nu är det väl bara att vänta på nästa. För visst kommer det en till Terminator-film. Håll dig vid liv bara Arnold!

16 svar på ”TERMINATOR GENISYS”

 1. Filmen var planerad som första i en trilogi. Planerna finns fortfarande löst, men gissningsvis skrotas de helt. Tänker på andra filmer som hade liknande pretentioner, ex vis en inte så minnesvärd bagatell som Scream 4. Den var ju också menad att bli första i en ny trilogi. Tragiskt med nya filmer som bara blir bleka skuggor av sina forna jag.

  1. David:
   Fast det skulle inte förvåna mig om det blir fler filmer efter denna. Jag trodde det redan var klart med fler filmer faktiskt, speciellt efter den lilla scenen i eftertexterna.

 2. Bra recesion som inte spoilade, men fick mig peppad att gå och se! Men Emilia Clarke är nog den främsta anledningen till att jag vill se denna.

  1. Cecilia:
   I ärlighetens namn, Emilia Clarke är INTE den bästa Sarah Connor världen skådat men hon har många andra egenheter som gör att hon hamnar på plus.

 3. Jag tror jag missade alla dina påpekanden (Tron Legancy, Guardians osv) men hade kul ändå. Och jag håller med om att Arnie funkade förvånansvärt bra, jag var lite orolig där.

  1. Sofia:
   Oj, förlåt! Jag missade helt din kommentar här.

   Om jag säger mugshot-scenen, kan du få ihop en blinkning till Guardians då? 😉

    1. Sofia:
     Kanske inte så många mugshotsscener som är filmade på samma sätt, med en lång, en kort (utan att kameran sänks) och en ”spillevink”. 😉

     1. Ah, då minns du uppenbarligen Guardians bra mycket bättre än jag… Men det var ju det där med fotografiskt film-minne. Som jag då _inte_ är utrustad med…

 4. Jag såg filmen för ett tag sen och min recension kommer imorgon.

  Visste du förresten att Jai Courtney var med i The Water Diviner?! Hade ingen aning om det själv men råkade läsa det nånstans. Han är så blek att man lätt missar honom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.