THE AUTOPSY OF JANE DOE

22 april, 2017

Om man både regisserar och skriver manus till en film som Trolljägaren, då kommer man få göra fler filmer. Garanterat. Norrmannen André Øvredal har härmed bevisat att min tes var rätt eftersom han är mannen bakom just Trolljägaren och nu har han fått regissera en engelskspråkig lite-mera-storfilm, kanske?

The autopsy of Jane Doe är i alla fall en storfilm om man ser till kroppsliga effekter. Den handlar om en pappa (Brian Cox) och hans son (Emile Hirsch) som arbetar som obducent respektive assistent till obducenten. En dag ligger en död ung kvinna på metallbordet framför dom. Polisen behöver veta hur hon dog och ja, det behöver obducentteamet också kan man säga för ju mer dom skär, gräver, sågar och mikroskopanalyserar desto oklokare blir dom. Den okända kvinnans kropp beter sig helt annorlunda mot hur en kropp SKA göra och frågetecknen hopar sig. Att radion byter kanal mitt i alltihop är en annan sak. Eller….är det?

Det här är inte en film för kräsmagade. Det här är inte en film för någon som får kväljningar av att se innanmätet på en människa, öppna hjärnor, knivar som skär i organ, blod som rinner, brännskador, avkapade tungor och det mesta annat i den ”häraden”. Jag får känslan av att filmen är ganska autentisk när det kommer till just obducerandet, även om historien i sig kanske inte är så verklighetstrogen. Eller jag HOPPAS att den inte är det för den ÄR ruggig.

Jag tycker den här filmen funkar utmärkt som ”bruksskräckis”. Den gör sitt jobb. När lamporna slocknar på bårhuset får jag riktiga ilningar längs ryggraden och olustkänslorna sitter i från filmens början till slut. Betygsmässigt hamnar filmen på en mycket stark trea. Får jag för mig att se om filmen är det fullt möjligt att betyget höjs men jag lägger in en brasklapp här då det kan dröja innan jag vill se Jane Doe igen. Det kan dröja länge. Det är å andra sidan ett BRA betyg i sammanhanget.

I avsnitt 85 av Snacka om film pratar både jag och Steffo om den här lilla rysliga godsaken. Lissna.

{ 4 comments… read them below or add one }

Jenny april 22, 2017 kl. 11:46

Gissa vilken film vi såg igår!?
Just det samma som du nu idag recenserat och jag håller med dig ut i fingerspetsarna. När filmens sluttext rullade kände jag mig lite snuvad på konfekten om jag ska vara ärlig.
Får se vilken thriller jag slår på ikväll. Verkar vara mitt tema just nu!

Svara

Fiffi april 22, 2017 kl. 12:21

Jenny:
Haha, vilken sammanträffning! Kul att ni gillade Split också! Det känns som en film man skulle behöva se om 🙂

Svara

filmitch april 23, 2017 kl. 12:12

Klart godkänd – tappade kanske lite mot slutet. 7/10 från höften.

Svara

Fiffi april 23, 2017 kl. 21:43

filmitch;
Ett riktigt bra betyg ju 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: