THE BAY

3 januari, 2013

Jamendåså. Då går det några år till innan jag badar i nån form av väta som inte är badkar eller inomhuspool. Tack för den, Filmitch!

Nu är det ju inte så att nämnde Filmitch gaffatejpat fast mig i en fåtölj och satt tändstickor i ögonen på mig för att jag inte ska kunna blunda (sådär som jag gjorde på min lillebror när han var liten och vägrade se Terror på Elm Street för att han var för rädd), jag valde att se The Bay alldeles själv, precis som jag väljer att se alla andra filmer med läbbiga undervattens(o)djur fast jag vet att det inte är bra för mig. Jag och vatten är inte en helt logisk kombination.

The Bay är nåt så olyckligt som en vattenskräckis som faktiskt inte känns särskilt överdriven. Gigantiska alligatorer, sjöodjur och sandhajar i all ära men vattenlevande parasiter kan faktiskt finnas – på riktigt. Dumpar man tonvis med kycklingbajs i sjön och kycklingarna är uppfödda på stereoidtillsatt mat så kan det bli tok och det blir tok. Jävligt tokigt till och med.

The Bay är en found-footage-film. Det är upphittade filmsekvenser som visas, det är övervakningskameror och klipp från sociala medier och det ger en dokumentär känsla som fungerar riktigt bra här. Jag tycker annars att det gått inflation i den här subgenren, jag känner mig lite mätt på ”filmare som spårlöst försvunnit” och  skakiga handkameror men när det används rätt så blir det oftast väldigt medryckande och verkligt. Att effekterna dessutom är smaklösa gör inte saken sämre. Jag tycker Barry Levinson visar att han fortfarande är en regissör att räkna med och jag tycker det är bra att det inte är några stora namn i rollistan.

Sverige är det enda land i Europa som ser snö som avfall. Efter att ha sett The Bay och min fantasi löpt amok så är jag glad för det. Dumpad snö i sjöar och hav kan med lätthet bli grogrunden till The Bay 2 och den vill jag inte vara med i.

{ 8 comments… read them below or add one }

Sofia januari 3, 2013 kl. 09:02

Din bror har samma relation till pannrum som du har till vattensamlingar? 😉

Svara

Fiffi januari 3, 2013 kl. 22:12

Sofia:
Ja, då i alla fall 😉

Svara

filmitch januari 3, 2013 kl. 18:35

Tackar för länkning och du bör kanske sluta läsa nu.

1. Parasiterna i filmen finns i verkligheten men med fiskar som offer.
2. Var tvungen att fråga biologiläraren på skolan om sceniariot var möjligt. Hans något dröjande svar var: Ja i teorin åtminstone om han var tvungen att svara snabbt över en kaffekopp. Jag har inte bett honom kolla upp det hela närmare.
Inga kallsupar kommande sommar.

Svara

Fiffi januari 3, 2013 kl. 22:13

Filmitch:
Jag slutade inte läsa.
Fan också.

Svara

Micke januari 3, 2013 kl. 21:20

Om man får önska en recension, så tycker jag du borde se Klipp:
http://www.njutafilms.com/klipp-dvd/

Svara

Fiffi januari 3, 2013 kl. 22:15

Micke:
Du får absolut önska och det var ett kul tips. Recension kommer så småningom.

Svara

Jojjenito januari 4, 2013 kl. 21:38

Jag slutade läsa vid found footage. Sorry, men det är nog min hatgenre… även om jag gillade Sinister.

Svara

Fiffi januari 5, 2013 kl. 09:38

Jojjenito:
Du ser, det finns ju undantag så du kanske inte ska dissa The Bay (heller) i förskott? 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: