THE CABIN IN THE WOODS

Tjottahejsanhoppsan, heybaberiba. Nu gäller det att stoppa hjärncellerna i pennvässaren och tungan rätt i munnen. En enda felformulerad mening kan stjälpa den här filmen så mycket att en rättformulerad sådan inte kan kompensera skadan. Jag fick helt enkelt nåt stenhårt att bita i nu.

The cabin in the woods är en svår nöt att knäcka, inte bara att skriva om utan även att mentalt bena ut. Historien är välskriven och smart och jag tror faktiskt att filmen växer av att se den ett par tre gånger. Såna filmer gillar jag. Jag tycker om känslan av att det jag sett inte var allt, att det finns mer att gnugga reda på och här är en film vars yta tål både grovt sandpapper och saltsyra utan att lösas upp eller förtvina.

Fem ungdomar ska semestra i en ödslig stuga. Har du möjligtvis hört den förut? Den snyggaste killen (Chris Hemsworth, sjukt lik Brad Pitt förresten) är ihop med den snyggaste tjejen (Anna Hutchinson), den ordentlige killen (Jesse Williams) är kär i den pryda tjejen (Kristen Connolly) och sen är det jokern, den udda figuren, den boffande Marty (Fran Kranz) som också fick följa med på ett hörn. Att några av dessa inte kommer att återvända från stugan i upprätt levande ställning känns som en självklarhet, det gör gärna det med filmer som denna men utan att spoila för mycket kan jag säga att filmen inte tuggar på i vanliga skräckfilmsfotspår, nejdå, den är mer än så. Ganska mycket mer till och med.

Jag har aktivt försökt undvika att läsa recensioner om den här filmen innan jag själv sett den och det har tack å lov gått bra. Det enda jag läst mellan raderna är att flera av dom som sett filmen inte blivit rädda utan mest tyckt att filmen är kul. Själv blev jag rädd. Jag hoppade till flera gånger och när filmen mot slutet går skönt bananas tyckte jag att det blev rätt så riktigt läskigt. Därmed inte sagt att filmen saknar komiska kvalitéer för det gör den verkligen inte.

Joss Whedon (Alien: Resurrection, Serenity, The Avengers) och Drew Goddard (Lost, Cloverfield) har gemensamt skrivit manus och det finns inte mycket att klaga på här. Dialogen funkar, historien är genomtänkt, den kastar ut trådar åt alla håll och kanter inom skräckfilmsgenren och till och från är det riktigt roligt.

Jag blev torr i mun av det här. Jag blev liksom tagen på sägen. The cabin in the woods är definitivt inget mästerverk men det är en mycket välgjord film i en genre som sällan bjuder på överraskningar. Jag vill inte heller bjuda på överraskningar, inte här och inte nu. Istället skulle jag önska att du såg filmen. Jag tror att den är svår att inte tycka om.

15 svar på ”THE CABIN IN THE WOODS”

 1. Tjolahopp själv!
  Såg den i förra veckan…och vilken bergochdalbana!!!
  Har inte kommit mig för att skriva om den ännu….men det kommer vad det lider!

  Däremot har jag gått omkring och funderat mycket på den, den inbjuder liksom till det…! 🙂

 2. Jag såg den ju själv förra veckan och jag är en av få (av de som skrivit om den vill säga) som inte gillar den. Usel var den inte, men jag fann den varken skrämmande, spännande eller rolig. Visst fanns det scener som var bättre än andra, men på det stora hela gick den inte hem hos mig.

  The Cabin in the Woods fick 2/5 av mig.

    1. Movies-Noir:
     Nejdå, jag trodde nog inte du var helt ensam, det var bara jag som inte läst några direkta sågningar av filmen. Jag tror inte det här är en film som passar alla i smaken men mig passade den 🙂

 3. Kul! Också lite spännande att väldigt många av de som sett filmen är otroligt lojala med att inte spoila något, även de som inte är de mest stenhårda Whedon-fansen. Jag ska definitivt se om Cabin minst ett par ggr, om inte annat känns det som om man kan få en massa godis i utkanterna på filmen, som man inte hann med första titten.

  1. Sofia:
   Den där anti-spoil-genen är jag tacksam att många filmbloggare har. Det är många filmer som skulle kunna förstöras å det grövsta med lite för mycket ordbajsande 😉

   1. Håller med. Vill man analysera en film så blir det så klart en massa spoilers. Det blir givetvis kul om de som läser texten sett filmen och kan komma med sina åsikter. Men visst vill man som läsare inte få en film förstörd om man inte sett den än…

 4. Kul att du gillade filmen. Även jag såg om den häromdagen och den håller för en omtittning.
  Spoilande stör mig inte så mycket med då jag vet att andra har svårt för det gör jag mitt bästa för att inte berätta mer än nödvändigt. Och visst skulle det vara ganska trist att läsa referat av hela filmer?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.