THE DANISH GIRL

Einar Wegener (Eddie Redmayne) var en dansk konstnär, gift med Gerda (Alicia Vikander) som även hon var konstnär. Äktenskapet var barnlöst, lyckligt, tryggt och innerligt och dom hjälptes åt på alla sätt dom kunde. Einar ställde till exempel ofta upp som modell för Gerdas kvinnomålningar.

Sakta men säkert glider Einar in mer och mer på det här med att klä sig i kvinnokläder och utan att mörka det minsta för sin fru låter han sina undanpressade tankar och känslor komma upp till ytan när han iklädd klänning, smink och peruk börjar visa sig bland folk och kalla sig Lili Elbe. Gerda följer med, hon stöttar och försöker förstå även om det självklart är svårt. Det var ju trots allt Einar – en man – hon gifte sig med.

Det tog en minut, en (!) minut, för hjärtat att börja slå fortare och hjärnan att tänka ”jävlar vad bra det här är!”. Ibland blir det så. Tonen, känslan, skådespelarnas blickar, allt bara stämmer direkt. För är det någonting The Danish Girl är så är det skådespelarnas film. Eddie Redmayne som Einar/Lili och Alicia Vikander som Gerda, det finns inte superlativer nog som beskriver vad dom lyckas med i den här filmen. Dom är helt enkelt underbara tillsammans. Magiska. Fantastiska. Jag radar upp alla floskelord som finns men dom ÄR allt detta. Det här är skådespeleri på en nivå man sällan ser och finns det en rättvisa i Oscarvärlden får vi se dom båda på scen under oscarsnatten.

Jag skulle kunna drista mig så långt som att säga att Alicia Vikander är den mest begåvade skådespelerskan vi haft i detta land, ALLA andra inräknade. Dom där mikroskopiska ryckningarna i ögonvrån när hon ska visa svalda men förbjudna känslor, den där självklarheten framför kameran.

Eddie Redmayne var bra föra året när han vann en Oscar för sin roll som Stephen Hawking i The theory of everything men här har han lyckats kliva upp ännu ett snäpp. Nu inkluderar han stort mod i skådespeleriet och uttrycker alla känslor med en transparens som är….exceptionell. Hans ansikte är dessutom i extrem närbild i många scener, han kan liksom inte gömma sig. Det är all in eller inte alls.

Filmens regissör Tom Hooper vann en Oscar för The King´s speech 2011 och han är verkligen uppe där bland dom riktigt stora. Att lyckas göra biografifilmer så bra som han gör är få förunnat.

Einar blev sedemera Lili på riktigt, hon var den första kvinnan i världen som genomgick en könskorrigering. The Danish Girl är en fin hyllning till henne, till Gerda och till alla som är modiga nog att leva sina liv så som det var meningen.

Vill du höra mer om den här filmen kan du lyssna på Snacka om film, avsnitt 22. Där pratar jag om den.

4 svar på ”THE DANISH GIRL”

 1. Såg precis den här filmen. Är helt lyrisk efteråt. Bästa film jag sett på länge. Försöker komma på något som jag tyckte saknades, men jag kommer inte på något så tror nästan att det får bli betyg fem från mig i alla fall. Andra filmen jag gett högsta betyg de senaste fem åren. Så att jag nu ger min andra femma på två månaders tid efter att inte ha gett en enda femma på fem år är stort.

   1. Ja, har blivit så oerhört kräsen med mina femmor de senaste fem åren. Jag gav Pojken i randig pyjamas en femma när jag såg den 2010/2011. Sedan dess har jag inte gett en enda femma sedan i år då jag har gett både Listen To Your Heart och The Danish Girl femmor.

    Men efter att ha sett The Danish Girl så tycker jag kanske att Listen To Your Heart är mer en stark fyra även om första intrycket var en femma hos mig.

    Det var längesedan en film berörde mig så mycket som The Danish Girl gjorde och jag kan inte komma på en enda sak som jag tyckte saknades i den filmen. Jag såg filmen med en kompis som inte är mycket av en filmmänniska, och även hon kunde tänka sig att se den på bio igen. Det var längesedan jag såg en film på bio två gånger, men det är möjligt att jag kanske gör det den här gången. Alicia Vikander var mycket välförtjänt av sin Oscar. Filmåret 2016 har verkligen börjat på topp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.