The eye

Jag har fobier för konstiga ögon.

Jag har väldiga issues när det gäller ögonoperationer och ögonrelaterade problem överhuvudtaget och ja, jag vet att det kan härledas till egna erfarenheter men bortsett från det så har jag alltid tyckt att just ögon är en kroppsdel man inte ska bråka med.

Kanske är det därför jag tycker The eye är en riktig ryggradsrysare? Kanske är det för att det ÄR en välgjord, suggestiv och läskig skräckfilm? Kanske ska jag ge fan i att analysera så in i nordens, jag kanske bara ska gilla läget?

Mun (Angelica Lee) förlorade synen som barn. Hon trodde väl aldrig att hon skulle kunna se igen när hon fick möjligheten att få ett par seende ögon intransplanterade.

Operationen gick bra och sakta sakta anpassar sig kroppen och hjärnan till ett nytt liv som seende. Hon är väldigt närsynt till en början och ser det mesta som genom en suddig bomullslins. Dessutom har hon ingen direkt koll på exakt VAD hon ser och hur saker och ting ser ut eftersom hon blev blind så tidigt i livet.

Men det Mun ser är inte verkligheten. Det Mun ser är vad den döde donatorn har upplevt, vilket är en hel del och det är inga snällisprylar direkt.

Många framgångsrika asiatiska skräckfilmer skeppas över till USA för att göras om till mer eller mindre lyckade remakes, så även denna. 2008 kom The eye med Jessica Alba i huvudrollen.
Om den är bra? Ingen aning. Jag vågar inte se om den.

[Trailern finns här. Den är också läskig.]

8 svar på ”The eye”

  1. En helt ok film, riktigt ryslig ibörjan men tappade mot slutet, Albas version är helt ok. Det finns en uppföljare men har jag inte sett.

  2. Håller med Filmitch, den kom igång rätt bra (eller dåligt för min del, asiatiska rysare är skitläskiga) men sedan gick liksom andan ur den när själva upplösningen kom igång.

  3. Det är ju en Hong Kong-produktion och bröderna Pang som gjort den. Japanska och koreanska skräckfilmer brukar vara de starkaste och mest stämningsfulla. Hong Kong-skräckisar brukar å andra sidan vara rätt intellektuella och ha ett visst djup. Tycker originalet är mycket bättre Alba-versionen är alldeles för tillrättalagd.

  4. Jag har bara sett Alba-versionen och den var inget vidare men denna har jag hört mycket gott om. Såg trailern till den för någon vecka sen och bara den skrämde mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.