THE FINEST HOURS

23 april, 2016

Det skulle vara så enkelt att skriva långt och raljerande, ja, till och med humoristiskt om dagens film. En katastroffilm till havs baserad på en verklig händelse men som är så jävla dum att om den vore baserad på sanningen så handlar den bara om en bunt imbecilla män med en jävla tur, helt enkelt.

Jag kan köpa mycket när jag tittar på film, logiska luckor och regelrätta fel, jag hackar i mig det mesta om jag tror på ramhandlingen och får en bra känsla för filmen som helhet. Min gräns går vid regelrätta dumheter och den här filmen bjussar på ett pärlband av sådana som jag helt enkelt förväntas svälja. Som ostron. Ruttna sådana.

Jag kan några exempel. Bernie (Chris Pine) och tre av hans närmaste arbetskamrater är ”hjältarna”, dom ska trotsa stormen och rädda (typ) 32 man på en större båt, fast ute på havet. Det är iskallt, alltså vinter, ändå är det bara en av dessa fyra män som har mössa. En av snubbarna tycker dessutom att det är en bra idé att stå i ett hål i fören med underkroppen inuti båten och överkroppen ovan. Det blåser satan, vågorna är höga och slår in över båten heeelaheeeela tiden, ändå står han där och liksom ”trotsar” helvetet – fast han inte behöver! Han kan vara I båten om han vill, i torrt och tryggt förvar. Men nä. Logiken säger att han borde ha frusit ihjäl efter en timme därframme.

Båten ja. En räddningsbåt. Bernie sitter inne i båten och styr. Det finns dörrar att stänga om sig men nej, låt dom vara öppna för allt i världen. Låt vågorna, det iskalla saltvattnet, skölja in i båten fast ni inte behöver. Mysigt att vara genomblöt och nedkyld. Jättesmart. Men det är klart, ni vet bäst, ni jobbar ju med sånt här. Detsamma gäller när ni ska tuffa er igenom dom GIGANTISKA vågorna. Ni kör rätt in i vågorna, vågorna sköljer över båten, ni är UNDER vattnet med hela båten i flera scener och det iskalla vintervattnet tar sig in överallt på båten MEN ni härligt modiga mösslösa män, era hår är alldeles torra!

Orkar inte mer, orkar verkligen inte! Det här är Disney-bjäfs när det är som allra mest hjärndött. Buuu!

Jag yppar nästan inte ett ord om den här filmen i avsnitt 33 av Snacka om film men Steffo säger desto mer (han tyckte om den). Jag bet mig i tungan så det försvann stora sjok.

{ 8 comments… read them below or add one }

Steffo april 23, 2016 kl. 08:31

Nej nej,
Det må vara dumt och tillrättalagt..men jäkligt snyggt gjort och underhållande, att reta sig på blött eller torrt hår känns inte viktigt här. En stabil Hollywood-produkt från ”hjältefacket”.

Naturligtvis jäkligt inmallad i Hollywood-ramar…men faktum kvarstår…det hände faktiskt..i verkligheten. Rätt bra jobbat ändå (säkert med en massa tur såklart). 😉

(och ja..jag vet att man förvanskar historier rätt kraftigt för att passa filmsyften)

Svara

Fiffi april 26, 2016 kl. 07:38

Steffo:
Meeeeeeen om man nu ska göra en sånhär film som ju faktiskt ÄR baserad på en verklig händelse, kan man då inte få med sånt som faktiskt ÄR det mest naturliga i världen, som att vatten + hår = blött hår, som att isande kyla + utbildad räddningspersonal = män med ordentliga kläder för ändamålet? Dom hade ju fryst ihjäl på en KVART om beteendet och klädseln var som i filmen. När jag ser såna fel så spricker filmbubblan direkt och jag gnisslar tänder. Såna grejer borde ju vara så HIMLA lätta att göra rätt i filmen jämfört med kostnaden för alla effekter. Eller huuuuuuur? 🙂

Svara

filmitch april 23, 2016 kl. 10:18

tack men nej tack.

Svara

Fiffi april 26, 2016 kl. 07:39

filmitch:
Bra där!

Svara

Jojjenito april 24, 2016 kl. 12:19

Inte the finest hours i ditt liv alltså. 😉

Gillar ju katastroffilm men kanske mer av det storslagna slaget där hela världen håller på gå under, eller kanske då en by i Norge håller på att dränkas av en flodvåg…

Svara

Fiffi april 26, 2016 kl. 07:40

Jojjenito:
Njääaaaaeeee, inte direkt mina finaste timmar 😉
Det är klasskillnad på denna film och Vågen.
Hollywood – Norge 0-1.

Svara

Sofia april 24, 2016 kl. 12:38

😀 Precis så lökig som man skulle kunna frukta med andra ord…

Svara

Fiffi april 26, 2016 kl. 07:40

Sofia:
Helt klart superlökig.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: