THE PROGRAM

Jag tror faktiskt att dom allra flesta människor vet vem Lance Armstrong är, även dom totalt ointresserade av sport i allmänhet och cykling i synnerhet. Hans framgångar var liksom utomjordiska. Han var en atlet det snackades om. Oövervinnerlig. Outtröttlig. ”En gigant!” som Ernst-Hugo Järegård hade sagt – och spottat lite på sista t:et.

När det offentliggjordes att denna stora idrottsman använt otillåtna prestationshöjande medel i åratal höll världen liksom andan för en stund. Luften gick ur oss, i alla fall alla oss som finner nånslags skönhet i extraordinärt idrottsutövande. Dopade idrottsmän ses som paria, lögnare, skithögar och Lance Armstrong ses kanske som den största fuskaren av dom alla.

The Program handlar om sportjournalisten David Walsh (Chris O´Dowd) som är övertygad om Armstrongs (Ben Foster) fifflande och han ger sig tusan på att hitta bevis på att så är fallet. Vi får följa dessa två från Armstrongs första höjdpunkter i karriären genom hans canceroperation och vägen tillbaka, den som innefattade bland annat bloddopning och lite annat ”smått och gott”.

Stephen Frears är regissören bakom denna mediokra mellanmjölksfilm som inte tillför ett endaste dugg vad gäller förståelse eller engagemang kring Armstrong som person eller journalisten Walsh som på intet sätt är nån ”hjälte”. Det är helt enkelt en osedvanligt tråkig film det här även om Frears ska ha cred för att han vågade porträttera Armstrong som en i många stycken riktigt otrevlig människa. Det händer inte alltför ofta i based-on-a-true-story-filmer.

Eftertexterna till tonerna av ”Everybody knows” med Leonard Cohen är bäst i hela filmen och tar slut alldeles för fort. Jag får lite Tour de France-Kraftwerk-feeling av det grafiska där och det är vad jag kommer ta med mig av filmen. Resten är ungefär lika upphetsande som…cykelbyxor…på män.

6 svar på ”THE PROGRAM”

 1. Bra betyg på filmen som inte är en kanonfilm. Men vore intressant och veta vad du tyckte om Ben Fosters prestation? Läste lite här och där innan Oscarsgalan att många ansåg att han skulle blivit nominerad. Är det nåt du håller med om?

  1. Bozo:
   Betyget är en ganska normalstark tvåa, filmen går ju att se även om den inte ger nåt bestående intryck.
   Ben Foster var varken jättebra eller jättedålig tycker jag. En helt okej prestation. Jag tycker dock inte att han hade i Oscarssammanhang att göra, speciellt inte detta i övrigt starka skådespelarår.

 2. Oj förlåt jag som va otydlig, menade att det betyget du satte på filmen var rätt haha. Okej, ja men jag håller med dig på den punkten. Han var bra men inget som hade med Oscarsgalan att göra.

  Tack för en fantastisk blogg alltid lika kul att följa den. Keep up the good work.

 3. Jag ser ju efter närmare studie att postern visare en stilistisk spruta och en cyklist som jublande rullar över mållinjen. Men jag ser också att hela bilden lite utzoomad ser ut som en kille som hänger på ett kors. Sammanträffande eller med avsikt? Vad tror du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.