THE RESIDENT

2 april, 2011

Då gårdagens höjdare var regisserad av Finlands mest kände regissör Renny Harlin tänker jag dagen till ära presentera en film som är regisserad av Finlands kanske mest okände: Antti Jokinen.

Jag brukar normalt sett vara försiktig med spoilers men den här gången fullkomligt sprutar jag ur mig dom så vill du se filmen med friska ögon ska du helst inte fortsätta läsa.

Filmen handlar om en bedragen vältränad akutläkare vill byta bostad då dom gamla minnena känns för påträngande. Någon ringer och erbjuder henne en apbillig hyreslägenhet. Hon tar den. Tjohoo liksom, what´s the catch?

Världens kortaste plot, ja, visst är det det men en nagelbitarthriller behöver inte vara djupare än så för att funka.

Antti Jokinen har alla förutsättningar att få till en visserligen standardiserad thriller men ändå en sevärd sådan men han shabblar bort varenda pass, varenda målchans, ja, han har fanimej ÖPPET MÅL ibland men skjuter ändå utanför.

Planteringarna är lika uppenbara som Drottningsholms trädgårdsmästares. Ahaaaa, där används en spikpistol. Nähä! Så tokigt! Kommer den att återanvändas i slutscenerna? JAAAAA, SKULLE TRO DEEEEET!

Nu är det inte BARA Jokinen som inte hade en av sina bästa veckor på jobbet i och med denna filminspelning, både människorna framför kameran och hans posse bakom måste ha haft viktigare saker att tänka på än arbetsinsatsen för det är verkligen sandlådenivå på slutproduktionen.

Hilary åååå-jag-har-vunnit-en-Oscar-nej-just-det-jag-har-ju-vunnit-TVÅÅÅÅÅ Swank har hamnat i samma felvalsfack som Cuba Gooding Jr och Halle Berry efter sina vinster. Det är inte många rätt där. Att det inte gått så bra för henne kan också bero på att hon faktiskt inte är en överdrivet bra skådespelare, det är mer filmerna hon vunnit med som varit extremt bra.

Vad gäller den manliga huvudrollen så tror jag Jokinen ville ha George Clooney. Eller Javier Bardem. Eller Ola Rapace. Det han fick var Jeffrey Dean Morgan, en billigare mix av dessa tre men en mix med total avsaknad av utstrålning.

Christopher Lee är med på ett liiiitet liiiiitet hörn och när han dör är det enda jag tänker ”jaha, det där var sista gången jag såg honom i en film” för han såg lika död ut innan som han gjorde efteråt.

Inte ens scenograferna lyckas få till det. Lägenheten fullkomligt lyser Albuquerque Studios och alla vinklar, vrår och konstiga ”bakomrum” är så tok-illa genomförda att det känns som interiörer från en dockteater.

Det Antti Jokinen är mest känd för innan detta jubelhaveri är att han regisserade Eurovision Song Contest när det hölls i Helsingfors året efter Lordis vinst 2006. Min absoluta åsikt är den att utan den exekutiva producenten och landsmannen Renny Harlins stålar hade Jokinen aldrig kommit i närheten av en regissörsstol på högre nivå än finska Bolibompa.

{ 9 comments… read them below or add one }

Jojjenito april 2, 2011 kl. 17:37

Hmm, du är inte snäll, fiffi, när du sågar. Men underhållande läsning blir det. 😀

Svara

Steffo april 2, 2011 kl. 17:43

Vi är inne på samma spår helt klart…

http://steffofilm.wordpress.com/2011/02/24/the-resident-2011/

Svara

f i f f i april 2, 2011 kl. 18:36

Jojjenito:
Såga snällt är varken enkelt eller, i det här fallet, nödvändigt 😉

Svara

f i f f i april 2, 2011 kl. 18:40

Steffo:
Åååhaaa, du var alldeles för snäll tycker jag ;D

Svara

Sofia april 3, 2011 kl. 09:29

Haha, underbar söndagsläsning! För ett par år sedan hade hoppet från Eurovision Song Contest till Hilary Swank-film känts helt osannolikt. Synd, för jag gillar henne men just nu tycks hon göra sitt bästa för att göra slut på det gillandet — jag säger bara: Balck Dahlia…

Svara

f i f f i april 3, 2011 kl. 09:35

Sofia:
Roligt att höra att texten var underhållande när filmen verkligen INTE var det.

Black Dahlia har jag inte sett och det känns som att det alltid kommer finnas 2000 filmer som jag hellre ser än den. Eller 20000. 😉

Svara

Sofia april 3, 2011 kl. 18:04

Skönt att du förstod vad jag menade trots sedvanligt dålig kommentarskorrläsning… Jag skulle nog vilja påstå att det i alla fall finns typ 17654 st filmer man kan ta innan Black Dahila börja bli aktuell.

Svara

filmitch april 3, 2011 kl. 18:14

Black dahlia ja herrejösses!! Gillar Ellroys böcker men filmen…..
Har funderat lite på att se filmen men tvekat lite och nu tack vare en mycket underhållande sågning kan jag lägga ca 90 minuter av mitt liv på ngt vettigare

Svara

f i f f i april 3, 2011 kl. 18:37

filmitch:
Det tycker jag absolut du kan göra OM du inte vill se filmen enbart för att få skriva ihop en egen liten sågning. Någon annan vettig anledning finns liksom inte 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: