FILMÅRET 2010

På initiativ av självaste Plox ska filmåret 2010 sammanfattas. Nu går det ju dessutom att göra en rättvis lista eftersom dom sista höjdarna från föregående år haft premiär.

Det här är mina personliga favoriter från 2010 i noga uträknad rangordning baserad enbart på magkänsla och mängden lyckorus som jag känner när jag tänker tillbaka på filmupplevelsen. Klicka på filmtiteln för att komma till recensionen.

[Listan uppdaterades 2014-08-02 pga att två 2009-filmer felaktigt hamnat på detta år. Nu är felet åtgärdat.]

 

 

10. Dear John
(Regi: Lasse Hallström)

Det här är otippat, jag vet. En romantisk snyftare med en fåordig muskelnisse i huvudrollen och Lasse Hallström bakom kameran har letat sig upp på förra årets bästa-lista och det beror på en sak: en berättelse som berör mig ända långt in i magen. Och Channing Tatum. Det kan bero mycket på Channing Tatum.

.

.

 

 

9. Rabbit Hole
(Regi: John Cameron Mitchell)

Det här är filmen som fick upp mina ögon för Aaron Eckhart. Han gör en otroligt fin skådespelarinsats. Att Nicole Kidman är alldeles lysande ser jag mer som en självklarhet.

.

.

 

 

8. I saw the devil
(Ang-ma-reul bo-at-da, Regi: Kim Jee-woon)

Här är det no mercy. Hemskt är det, hemskt hela vägen men OJ så jäkla bra det är och Min-sik Choi ÄR ett skådespelarunikum.

.

.

 

7. En ganska snäll man
(En ganske snell mann, Regi: Hans Petter Moland)

Den norska filmen om en lång snäll Stellan Skarsgård var en riktig överraskning för mig i all sin smutsighet, i all sin fulhet, i all sin mänsklighet. Vardagsrealism with a twist of motorolja, liksom.

.

.

 

6. Remember me
(Regi: Allen Coulter)

Det är synd att Twilight-Robert Pattinson har blivit kuttersmycket för denna film för Remember me är så himla mycket mer än så. Jag gick från att tro att jag skulle se en formidabel bajsrulle till att tokhylla denna som en av förra årets absolut största överraskningar och ja, så kan det gå ibland. Det är lika härligt varje gång det händer.

.

.

 

5. Please give
(Regi: Nicole Holofcener)

Nicole Holofceners finurliga, roliga, mysiga och tankevärda familjedrama fick mig på tok-fall. Den här filmen kan värma upp en liten norrländsk by en hel vecka i januari.

.

.

 

4. Shutter Island
(Regi: Martin Scorsese)

Kombinationen Leonardo DiCaprio och Martin Scorsese blir oftast bra men aldrig förr har det blivit LIKA bra som med Shutter island. Jag satt som på nålar. Det här var en oliiiiiiidligt spännande film.

.

.

3. Hämnden
(Hævnen, Regi: Susanne Bier)

Micke Persbrandt isblå ögon mot afrikansk solvarm sand. Mobbade små pojkar som vill gott men gör ont. Frågor om var den personliga gränsen går, när är det nog, går som en röd tråd genom filmen som är en välförtjänt oscarsvinnare och en riktig storfilm.

.

.

2. Blue Valentine
(Regi: Derek Cianfrance)

Det är sällan relationer och/eller gifta par känns hundraprocentigt trovärdiga på film. Det är alltid nåt som känns krystat eller påklistrat eller helt enkelt bara fel. Michelle Williams och Ryan Gosling skulle mycket väl kunna vara ett par i verkligheten och berättelsen om deras kärlek och liv hade lätt kunnat göras som en dokumentär. Det är inte alltid vackert och inte alltid guld och gröna skogar. Det är precis som för oss vanliga dödliga alltså.

.

.

 

 

1. TRON: Legacy
(Regi: Joseph Kosinski)

Hur skulle jag kunna göra annat? Hur skulle jag kunna placera någon annan film som etta när Tron Legacy är den enda film inte bara 2010 utan på flera år som fått mig att gå fullständigt bananas i biofåtöljen. Jag kunde inte sitta still, jag kunde inte sluta le och inte heller sluta fnissa hysteriskt, jag kan inte sluta lyssna på filmmusiken och jag skulle gärna se att filmen gick på repeat i DVD-spelaren.

Jag är fortfarande helt dyngkär i Tron Legacy och jag tror det är en kärlek som kommer hålla i sig ett tag till.

Och ja, det kommer en dag när jag ska sluta tjata om den.
Jag lovar.

Bubblare: BiutifulNever let me go, Rubber, Kick-ass, För kärleken, The town och Black Swan.

Fler filmbloggare som listat sina favoriter från 2010 är Fripps filmrevyer, Rörliga bilder och tryckta ord, Filmitch, Jojjenito, FlmrMovies-Noir och Filmnight.

19 svar på ”FILMÅRET 2010”

 1. Joel:
  Hahaha. Du får göra en egen lista på vilken jag kommer skriva:
  "Buhuuuuuuuu, ingen Tron…"

 2. Yay! Härlig mix du fick till Fiffi! Måste ju erkänna att jag ännu inte sett den nya Tron (inte den gamla heller för den delen, vilket är anledningen till att jag inte velat se den nya) – men har förhandsbokat båda på bluray och ska ta tag i det i det närmaste. Annars mycket kärlek i listan – gillart! 😉

 3. Plox:
  Mycket kärlek är det, både i filmerna och i min mage när jag tänker på dom 🙂

  Vad gäller din framtid i Trons händer kan jag bara säga LYLLO DIG som har upplevelserna kvar att se 🙂

 4. Roligt att läsa om dina fina filmupplevelser. Däremot har jag i princip inga åsikter om filmerna som hamnat där eftersom jag sett exakt en av dem 😉

 5. Har faktiskt bara sett hälften av filmerna så förhoppningsvis har jag lite att se fram emot.
  Ngn lista från mig kommer inte då jag gör på filmerna jag sett under året oavsett vilket år de kommer från. Och den är redan gjord.
  Men om jag hade gjort en 2010 lista hade åtminstone nr 2 o 9 platsat.

 6. Jag tycker det är omåttligt kul med listor. Jag kommer snart lägga ut min över 2010. Måste bara se ett gäng kandidater till. Någon gång under april ska det bli en 2010-lista, jag lovar.

  Jag har bara sett två filmer på din lista! Hur vidunderligt.

  Fiffi, har du alltså listat de bästa filmerna du sett under 2010? Eller har "Where the wild things are" från 2009 smugit sig in utom tävlan? För du går väl inte efter svensk releasedatum?

 7. Henke:
  Jag har gått efter produktionsår (i vissa fall), efter när jag sett dom (i vissa fall) och vilket år JAG alldeles subjektivt tycker att dom hör till. Frågor på det? 😉

  Skämt åsido, det är kantboll på Vildingarna, jag vet, men jag tycker ändå den hör hemma på förra årets lista.

  Kul att du fnular på en egen lista. Ska bli roligt att se vilka som letar sig upp på den 🙂

 8. Hehe, jag gillar att du kör med en komplex och individuell modell. Lägg gärna till ett helt regelverk och en ännu större lista av undantag! Det är kul.

  Kommer att tänka på när Rob sorterar sina skivor i "High Fidelity". Mycket lustig scen, igenkänningshumor när den är som bäst.

 9. Henke:
  Om jag någongång får för mig att göra en topp- 50-lista på dom absolut sämsta filmer jag sett, då ska du få se på regler, undantag, bortförklaringar, invecklade åsikter och motsägelsefulla placeringar. En lista på det här viset ska trots allt vara personlig och behöver knappast vara politiskt korrekt 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.