THE ROOM

Det finns filmer som helt enkelt är dåliga, alltså dåliga i betydelsen menlösa och tråkiga. Såna filmer är ganska enkla att ta sig an, det går nittio minuter av ens liv, tämligen bortkastade minuter i och för sig men det är ingenting som direkt stör mig. Jag ser ganska många filmer som faller in i denna kategori och det kan ju anses som korkat men sån är jag.

Det jag däremot sällan ser är dåliga filmer som är dåliga på ett sätt att min kropp reagerar. Ett tiotal minuter in i filmen The Room sitter jag rakryggad i soffan som med en piassavakvast instoppad i baken. Jag kan inte luta mig åt något håll, inte röra mig, jag har fullt sjå med att andas. Var gång Tommy Wiseau visar sig i bild stelnar kroppen, allt känns oskönt och jag vill stänga av men förmår inte, kroppen är ju paralyserad.

Filmen är så konstig. Den är som en dramatiserad amatörporrfilm men utan porrscener. Musiken, skådespelarna, kläderna, stämningen, färgerna, allt det pinsamt usla och så Tommy Wiseau som gelehallonet på mjukglassen, denne Tommy Wiseau som är både hjärnan, hjärtat och den seniga kroppen bakom filmen. Han hade kunnat spela seriemördarrollen i Cobra, han hade kunnat skrämma ner Gotham City i brygga som Green Goblin, han hade kunnat spela orch i Sagan om ringen. Jag tvivlar inte det minsta på hans skådisskills, hur skulle jag kunna göra det så som jag reagerar på karln? Han är vidrig, läskig, obehaglig på ett mycket annorlunda sätt.

Jag vet att det gått inflation i uttrycket ”våldtäktsduscha” men det är vad jag vill göra när filmen är slut. Fast det räcker inte. Hade jag varit en hårddisk hade jag velat reboota om mig men hur gör man det med en kropp och en själ? Jag vill inte bara stoppa fingrarna i halsen och tömma magsäcken, jag vill ha ett brottarlavemang, jag vill utföra blodgruppsbyte, jag vill rena ryggmärgen från slaggprodukter, jag vill skrapa bort den yttre huden på hela kroppen med en potatisskalare och jag vill sova. Jag är trött. Kroppen är slut. Vad fan var det här för nåt? The Room. En film som ingen annan.

Joseph från Filmskurkarna svarade mig på twitter när jag ”skrev av mig” min frustration efter filmen. Han skrev ”Jag älskar den oändligt. Jag har sett den minst tio gånger. Hittar alltid nya saker att skratta åt i den. Som den inramade bilden på en sked(?).” Jag tycker det är härligt med filmer som engagerar, egentligen vilken film det än är och oavsett om jag håller med eller inte. Uppenbarligen engagerar filmen även mig trots att jag tycker den är väldigt icke-bra.

The Room kallas tydligen för ”The Citizen Kane of bad movies”. Jag kan skriva under på det. Jag ger den nämligen samma betyg som Citizen Kane.

Jag får passa på att tacka min partner-in-bad-movies Filmitch så mycket för att han såg till att jag fick se filmen. Här är hans recension av densamma.

 

8 svar på ”THE ROOM”

 1. Det finnes dårlige filmer, og det finnes en film som heter The Room. Fine, fine filmen sin det!

  Sjekk ut de to Birdemic-filmene også, oppfølgeren er nesten like god som The Room.

  1. Captain Charisma:
   Birdemic? Det är alltså lika ”dåliga” filmer som The Room? Jag vet inte om jag klarar det….;)

   1. Jo flere du ser filmene sammen med, jo morsommere blir det. Jeg liker best å se filmer alene, men noen filmer må man bare se sammen med andre. Og det er stor forskjell på dårlige filmer uten gnist, og filmer som The Room. 🙂

    1. Captain Charisma:
     Jag håller med om det sista du skriver för kan man verkligen säga att en film är ”dålig” som man reagerar så mycket på? Då har den ju ”nåt” även om man inte tycker att det är bra. 😉

 2. Klarade du av kärleksscenen? Min tanke var kanske inte att du skulle reagera så fysiskt men jag förstår dig. En hemsk hemsk film men samtidigt något av en milstolpe i åtminstone mitt filmtittande. Tack för ping och trevlig melodifestival/Oscarshelg 🙂

  1. filmitch:
   Klarade och klarade…. jag tittade….med fasa. Fy fan alltså. Fy fan. Och kärleksscen förresten, jag vet inte om jag kände så värst mycket kärlek faktiskt 😉
   Milstolpe är det däremot även för mig. Jag har aldrig sett något liknande.

   Trevlig helg till dig med 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.