TOLKEN

Sylvia Broome (Nicole Kidman) är duktig på språk. Hon jobbar i FN-högkvarteret i New York som tolk av Ku, ett språk som pratas i ett afrikanskt hittipåland som heter Matobo.

Det låter schysst och helt grammatiskt rätt när hon pratar, det gör det. Å andra sidan är det rätt svårbedömt rent linguistiskt, men i mina otränade öron skulle det kunna vara ett existerande språk. Men det är det inte. Ja, nog om detta, så jädra viktigt är det inte.

En kväll har i alla fall Sylvia glömt sin väska och när hon ska hämta den i sitt bås hör hon av misstag en viskande konversation på detta afrikanska språk och två personer som pratar om att någon ska dö. Mördas. Den som ska dö är Matobos president Edmond Zuwanie och tanken är att det ska ske under hans besök i FN.

Secret service blir indragen med specialagent Tobin Keller (Sean Penn) i spetsen. Han ska utreda hotbilden och luska ut Sylvias trovärdighet och han lyckas gräva upp en hel del hemligheter om henne men vilka det är skriver jag inte här.

Tolken är en potent politisk thriller, hur kan det bli annat med Penn och Kidman framför kameran och Sydney Pollack bakom? Den är spännande på ett såntdär intelligent sätt, så jag sitter i soffan och känner mig lite bättre, lite smartare och lite mer intellektuell än grannen (som jag hör tittar på Fast and the furious för tusende gången).

Det här är en thriller som med beröm godkänt fungerar även för en omtittning. Det är inte alla thrillers som klarar det. Sen vill jag ge ett oväntat plus i kanten för Nicole Kidman. Det finns ingen, ingen, INGEN som kan uttala Zuwanie lika vackert som hon. Det är värt att se filmen (igen) bara för att få uppleva det.

8 svar på ”TOLKEN”

  1. Såg fram mot filmen främst pga av trion: Kidman , Penn och Pollack tyckte tyvärr den var oväntat ospännande men jag kanske inte var "in the mood"

  2. Tycker den här är en typisk habil triller. Hade dock sett att de castat lite annorlunda genom att ex. köra Gene Hackman istället för Sean Penn i en mentors roll istället. Har för mig att de aldrig ens utnyttjar ev. potentiell romans mellan kidman och Penn.
    När jag såg filmen tänkte jag iaf att Hackman hade varit klockren i den rollen.

  3. Jag sällar mig till filmitch, hade utifrån trailern hoppats mer på den här. Men Kidman är i princip alltid en vinnare i min bok.

    I racet mellan Hackman och Penn är det banne mig hugget som stucket 😉

  4. Sofia:
    Jag visste inte ett jota om filmen innan jag såg den och ibland kan det vara en klar fördel. Samt att man är i precis rätt mode för precis den filmen man ser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.