Topp 10: Världens bästa filmslut

24 oktober, 2010

Om början på filmen är bensinen så är slutet avgaserna, för att dra till med en rätt illaluktande metafor som faktiskt är sann.

Slutet är upplevelsen du och jag får med oss in i hjärtat, det som hänger kvar. Det är lukten, känslan, eftersmaken, resterna från när allt är över, slattarna efter festen, tårtkanten efter kalaset, doften av den goda parfymen från snyggingen som just passerade.

Är slutet dåligt trycks stoppknappen ner direkt eftertexterna anas eller så reser jag mig fort som attans från biostolen för att springa ut till bilen och låtsas spara sjuttio öre i parkeringsavgift. Är filmen bra så sitter jag där och tittar, eftertexterna rullar men jag är kvar som i nån slags skön koma och vill inte riktigt komma ut ur den där filmbubblan. Det är liksom slutet som är den STORA skillnaden mellan en klassiker och en bra dussinfilm.

Här är tio av mina favoritslut. Självklart finns det fler och antagligen har jag glömt några storfavoriter men dessa tio är mumma för själen. I alla fall för MIN själ.

Om filmtiteln är blå betyder det att du kan klicka på den om du vill. Då kommer du till min recension av filmen.

1. Det stora blå

Att inte ha med den enda film som fått betyg 6/5 av mig, det vore som att inte bara kacka i eget bo utan att göra det rätt i middagsmaten.

Slutscenen är så magnifik, så självklar men ändå överjävlig, så vacker men ändå irriterande att jag ryser bara jag tänker på den.

 

 

 

2. Saw

Det här borde vara det ultimata slutet i varje skräckfilmsthriller men av hundra som försöker är det hundra som misslyckas.

Den första Saw-filmen är undantaget som bekräftar regeln.

 

 

 

 

3. Döda poeters sällskap

Oh captain, my captain!
Hur många ungdomars liv har inte detta filmslut förändrat? Jag vet inte, men det sitter som gjutet i mitt hjärta i alla fall.

 

 

 

 

4. Primal fear

Det är inte ofta det kommer en vändning som denna i en för övrigt rätt ordinär thriller, men för mig är den inte ordinär. Speciellt inte slutet. I say no more.

 

 

 

 

5. Instängd

Det är mörkt, det är svart, det är trångt, det är klaustrofobiskt och spännande och herreguuuuud hur hög puls kan en människa ha innan hjärtat exploderar?

 

 

 

 

 

6. Sjätte sinnet

Filmtwisternas twist, jag får kalla kårar och smälter som smör.

 

 

 

 

 

7. A.I

Den här filmen kan jag skriva en C-uppsats om men det tänker jag inte göra. Jag tänker bara skriva att vad man än tycker om filmen i sig så sätter sig slutet i skallen och både jag och min klump i magen kommer minnas det för evigt.

 

 

 

 

8. Thelma och Louise

Wohoooooo, liksom! Det gäller att ge järnet här i livet, inte backa, inte ta skit, inte mesa, bara LEVA sitt liv till max och när det är slut så är det slut.
Och jag grinar.

 

 

 

 

9. Farligt begär

När Glenn Close använder sminkborttagning så gör hon det ordentligt och trots att ingenting blir sagt så förstår jag allt. Lysande, helt enkelt lysande!

 

 

 

 

10. Alien 3.

Ett slut som fick mig att se Alien 3 tre gånger på bio måste vara ett bra slut. Ripley rules!

 

 

 

 

 

Läs fler filmslutslistor här:
BlueRoseCase

{ 33 comments… read them below or add one }

Anton Fridh oktober 24, 2010 kl. 22:49

Hehe, jag hoppas det är det vanliga slutet på Det Stora Blå du har toppat? Amerikanska versionen har ju ett lyckligt slut då delfinen drar upp Jaques till ytan. Har den versionen på en gammal import-köp VHS ifrån USA 🙂

Svara

f i f f i oktober 24, 2010 kl. 22:52

Anton:
Inga lyckliga slut här inte! Jag menar självklart det vanliga slutet. 🙂

Svara

filmitch oktober 25, 2010 kl. 01:11

Min lista kommer om ngn dag eller två. Den skiljer sig markant. Bla skulle nog jag lista nr.3 bland de sämsta filmsluten men när det rör sentimentalitet i ett filmslut beror det på hur man känner sig när man ser filmen, ibland blir det perfekt och ibland som med nr 3 too much. Stora blå gillar jag filmslutet på en höjdare. Spännande lista 🙂

Svara

Anton Fridh oktober 25, 2010 kl. 07:38

@fiffi Vad bra! Nej det Amerikanska slutet fuckar verkligen upp hela grundpoängen med Det Stora Blå. Idiotjänkare ibland alltså.

Svara

f i f f i oktober 25, 2010 kl. 07:50

filmitch:
Jag är en sucker för olyckliga slut och jag antar att såna slut ibland kan kännas även sentimentala.

Angående Döda poeter så beror det nog, precis som du säger, jättemycket på hur man gillade filmen INNAN slutet dyker upp. Det kan bli sockervadd och töntiga babyrosa näsdukar och det kan bli världsklass – det är en smaksak.

Ska bli mycket intressant att se din lista! 🙂

Svara

D RL FILMtok oktober 25, 2010 kl. 07:59

Intressanta exempel. En del hade jag inte alls förväntat mig.

Svara

Sofia oktober 25, 2010 kl. 08:13

Jag är framförallt väldigt imponerad av hur du lyckats hålla balansen mellan att motivera varför de är med samtidigt som du inte säger för mycket (lysande illustrativ bild, fö). Håller helt klart med om de flesta (där rök Döda poeter från min lista) men när det gäller Saw, Primal Fear och The Decent avviker jag. Saw gav en alldeles för stor logisk lucka, Primal Fear och Decent-twisterna blev lite väl uppenbara. AI kommer jag bara ihåg som totalt onödig och väldig långrandig, så slutet har av ntaurliga skäl inte satt sig särskilt hårt 🙂

Svara

Sofia oktober 25, 2010 kl. 08:16

@filmitch: Jag är absolut inte svag för sentimentala slut, men Döda poeter gör mig ändå tårögd oavsett hur många gånger jag ser den… Kanske hänger det på åldern (vid 17 kan sådant här sätta sig djupt)? 😉

Svara

f i f f i oktober 25, 2010 kl. 08:38

D RL:
Och inte en Stallonefilm så långt näsan räcker 😉

Svara

f i f f i oktober 25, 2010 kl. 08:41

Sofia:
Det kunde ju ha blivit Världens dummaste spoiler-lista också med lite otur 😉

Dom första två gångerna jag såg A.I tyckte jag ingenting om filmen, den tredje gången klickade det. Slutet är ett ORGIE i sentimentalitet och därmed kanske inte nåt för dig i vilket fall. 😉

Svara

Nemo oktober 25, 2010 kl. 10:23

Lite lack för att inte slutet på "The Usual suspects" är med… men en bubblare är det väl? Erkänn…

Svara

Plox oktober 25, 2010 kl. 11:32

Kul och annorlunda lista!

Gillar att du fick in Alien 3 där också. En film som får på tok för mycket skit i vanliga fall.

Svara

f i f f i oktober 25, 2010 kl. 12:17

Nemo:
Det är en av 6-7 filmer som hamnade på plats 11.

Svara

f i f f i oktober 25, 2010 kl. 12:18

Plox:
Det är inget fel på Alien 3. Det är en bra film med ett extraordinärt bra slut 🙂

Svara

BlueRoseCase oktober 25, 2010 kl. 15:59

Oj, en sån lista! Många klassiker där. Minns fortfarande min chockade reaktion trots min då unga ålder vid slutscenen i "Thelma och Louise". Men "Instängd", hmm… tror jag var mest glad över att det var över. Filmen tilltalade mig inte alls. Nej, nu har du väckt inspirationen hos mig, dags att försöka få ihop min variant inom en snar framtid!

Svara

f i f f i oktober 25, 2010 kl. 16:03

BlueRoseCase:
Tycker absolut du ska tota ihop en egen lista. Ju fler desto roligare 😀

Svara

Nathalie @ Bloody Disgusting oktober 25, 2010 kl. 16:23

saw har ett väldigt bra slut! Blev helt tagen och har varit fäst vid den filmen sedan dess. 🙂

Svara

f i f f i oktober 25, 2010 kl. 16:47

Nathalie:
Tror slutet på Saw delar mänskligheten i två läger. Antingen tycker man det är skit eller så får man gåshud på hela kroppen och köper det med hull och hår.

Både du och jag är tydligen i den senare kategorin 😀

Svara

Anton Fridh oktober 25, 2010 kl. 19:50

@Plox Alien 3 är en otroligt underskattad film. Det är resurrection jag tycker är en tråkig upprepning.

Svara

addepladde oktober 25, 2010 kl. 21:58

Lance Henriksen lyfter allt han är med i, så även Alien 3.

Jag är fortfarande helt imponerad över hur du lyckades med konststycket att inte spoila en enda gång. Bravismo!

Svara

RJ oktober 26, 2010 kl. 07:45

Häftig lista!

De två slut jag tänker på direkt som jag gillar skarpt är de i Pulp Fiction och Inglourious Basterds. Kommer inte på några fler just nu. 😛

Svara

Sofia oktober 26, 2010 kl. 07:47

Jag tycker både Alien 3 och Resurrection har sitt klara underhållningsvärde (om inte annat för det faktum att man stänger in aliens i burar som uppenbarligen inte är byggda för att hålla dem. Eller var det byggherren som snålade med materialet? ;). Problemet är väl att de ställs mot ettan och tvåan och då hänger de naturligtvis inte riktigt med…

Svara

f i f f i oktober 26, 2010 kl. 07:52

addepladde:
Det var inte så svårt som jag trodde att inte spoila. Det är ändå bara känslan man vill åt –
inte den faktiska handlingen 🙂

Svara

f i f f i oktober 26, 2010 kl. 07:52

RJ:
Mannen på taket då? Den enfaldigt mördaren? 🙂
Den sistnämnda var i alla fall väldigt nära att hamna på min lista.

Svara

f i f f i oktober 26, 2010 kl. 07:55

Sofia:
Det som jag ser som Alien-seriens stora styrka är att ALLA filmerna är väldigt olika varandra och att det går att hitta något riktigt bra i allihop.

Svara

Boknörden i Söderförort oktober 26, 2010 kl. 13:26

Sjätte sinnet är en stor personlig favorit och E blev introducerad för den härom veckan och också förtjust – kul!

Jag gråter också till poeterna men så har jag ju varit lite kär i RW sedan Mork & Mindy också 🙂 För övrigt kan för mycket vara alldeles vad man behöver ibland oavsett ålder.

Svara

addepladde oktober 26, 2010 kl. 16:13

För att citera en gammal Gyllene Tider-dänga: "För mycket är aldrig nog". Jag håller med Gessle, men i fallet med poeterna så ställer jag mig i klagokören. Jissess sikken tråkig film! Jag får nog ta och se om den dock, för det kan mycket väl vara så att jag tycker tvärt om i sånt fall.

Svara

f i f f i oktober 26, 2010 kl. 19:00

Boknörden:
Tyckte E inte den var otäck? Jag tror mina barn är alldeles för mesiga för att fixa den. Tyvärr. 🙁

Svara

f i f f i oktober 26, 2010 kl. 19:01

addepladde:
Jag tror Döda poeter är som Filmen G eller Twilight för den delen: är man i precis rätt ålder när man ser den första gången så förändrar den ens liv. Är man lite för gammal – eller för ung – så fattar man inte ett skit 😉

Svara

Boknörden i Söderförort oktober 26, 2010 kl. 19:12

Hon tyckte att den var otäck, men alldeles lagom så att hon fixade det. Mysrysligt. Det otäcka blir ju mindre otäckt efter hand också i filmen. Jag tyckte också den var otäck första gången jag såg den men jag skulle ju å andra sidan aldrig komma på tanken att se de läskigare av de filmer du ser heller 🙂 Paranormal activity – sedär, jag skulle vara vaken i ett halvår med lyset tänt. Det räckte med att se trailern till den där läskiga med hotellsrumsnamnet för att jag skulle bli rädd nästa gång jag bodde ensam i ett hotellrum… Sjätte sinnet är lagom för mig – och min unge tydligen 🙂

Svara

f i f f i oktober 26, 2010 kl. 19:43

Boknörden:
Så det är ingen idé att jag frågar dig om vi ska se Paranormal activity 2 på bio då – du och jag och ett paket vuxenblöjor? ;D

Svara

Boknörden i Söderförort oktober 26, 2010 kl. 21:16

Skullentetro deru 😀

Svara

f i f f i oktober 27, 2010 kl. 07:16

Boknörden:
Det var tråkigt tycker jag ;(

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: