Tre om en: Stora genombrott

Christian Slater i Häxor, läxor och dödliga lektioner (1989)

Den allra första filmen jag såg ensam på bio i Stockholm var Häxor, läxor och dödliga lektioner. Såna filmer gick inte på bio i byhålan. Jag visste inte att såna filmer fanns.

Jag visste inte något om filmen annat än att det var en cool titel och att gå på eftermiddagsbio på en filmstad med massa olika salonger var något jag med lätthet skulle kunna vänja mig vid. Vad fanns det mer av värde att veta?

När filmen var slut kastade jag mig på tåget hem och ringde en kompis.
– CHRISTIAN SLATER! skrek jag.
– Väm ä dä? sa kompisen.
– CHRISTIAN SLATER! Lägg det namnet på minnet och kom ihåg var du hörde det först. DEN killen kommer bli stor!

Kompisen var skeptisk men han blev stor och det fullkomligt osannorlika är att det är genom denna film den stora massan fick syn på honom, ändå är jag den enda jag känner som sett filmen.

Storyn om dom tre svinrika, uppnosiga, överklasstjejerna som alla lyssnar till namnet Heather (därav originaltiteln Heathers) och Veronica, den nya tjejen i klassen och hennes kille (den då 19-årige Slater) är inget att tatuera in på överarmen direkt, därmed inte sagt att den är usel, bara lite beige. Vilket inte Christan Slater var. Då.

 

 

Hyr filmen här.

 

 

Kate Winslet i Förnuft och känsla (1995)

Kate Winslet var med i Peter Jackson´s Svarta änglar redan 1994, jag vet det, men det var som den romantiska Marianne Dashwood i Ang Lee´s aristokratiska Jane Austen-drama Förnuft och känsla som hon blev stor – och nu snackar jag STOR!

Emma Thompson satt i intervju efter intervju och talade sig varm över denna 20-åriga tjej som kommer ta världen med storm och visst gjorde hon det. Först genom att bli oscarsnominerad för denna roll, sen genom att springa runt på Titanic med Leo och allra mest för att hon verkar vara en sån jävla skön brud.

 

 

 

 

 

 

Natalie Portman i Leon (1994)

A perfect assassin. An innocent girl. They have nothing left to lose except each other. He moves without sound. Kills without emotion. Disappears without trace. Only a 12 year old girl knows his weakness.

Tolv, på det trettonde, var Natalie Portman när hon fick rollen som Matilda i Luc Besson´s hit-man-thriller Leon. Som pageklippt liten sidekick till Jean Renos Leon är hon både klockren och superovanlig, så perfekt att alla som sett filmen för alltid kommer minnas henne.

Att det skulle bli något stort av henne var det nog ingen som tvivlade på men det jag personligen tycker är kaxigt är att hon lyckats bibehålla både sin integritet och hjärna, vilket verkar vara få barnskådisar förunnat.

För mig är Leon en modern klassiker, en tidlös historia om kontraster, om omänsklighet och mänsklighet och ett genombrott av en liten tjej som förtjänar all stjärnglans hon kan få (och som är nu är så stor att hon borde kunna säga nej till bajsroller. Hmm!).

 

14 svar på ”Tre om en: Stora genombrott”

 1. Kul lista! Heathers är en modern klassiker och man kan ju fråga sig om det var den här eller Beetlejuice som utgjorde även Ryders genombrott. Tyvärr var Slater bara riktigt bra i den här och Pump Up the Volume.

  Tycker nog att du har rätt om Winslet, Heavenly Creatures har inte riktigt fått det eftermäle den förtjänade trots att det var väldigt mycket snack om den när den kom tycker jag. Och särskilt många dåliga filmer har det ju inte heller blivit.

  Portman verkar ha en skön självdistans, antar att du sett den här: http://www.youtube.com/watch?v=KpMPFGBtE7Q

 2. True Romance o Very bad things är Slater bra i.
  Winslet är alltid bra.
  Portman är oxå bra men hör inte till mina favoriter.

 3. filmitch:
  Ska bli intressant att se hur Slaters karriär fortskrider. Han gör ju inte mycket film som kommer till allmänhetens kännedom just nu 😉

 4. Äääääääääälskar Heathers! Den är en fyra! Minst!

  Om Slaters karriär kan man kanske säga: upp som en sol … ner till Uwe Boll-filmer. 😉

 5. Oj, så längesen jag såg Leon. Den får nog hamna på min oskrivna lista över filmer som bör ses om. Tycker mig minnas att jag älskade Bessons regi i kombination med fotot. Natalie Portman har jag tyvärr tappat kollen på. Men är lite nyfiken på hennes kommande.

 6. BlueRoseCase:
  Leon är verkligen en film som håller. Den håller sett till att det var rätt många år sen den kom OCH den håller för omtittningar.

 7. Micke:
  Vad tycker du, gör dom där 23 minutrarna någon skillnad? Blev filmen ännu bättre eller bara längre?

 8. Relationen mellan Leon och Matilda fördjupas i den förlängda versionen. Man får också se när hon följer med Leon under olika uppdrag och tränar. Jag tycker den är snäppet bättre. Du får se den och bilda dig en egen uppfattning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.