TURKISK KONFEKT

I min lilla rundtur bland filmer regisserade av Paul Verhoeven stannar jag nu vid stationen som heter Turkisk konfekt.

3,3 miljoner holländska biobesökare har sett den och det gör den här filmen till den största holländska filmsuccén någonsin på hemmaplan och sällan har jag läst så mycket gott om en film som denna. Den känns lite som den holländska varianten av Roy Anderssons En kärlekshistoria som också är en film som hyllas överallt (utom möjligtvis här).

Det går att filma ur fågelperspektiv (ovanifrån) och ur grodperspektiv (underifrån) men den här filmen börjar med att filma Rutger Hauer ur scrotumperspektiv. Han ligger naken på rygg och bresar i sin sunkiga säng med hela paketet i kamerafokus. Det är en ganska ovanlig syn och en ganska annorlunda början på en film vilket får mig att undra vad tusan som ska komma sen – och det är en befogad undran.

Det runkas och knullas och klipps pubeshår och det zoomas in bröst och Erik (Hauer) sprider sin säd ganska urskiljningslöst bland dom holländska damerna och det känns som en form av mani, som ett sexmissbruk, som att han försöker döva smärtan efter något eller någon och det är precis vad han gör. Olga (Monique van de Ven) heter hon, kvinnan som svikit honom, som försvunnit och som var hans stora kärlek.

I återblickar visas vad som hände, hur kärlekshistorien började, hur den slutade och allt tumult där emellan. Mer vill jag inte avslöja, inte om handlingen i alla fall men jag får långt mer samma vajbs av denna som av franska Betty Blue än jag får av En kärlekshistoria. Det här är en brutalt köttig film, den inte bara finluktar kön, den fullkomligt stinker kuk, fitta, bajs och likmask och jag undrar om en film som denna skulle kunna få oss svenskar att vallfärda till biograferna. Det är inte en Stig-Helmer-tofs eller en Millemium-piercing så långt ögat når. Å andra sidan kom Turkist konfekt 1973 och då var det annat som eggade oss filmtokiga svenskar, Bergmans Viskningar och rop och Emil och griseknoen till exempel.

6 svar på ”TURKISK KONFEKT”

 1. Har också sett Turks fruit och ja, det är en massa naket. Men jag minns istället en duktig Rutger Hauer innan han kom till Hollywood som visar varför han togs över till andra sidan Atlanten.

  Har förresten en cool bild på Rutger i min länk 😀

  På tal om Verhoeven så gillade jag nog främst De vierde man (föregångaren till Basic Instinct, också av Verhoeven för övrigt). Även krigsfilmen Soldaat van Oranje är klart sevärd.

  1. Movies-Noir:
   Sjuuuukt snygg bild på Rutger! Han var verkligen jättefin då i sina blonda lockar. 🙂

   Rutger är jättebra i den här filmen, han visar verkligen att han kan agera och det är lite synd att han fastnade i actionfacket när han kom till Hollywood. Han kan så mycket mer än bara se cool och hård ut.

   Ska kolla upp De vierde man. Tack för tipset 🙂

   1. Håller med, han kunde spela mer än bara bad guys, även om han gjorde det riktigt bra. Kanske att han fortfarande kan få chansen i någon mer seriös roll av Verhoeven eller annan regissör som vågar satsa på hans talang. Alltid varit en favorit.

    1. Movies-Noir:
     Jag tror han har mycket kvar att ge och jag hoppas han får ett uppsving efter det djupa karaktärsdramat Hobo with a shotgun 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.