UNDER GOTTSUNDA

Viktor Johansson har gjort en film. Viktor Johansson har gjort en film om det kanske viktigaste som finns och den kanske viktigaste frågan vi har i Sverige om man tänker på allas vår framtid: ungdomar och vad ungdomar gör och tänker när dom inte upplever sig vara sedda.

Gottsunda är en stadsdel utanför Uppsala, en stadsdel som ser ut som många andra miljonprogramsområden som byggdes på 60- och 70-talet. Googlar man efter mer ingående Gottsundainformation får man följande svar:

Stadsdelens befolkning uppgick 2007 till 9 474 personer, varav 4 610 (48,7 %) med utländsk bakgrundI Gottsunda Centrum finns affärer, restauranger och ett inomhusbad med sporthall. Även en filial till Arbetsförmedlingen finns, liksom teater, bibliotek, apotek, systembolag, ålderdomshem och vårdcentral med mödra- och barnhälsovård. Bland större affärer kan Ica, Willys och Lidl nämnas.

Det bränns bilar i Gottsunda. Det är skottlossning i Gottsunda. Det åks longboard och kundvagn. Det dansas, självförsvaras, pratas, slåss, funderas på framtiden och många ungdomar försöker helt enkelt få tiden att gå. Det finns närvarande pappor, frånvarande mammor, pappor som längtar hem, mammor som fastat i sorg, goda vänner och ensamhet. Jag tror att Viktor Johansson slickat på pekfingret och höjt det i skyn för jag tror att det han filmat stämmer in ganska väl på hur många ungdomar har det och känner sig. Det är vad jag tror men inte vad jag vet. Såklart.

Denna ganska grå vardag är vackert filmad och den är smart gjord då jag som tittar blir en osynlig åskådare genom kameralinsen. Det är svårt att säga om karaktärerna i filmen spelar sig själva, helt sonika ÄR sig själva eller om det är skådespelare men ingen i filmen gör bort sig, snarare tvärtom.

Mitt egentligen enda aber med filmen är titeln, jag tycker den är alldeles för blek. Under Gottsunda kan aldrig bli En pizza i Jordbro och det beror inte på någon bristande filmisk kvalitet det beror på att titeln inte är annorlunda nog. Den kunde ha hetat Gottsunda Under, det hade funkat bättre. Den kunde ha hetat En maskros växer i asfalten och undrar om den kommer bli överkörd eller slå ut.

Äsch, jag skulle kunna komma på trettio titlar som hade fastnat bättre men det är oväsentligt nu, filmen heter Under Gottsunda, filmaren heter Viktor Johansson, jag hade 74 trivsamma minuter tillsammans med dessa ungdomar och jag tänker en hel del på filmen efteråt. En godkänd film, helt klart!

Jojjenito har också skrivit om filmen. Klicka här för att läsa hans tankar.

Alla som prenumererar på filmtidningen FLM får denna film på DVD i höstnumret. Vi andra kan se den på VOD hos Triart från och med 26 september.

 

5 svar på ”UNDER GOTTSUNDA”

  1. Lite lustigt att du gnäller på titeln. Gjorde du inte det alldeles nyligen när det gällde en annan film? Eller blandar jag ihop det med Sofia som nyligen skrev om The Salvation och klagade på dess titel.

    Jag brukar aldrig ha problem med filmtitlar. Jag fokuserar mer på innehållet. 😉 Om vi nu bortser från utländska filmer som får engelska titlar i Sverige eller ännu konstigare, en engelsk titel som blir en ANNAN engelsk titel i Sverige… 😉

      1. Humpf 😉

        @Jojjenito: Men filmtitlarna blir ju en del av innehållet. Eller ska i alla fall säga något om innehållet, göra en tittare nyfiken. En titel är ju det första som möter en från filmen. Den är jätteviktig, tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.