Veckans Berenger: PLUTONEN

9 oktober, 2012

När jag tänker på Plutonen så dyker två minnesbilder upp starkare än alla andra: Tom Berengers ärriga ansikte och introt till datorspelet med samma namn som brorsan hade till sin Amiga (tror jag det var). Spelet hakade oftast upp sig och jag lyssnade på introljudet i timmar (kändes det som).

När jag ser om filmen såhär många år senare slår det mig att det fortfarande är Tom Berengers ärriga ansikte som gör mest intryck på mig. Hans karaktär Sgt Barnes är av det mer vidriga slaget medans Willem Dafoe´s Sgt Elias är motsatsen. Snällisen. Han som inte får prinsessan och halva kungariket på slutet.

Chris (Charlie Sheen i en av sina bättre roller) är en ganska naiv yngling som frivilligt inställt sig som soldat i Vietnam. Hans aningen glorifierade syn på krig grusas snabbt och han inser att det inte enbart är Viet Cong som är fienden utan hans och hans soldatkollegors psyken.

När Oliver Stone regisserar är det sällan tråkigt men heller aldrig riktigt hundra. Plutonen var en medeltrea när jag såg den i mitten på åttiotalet, nu ser jag den aningens annorlunda. Krigsscenerna är bra men framförallt visar den klaustrofobi, utsatthet, misär, psykisk ohälsa och att krig ÄR bajs. Vetskapen om att filmen är baserad på Stones egna erfarenheter gör den mer intressant än ”vanliga” krigsfilmer men då det här är en genre jag har svårt att ta till mig så kommer den aldrig upp på några skyhöga höjder. Har man däremot fokus inställd på Herr Berenger så kan man inte bli annat än nöjd.

Kan det här vara hans bästa rollprestation ever?

 

{ 8 comments… read them below or add one }

Henrik Andersson oktober 9, 2012 kl. 07:16
Fiffi oktober 9, 2012 kl. 13:20

Henrik:
Ja, preciiiiiis! 🙂

Svara

Steffo oktober 9, 2012 kl. 08:15

Japp, detta är nog banne mig hans stora 15 minuter i ljuset!!
En svinroll som han gör så jäkla bra…men visst ”höll” man på Defoes kuf…!

Svara

Fiffi oktober 9, 2012 kl. 13:21

Steffo:
Klart man höll på Dafoe. Men Berenger är ju Berenger 🙂

Svara

Sofia oktober 9, 2012 kl. 09:09

Ohh, den här måste jag se om känner jag, alldeles för länge sedan. En film som lika gärna hade kunna passa in i gårdagens tema vad mig anbelangar.

Svara

Fiffi oktober 9, 2012 kl. 13:21

Sofia:
Jag tänkte faktiskt slå ihop veckans teman men jag struntade i det 🙂

Svara

filmitch oktober 14, 2012 kl. 19:05

Såg den här första ggn på färja till England. Jag var sjösjuk och övertygad om att jag skulle dö. Fem minuter in i filmen hade som genom ett trollslag mitt illamående försvunnit. Stones bästa? Möjligt. Berengers bästa? Absolut!

Svara

Fiffi oktober 15, 2012 kl. 11:48

filmitch:
Ja, kanske även Stones bästa. Nu när du säger det så håller jag nog med dig 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: