Veckans dokumentär (och den sista): PROJECT NIM

5 mars, 2012

Att se på världen genom en schimpans ögon eller att se en schimpans genom världens ögon, det är frågan. Nim föds upp i fångenskap på 70-talet och som kommer att utnyttjas som experimentapa resten av sitt liv.

Professorn Herb Terraces idé gick ut på att uppfostra en schimpans i en vanlig miljö, i en vanlig familj för att se om den kunde lära sig att kommunicera ”normalt”, det vill säga på vårat sätt. Nim hamnade hos Stephanie LaFarge, som kvinna jag skulle kunna beskriva som en Anna Wahlgren-typ med en hel klunga barn. Med sju (?) barn och en författande make gjorde en liten schimpans varken till eller ifrån i familjebilden, inte ens när allt ansvar hamnade på Stephanie då maken inte gillade Nim och Nim inte gillade maken.

Det här är ingen spekulativ saga a la Disney, det är inga cgi-apor a la Apornas planet, det här är bara en söt liten schimpans och sagan om hans liv, en saga som är hjärtskärande även för en djurskeptiker som jag.

Som dokumentär är den väldigt välgjord och filmen bara svissssschade förbi.

Det här är den sista filmen i temat Veckans dokumentär. Jag startade detta för ett halvår sedan utan att egentligen ha någon erfarenhet av att titta på dokumentärer och det har varit jättekul och givande på alla sätt och vis. Det är inte omöjligt att temat kommer tillbaka i framtiden men nästa måndag är det ett annat tema om ska introduceras. Ett riktigt BRA tema och jag får säga det själv.

 

{ 12 comments… read them below or add one }

Henke mars 5, 2012 kl. 08:15

Verkligen ett kul tema. Dokusar är svårt underskattade. Jag har hört om denna film och kommer försöka se den om jag kan någon gång.

Vore intressant med din topp-10 lista över de filmer som ingick i temaserien? Eller, inte kul?

Svara

Fiffi mars 5, 2012 kl. 08:26

Henke:
En topp-10-dokusar. Klart det går att fixa. 🙂

Svara

Jessica mars 5, 2012 kl. 08:41

Den här har jag velat se hur länge som helst. Var grymt besviken att den inte visades på vår folkets-bio-biograf i stan. Hade trott det var en sån film som skulle komma upp. Har den alltså kommit på DVD nu? Får hoppas biblioteket köper in den.

Svara

Fiffi mars 5, 2012 kl. 20:04

Jessica:
Den finns att köpa på import-dvd, jag vet faktiskt inte om den finns på ”vanlig” DVD än.

Svara

Markus mars 5, 2012 kl. 15:41

Grym dokumentär om äkta mänsklig grymhet, blev också väldigt berörd. Förresten, har du kikat in dokumentären Buck? Den va bad-ass!

Svara

Fiffi mars 5, 2012 kl. 20:05

Markus:
Vad är det för film? Tell me! 🙂

Svara

Markus mars 6, 2012 kl. 09:48

Check it out! =) http://www.youtube.com/watch?v=DCMm5uoZtXw

En dokumentär om en cowboy som tränar hästar, har aldrig tyckt om hästar eller cowboys med det är Buck som gör filmen så intressant, att han är så ödmjuk fast han har haft en sjukt tufft liv

Svara

Fiffi mars 6, 2012 kl. 19:39

Markus:
Jag blev lite rädd för hästarna i motljus där i början men det var en bra trailer, jag blir sugen på mer 🙂

Svara

Movies - Noir mars 5, 2012 kl. 17:11

Kul att du gillade den så pass mycket, trots att du inte gillar djur på film 😉

Även jag gav Project Nim 4/5. Filmen var förresten nominerad till en Bafta (brittiska motsvarigheten till Oscar), men där vann Senna välförtjänt.

Svara

Fiffi mars 5, 2012 kl. 20:06

Movies-Noir:
Visst är det konstigt! Kanske beror det på att det är en _bra_ film till skillnad mot en massa annat gråtmilt tjafs med fyrfotingar i huvudrollen 🙂

Svara

Movies - Noir mars 5, 2012 kl. 20:09

Jo, i jämförelse med War Horse eller Rise of the Planet of the Apes så är detta nästan ett mästerverk 😀

Svara

Fiffi mars 6, 2012 kl. 08:17

Movies-Noir:
I alla fall jämfört med War Horse…

Men du, jag gillade ju Rise of the Planet of the Apes ganska mycket mer än du gjorde och jag tycker väldans mycket om King Kong, det kanske är APFILMER jag ska fokusera på om jag ska se djurfilmer? Apor kanske är my type of djur liksom? 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: