WAR HORSE

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag känner ett svagt illamående men väljer att bita i kudden och tänka på annat. Ibland är det så. Vissa filmer är ”måstefilmer” för mig, såna som jag vill se för att jag som filmnörd bör ha sett dom, inte för att jag längtar efter dom eller på något sätt är minsta intresserad. Rädda menige Ryan är en sån film. München är en sån film. Purpurfärgen är en sån film.

Hade vi spelat TriBond nu hade detta kunna vara en fråga: Vilken är den gemensamma nämnaren mellan dessa tre filmer? Ja, precis. Rätt svar är Steven Spielberg, samme snubbe som ligger bakom filmen om krigshästen jag just sett.

Ibland undrar jag om Steven Spielberg har en blåsorkester anställd för att ackompanjera honom på muggen. Just idag undrar jag detta mer än vanligt. Det räcker att kolla in filmaffischen: Separated by war – Tested by battle – Bound by friendship. Deltar filmen i en floskeltävling eller vad ääääär detta?

För mig är War Horse Black Beauty goes skyttegrav. Den är som ett dåligt avsnitt av Lilla huset på prärien. Det här är en uuuuurbota tråkig film om man inte är hästtokig in absurdum vilket jag ABSOLUT INTE ÄR och som grädde på moset ser killen Albert (Jeremy Irvine) ut som klippdocka från en gammal Allers mot en dålig bluescreen och neeej, det impar inte på mig. Det finns liksom en gräns för skräp även för en allätare som jag.

War Horse är en skrattretande dålig film. Jag bara väntar på att Laura Ingalls ska komma springande nerför dom gräsiga backarna och snora i volangklänningen eller att Galenskaparna ska dyka upp bakom en husgavel och dra en kuplett med krigstema eller att Albert ska sätta på hästen för så förälskad som han ser ut att vara i detta fyrfota djur kan inte normal människa vara, i alla fall inte i min värld.

146 minuter går fortare hos tandläkaren än dom gör här, även med munnen vidöppen och fullsmockad med bomullspinnar och den där äckliga nu-suger-vi-upp-saliv-mojängen. 146 minuter kinesisk vattentortyr är behagligare. 146 minuter ståendes barfota på glödande kol är skönare. 146 minuter middag med en dejt som är så tråkig att jag käkar upp pinnarna i kycklingspetten för att försöka sätta i halsen och därmed finna en enkel väg ut är roligare.

Att den här filmen är Oscarsnominerad för Bästa film är ett skämt. Hade den varit regisserad av Anna Anka hade den aldrig ens varit påtänkt som hyllvärmare på ÖB även om slutresultatet hade varit precis detsamma.

Det svaga illamåendet jag kände innan filmen har nu övergått till en släng av fågelinfluensa. Eller mul-och-klövsjuka. Eller en hästsjuka som bara en stor bensindriven filmrecensionsmotorsåg kan bota.

Steven Spielberg, jag bara undrar, HUR FAN TÄNKTE DU NU?

32 svar på ”WAR HORSE”

 1. *Piper fram*:
  Det är väl inget fel på LIlla hust på prärien!

  Jag är tyvärr däckad i en förkylning, men hoppas jag har repat mig såpass att jag kan gå på förhandsvisningen på måndag. Ska bli kul att se sen om vi håller med varandra eller ej. Flera andra vars omdöme jag litar på har tyckt väldigt bra om den. Du är den första jag hör om som är så här hatisk. Men vi får väl se som sagt.

  1. Jessica:
   Nej, inte alls, det är inget fel på Lilla huset på prärien men hur bra den serien än var och är så skulle det inte funka att klämma ut den i bioformat 2012. Tycker jag då 😉

   Jag hoppas att du kommer tycka bättre om filmen än jag för det här kan vara bland det sämsta jag någonsin sett. Jag skrattade så jag grät stundtals och det var nog inte Spielbergs mening 😉

  2. Jag fattar inte att ni kan tycka så! Jag älskar den här filmen, den är till och med bättre än titanic! Handlingen är underbar, och musiken är otroligt gripande. lyssna på war horse soundtrack, lyssna noga på musiken, och jag lovar att ni kommer få en ganska sorgsen känsla inombords!

   1. Melanie:
    Jag är glad för din skull att du verkligen gillar filmen. Jag ska ärligt säga att jag har försökt se den – och tycka bättre om den – genom att se den en gång till men det går bara inte. Ibland blir det så. Den här filmen funkar helt enkelt inte på mig.

 2. Spielberg kan ju vara lite ojämn om inte annat. München var jag jättepepp på men det blev inget av den medan Purpurfärgen minns jag som väldigt bra även om jag nog borde se om den.

  Utifrån det jag har sett via trailers tycks just den här vara en pekoral utan dess like. Jag tror jag kommer att hålla med du om jag någon gång ser den, så gammal hästtjej och Lilla huset på prärien-kramare (en av världens bästa bokserier!) jag är.

 3. Bra recension, man behövde bara läsa sista raden. 🙂 Spielberg tror att han kan manipulera publiken. Ibland funkar det. I alla fall vet han hur man manipulerar Oscarjuryn, det lyckas han nästan ständigt och jämnt med.

  1. Filmmedia:
   Jag tänkte ett tag att jag bara skulle skriva EN enda mening som recension faktiskt, men det blev så många svordomar att jag förkastade iden rätt fort 😉

 4. Tyvärr är det ju så att Spielberg är lite av en Gud för Oscarsakademin. Han var en gång i tiden en duktig regissör, men det var väldigt länge sen.

  Grejen är den att jag inte heller gillar filmen, långt därifrån. Men jag kan inte ge en välgjord film en etta, det går inte. Fast vissa gånger önskar jag att jag kunde strunta i allt runt omkring och bara gå efter magkänslan. En tvåa blev betyget från min sida och jag är också trött på att en sån här film får flera Oscarsnomineringar.

  War Horse som jag uppfattade den.

  1. Movies-Noir:
   Om War Horse blir såhär med en regissör som Spielberg tänk då hur den hade blivit med någon annan… Hemska tanke!

   Till skillnad från dig går jag enbart på magkänslan när jag skriver om filmerna och då blir det såhär ibland 😉

    1. Movies-Noir:
     Fast jag har svårt att tro att det skulle gå att göra den bättre, eller bra ens. Hästar? Bah? Näh! Alltså, suck, hmmmm, nej, det är verkligen inte min grej.

 5. Hahaha, jag beta alla oscarfilmer förra helgen men denna var den sista vi skulle se. För jag kände på mig att denna skulle vara så frukansvärd. Jag brukar aldrig verkligen aldrig stänga av en film. Men 20 minuter in på detta bös insåg att det vore skönare att äta tallrikar. Fy fan.

  1. Boknörden:
   Jag veeeet , hahaha 😉
   Men då jag bestämt mig för att försöka hinna se så många av dom viktiga oscarsfilmerna som möjligt innan galan (så jag vet vad jag ”pratar” om när jag livebloggar) så var det här – tyvärr – en måstefilm.

 6. Med denna recension har du inte slagit huvudet på spiken när det gäller S.S du har banne mig byggt ett helt hus med välriktade spikar. Pekoral, blåsorkester och ja allt det andra. S.S totalhavererar så fort han försöker vara seriös. Jag har t.om svårt för Schindlers list. Nu kan jag lägga 146 minuter av mitt liv på ngt annat. Tack Fiffi 🙂

  1. Julyssa:
   Ja, i det här fallet skulle jag råda dig att memorera betyget. Jag har sällan varit så bombsäker på en sågning som denna och då inte bara enligt MITT sätt att se på saken. Fast det vore liiiite kul att höra din åsikt om du såg den….;)

  1. Jessica:
   Nejdå, inte blir du lynchad men det ska bli intressant att höra hur du tänker (och om du hade ögonbindel och öronproppar under visningen ;)).

 7. Klockrent skrivet, Fiffi.
  Detta är en film som tar fram allt det sämsta ur amerikansk, framförallt så kallade ”Oscarsfilmer”, och utan att skämmas för det.

  Vad jag har hört från andra recensioner är att det finns en någon form av teaterföreställning som också är baserad på roman ”War Horse” och den har blivit hyllad. Är dock tveksam om det är från samma personer som också hyllar filmen eller om pjäsen har något extra som filmen till synes verkade sakna kapitalt.

  1. Martin:
   Så du håller med mig, vad härligt! 🙂

   Men….vad är det du säger…..TEATERFÖRESTÄLLNING? Detta hästspektakel? Herregudminskapare, låt detta inte vara sant.

 8. Hallå Fiffi!

  1/5 för War Horse…hmm…som jag tycker var väldigt bra gjord även om storyn var naiv och skriven för kortare människor. Visst, långa och överdrivna sentimentala scener. Oscarjagande film? Javisst. Den får ändå någonstans mellan 2-3/5 av mig. Om jag läst rätt så ”pratade” hästarna i boken…vilket Spielberg valde bort. Och det var faktiskt en teaterföreställning på boken i London som var framgångsrik… Om man inte köper konceptet från början så blir det ju bara magplask.

  Skitsamma…det är inte därför jag skriver. Det skulle det vara intressant vad du tyckte/tycker om ”Sean Banan inuti Seanfrika”. Jag ville se detta spektakel efter att jag träffade regissören på en pub, båda var närmare ”Doris” stadiet då 😉 Med facit i hand så kan jag förstå varför jag hittade karln glad på en vardag ute, själv så var jag ute med jobbet 😉 Han förstod nog att karriären var över. Andra anledningen till varför jag ville se filmen var för att den totalfloppat på bio, sånt kan vara kul att se. Dåliga filmer kan bli roliga filmer, men så var inte fallet denna gång. Karln lär inte få några större uppdrag inom film. Läste att han fick sparken av Sveriges television innan den här höjdpunkten.

  Han är trots allt en av två som regisserat ”Mäklarna” innan, som jag anser är en av sveriges absolut bästa tv-serier genom tiderna…förmodligen den bästa. Har sett den tre gånger!

  Nåja, jag fick en en sån ångest under barnarne-filmen att jag fick ont i bröstkorgen! Efter typ 11 minuter var jag tvungen att spola. Gjorde halt några gånger när storstjärnor som Dr Alban eller Johannes Brost gled in i eländet. Jag håller ju fortfarande The Green River Killer http://www.imdb.com/title/tt0472099/ som nr 1 när man vänder på topplistan, men den här skulle kunna vara på delat etta! Här snackar vi DÅLIGT! Att War Horse skulle få typ samma betyg (vet inte om du har minus på din poängsättning, eller noll)…är enligt mig underligt:-) Jag förstår såklart att Spielberg inger en viss ”trygghet” av bra kvalité och att War Horse absolut inte fyllde förväntningarna…men steget till bottenfiaskot Seanafrika…är e n o r m t !

  1. Torso:
   Hahaha, ”Att War Horse skulle få typ samma betyg (vet inte om du har minus på din poängsättning, eller noll)…är enligt mig underligt:-) ”, jag kan inte riktigt sluta skratta för jag såg Sean Banan-prylen härom dagen och du har helt rätt i dina tankegångar där. 😉

   En fullständigt uttömmande recension på Sean Banan kommer på tisdag. Håll uuuuuuuuut!!! 🙂

 9. Den ser jag fram emot 🙂 Det var första gången jag känt ångest av en film (alltså, inte War Horse). ”The Green River Killer” kunde jag inte heller se hela, vilket kanske är lite oartigt mot dessa filmpionjärer som förmodligen fått ut sitt yttersta av sin konstnärliga ådra.

  1. Torso:
   Den där ångesten känner jag igen och jag kompletterade den med skämskuddevarning som inte försvann. Att tycka illa om är en sak, att avsky är en sak, att vara likgiltig är en sak men att TYCKA SYND OM är en heeeelt annan division. Då är det illa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.