FILMÅRET 2017

28 mars, 2018

Nu är det äntligen dags för mig att summera filmåret 2017. Vid en första anblick känns detta filmår lite konstigt då endast EN film har fått 5/5. Det är inte likt mig. Den filmen som fått full pott är dessutom svensk, inte med på denna lista och tituleras Borg. Men så kan det bli med årsbästalistor, det är filmerna som FASTNAT som hamnar på listan, filmerna som sätter sig både i magen och i hjärtat och inte nödvändigtvis filmerna som direkt efter tittningen känns totalt felfria.

Filmåret 2017  är också – för mig – otroligt jämt. Väldigt många filmer hamnade på starka 4:or och många av dom har hållit jättebra vid en omtitt. Nu kör vi! In i dimman och topp 10! Klicka på titlarna för att komma till recensionen.

10. Logan
Regi: James Mangold

Alla som någonsin sagt att dom inte gillar superhjältefilmer borde kanske se Logan? Det här är nämligen en skön, mörk, stenhård actionfilm som fick 15-årsgräns på bio och det är SÅ värt det. Åldersgränsen alltså. Jävlar vad det här inte är en barnfilm. Inte det minsta glättig är den och Hugh Jackman glänser verkligen som Wolverine. Cool, tuff, skitig, jävlig och SÅ värd att lägga sin tid på att se.

.

.

.

9. Under the Tree
Regi: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson

En isländsk liten pärla, det är precis vad Under the Tree är. Otrohet, grannosämja, husdjur, barnlängtan och en stor skopa svart humor! Se den om du får chansen! (Biopremiär 1 juni och recensionen publiceras 30 maj)

.

.

.

8. Brawl in Cell Block 99
Regi: S. Craig Zahler

Jag som normalt sett inte är ett fan av Vince Vaughn måste böja mitt huvud i vördnad för denna PRESTATION som han lyckas få till. Hans gestaltning av Bradley Thomas och uppvisning i nedtryckta aggressioner är smått magisk i mina ögon. IMDb-listan av castingen är också intressant då hans namn – pga listad i bokstavsordning – hamnar typ längst ner av alla som inte är topp-tre-namnen Jennifer Carpenter, Don Johnson och Udo Kier. Som om han hade en biroll! Det har han inte. Han är KUNG! Kung är han!

.

.

.

7. The Square
Regi: Ruben Östlund

Det blev ingen Oscar för Ruben Östlund den här gången men nånting säger mig att det här inte var hans sista chans. The Square är en såndär film som kanske är för smart för sitt eget bästa. Har man inte sett det tror man kanske den är svår. Sådär hyperintellektuell. Det är den inte. Det är en otroligt underhållande film och jag skulle säga att den är enkel att ta till sig. Kanske inte helt enkelt att förstå men det är en annan sak. Man behöver inte förstå allt.

.

.

.

6. Call Me By Your Name
Regi: Luca Guadagnino

Det här är alltså en film som har växt från en trea direkt efter tittningen till en fyra när jag skrev recensionen till….ja jag vete tusan, är det en femma? Hur som helst så är det en film som inte släpper taget om mig. Otroligt mysig stämning, man blir väldigt sugen på att åka på semester och att Timothée Chalamet blev Oscarsnominerad för Bästa manliga huvudroll är inte konstigt alls. Däremot saknade jag en nominering för Armie Hammer som är MINST lika bra han. Och nittioårige James Ivory som fick en Oscar för manuset baserad på annan förlaga. Fine James!

.

.

.

5. The Disaster Artist
Regi: James Franco

Att göra en film om inspelningen av världens sämsta film The Room verkade till en början som en extremt knepig idé i mina öron men när ögonen fick sitt kapitulerade jag, helt. The Disaster Artist är en film som det banne mig är omöjligt att inte tycka om. Så mycket hjärta, så mycket värme och så mycket kärlek till både filmkonsten och den där udda filuren Tommy Wiseau. James Franco både är och har gjort en mycket fin film!

.

.

.

4. The Shape of Water
Regi: Guillermo del Toro

Inte sedan Pans Labyrith har jag sett en vuxensaga på film som berört mig lika starkt som The Shape of Water. Det här är så udda och knepigt att jag inte kan bli annat än kär. En stum kvinna som inleder ett sexuellt förhållande med en amfibieman. Den meningen är allt jag behöver. Guillermo är hemma!

.

.

.

3. T2 Trainspotting
Regi: Danny Boyle

Det första filmen från 2017 som jag såg 2017 var denna. Uppföljaren till Trainspotting med hela originalcasten OCH Danny Boyle som regissör igen, det är klart förväntningarna var rätt höga men dom infriades – med råge! Soundtracket är helt fenomenalt och Danny Boyle visar återigen varför han är en av mina stora  regissörsfavoriter.

.

.

.

2. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Regi: Martin McDonagh

Det här är en såndär ”Film-Film” som många av oss filmentusiaster längtar efter att få se. Det är inte jätteofta dom dyker upp men när det händer är det underbart. Martin McDonagh har skrivit manus och regisserat en film som är hundraprocentig när det kommer till rätt personer framför och bakom kameran. Frances McDormand och Sam Rockwell fick varsin välförtjänt Oscar och jag längtar efter att se om den. Det har jag gjort sen jag såg den.

.

.

.

1. The Killing of a Sacred Deer
Regi: Yorgos Lanthimos

Det här är en film som inte ska förklaras. Den kan inte förklaras. Den ska upplevas och antingen kan man ta den till sig eller så kan man det inte. Jag blev helt hänförd av den. Tyckte den var sjukt obehaglig samtidigt som den är intressant, konstig och jättesnygg. Colin Farrell, Barry Keoghan och Nicole Kidman är storslagna. Underbar film det här! Jättekonstig men underbar!

.

Bubblare: Måste gitt, De bedragna, The Florida Project, The Big Sick, Kong: Skull Island och Borg.

.

.

Andra filmbloggare som listat sina 2017-favoriter är:
Filmfrommen
Fripps filmrevyer

 

 

{ 12 comments… read them below or add one }

Magnus mars 28, 2018 kl. 07:57

T2:trainspotting har stirrat på mig från hyllan ett halvår nu. En tredjeplats skojar man inte bort så den får slås på ikväll. Din första plats såg jag i helgen efter att hört er podd. Jag mådde inget vidare efteråt. Den var nog i mörkaste laget för mig. Otroligt vacker men sååå konstig.
Kul lista i varje fall.
Glad påsk på dig!

Svara

Fiffi mars 28, 2018 kl. 14:59

Magnus:
Helt rätt, låt den sluta stirra på dig och titta. Tror inte du kommer bli besviken, i alla fall inte om du gillade stilen i första Trainspotting 🙂

Och vad gäller The Killing of a Sacred Deer så förstår jag din känsla. Den är SÅ konstig och så himla mörk. Inte en film för alla med cred till dig som gav den en chans.

Glad Påsk tillbaka! 🙂

Svara

Henke mars 28, 2018 kl. 09:30

Så nu börjar det! Årslistorna för 2017 alltså… Kul med din årsbästalista. Jag håller på att snickra på min egen och återkommer med närmare analys av din lista när jag är klar med min egen…

Svara

Fiffi mars 28, 2018 kl. 15:00

Henke:
Ja nu ÄNTLIGEN börjar årslistorna komma. Ska bli spännande att kolla in din.

Svara

Sofia mars 28, 2018 kl. 14:35

Har du sett om alla? Möjligen lite förvånad över att The Florida Project inte tog sig upp men man tenderar ju till att främst minnas de filmer som det talats om nyss.

Svara

Fiffi mars 28, 2018 kl. 15:07

Sofia:
Jag har sett om alla som jag kunnat se om. The Square var nog den som höll sämst vid en omtitt men den är så pass knäpp att den förtjänar en plats på listan ändå. The Florida Project hade nog haft en plats om jag gjort listan direkt efter att jag såg den. 🙂

Svara

Plox mars 29, 2018 kl. 08:20

Oh, kul med årsbästalista! Började känna mig klar men inser ju nu att det finns jobb kvar att göra, har ju tex inte sett din 1:a. Sen har jag fortfarande The Square kvar och den isländska blev jag också nyfiken på. Almost there.

Men håller med, ett jämt filmår där inga direkt sticker ut och ifrån de övriga (som det kanske brukar vara). Kommer bli knivskarpt om platserna. 🙂

Svara

Fiffi mars 29, 2018 kl. 12:54

Plox:
Då har du ju inte SÅ många ”måstefilmer” kvar att se men jag tror det kan vara smart att se både The killing… och The Square innan du sammanfattar hela tjottaballongen.

Knivskarpt är ordet. På pricken!

Svara

Micke mars 29, 2018 kl. 12:20

Oh, fin-fin lista. Jag var triggerhappy och körde ut med en redan vid nyår…. http://www.filmfrommen.com/2017/12/arets-topp.html -behöver nog uppdateras så småningom…

Kul att Logan var med, såg den först igår och blev mäkta imponerad, man får hoppas att fler får chansen att göra filmer som bryter den lite klatchiga marvel-stämningen.

Svara

Fiffi mars 29, 2018 kl. 12:57

Micke:
Det häftiga med både Logan, Black Panther och Thor: Ragnarök är att det är tre filmer som sticker ut från ”Marvel-mallen” riktigt rejält. Även Spider-man: Homecoming gör det i viss mån. Så frågan är om det verkligen finns en ”Marvel-mall” eller om det bara är i ens egen hjärna den egentligen existerar? 😀

Svara

filmitch mars 30, 2018 kl. 12:01

3,8 och 10 har jag alla sett och alla är bra.
De övriga verkar alla vara intressanta filmer .
Min lista kommer väl som vanligt till hösten…….

Svara

Fiffi april 7, 2018 kl. 10:49

filmitch:
Bättre sent än aldrig 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: