STEVE JOBS

2013 kom Jobs, en film med Ashton Kutcher i huvudrollen som entreprenören och Apple-grundaren Steve Jobs. Den filmen var helt okej och många var vi som undrade om det verkligen behövdes ännu en film om Steve Jobs såhär pass nära inpå. Jag menar, det gnälldes rätt hårt om Spider-man och där var det ändå nio år mellan filmerna, här är det…två.

Den här gången är det fiffi-favvot Danny Boyle som regisserar och ett annat fiffi-favvo, Michael Fassbender, som spelar  Steve Jobs. Det kanske-inte-lika-mycket-fiffi-favvot Seth Rogen tar sig an rollen som Steve Wozniak, Kate Winslet är Joanna Hoffman, Jobs ”workingwife” och Jeff Daniels är John Sculley, före detta VD för  både Pepsi och Apple. Ja du hör ju, det finns inte mycket negativt att säga om folket både framför och bakom kameran. Lägger man sen till att manuset är skrivet av dom snabba dialogernas mästare Aaron Sorkin och att det supersköna blippiga 80-talsscoret är komponerat av Daniel Pemberton (som även stod bakom den tidstypiska musiken i The man from U.N.C.L.E  – filmen alltså) så är i alla fall jag så långt ifrån en gnällgumma man kan komma.

För om vi säger såhär, bättre än såhär kan en film om Steve Jobs inte göras. Samtidigt, det betyder inte att det är en superduperfilm. Danny Boyle ger oss liksom en liten tårtbit av Jobs liv och antagligen är det den delen som ÄR intressantast, jag känner bara ett ”jaha” när det gäller storyn och på det sättet är båda dessa Jobs-filmer väldigt lika.

Men man kan le och tänka ”jaha” samtidigt. Jag gillar ju det här även om det är ganska tunt.

I det tjugonde avsnittet av podcasten Snacka om film snackar jag mer om denna film.

 

 

Fredagsfemman #174: Fem biografifilmer att se fram emot (och fem att kanske skrynkla pannan lite åt)

5. The Program

Lee Pace, Chris O´Dowd, Dustin Hoffman och Ben Foster som Lance Armstrong i Stephen Frears film om journalisten som gav sig fan på att bevisa att supercyklisten Armstrong höll på med fuffligheter under Tour de France.

.

.

.

4. Snowden

Med en rollista bestående av Nicolas Cage, Shailene Woodley, Timpthy Olyphant, Melissa Leo, Rhys Ifans, Tom Wilkinson, Joely Richardson OCH Joseph Gordon-Levitt som Edward Snowden. OCH en regissör som heter Oliver Stone. Det är klart att förväntningarna är rätt höga även om Herr Stone inte har gjort en riktigt bra film på väldigt länge.

.

.

.

3. Steve Jobs

Just när man trodde att man fått nog av Steve Jobs-biografier (den med Ashton Kutcher som Jobs kom för bara ett par år sedan) så känns denna hux flux riktigt intressant. Favoriten Danny Boyle regisserar, Aaron Sorkin har skrivit manus och i huvudrollerna ser vi Michael Fassbender som Steve Jobs och Seth Rogen som Steve Wozniak. Kate Winslet och Sarah Snook är också med i rollistan. Stora plus båda två.

.

.

.

2.The Danish Girl

Tom Hooper gjorde The King´s Speech och Les Misérables. Vackra och berörande filmer båda två. Nu ger han sig på den danska konstnären Lili Elbes liv, eller hette hon Einar Wegener? Eddie Redmayne spelar Lili och Alicia Vikander hennes fru Gerda. Amber Heard, Matthias Schoenaerts och Ben Whishaw ses i övriga stora roller. Det luktar pscarsnominering för Eddie Redmayne igen.

.

.

.

1. Legend

Jag älskar dubbelgångare-och-tvillingfilmer. Så mycket har jag lärt mig efter 42 år på jorden. Legend handlar om gangstertvillingarna Ronald och Reginald Kray som terroriserade London under 50- och 60-talet. Brian Helgeland regisserar och vem spelar båda syskonen? Tom Hardy såklart!

.

.

och som grädde på moset

 

Fem biografi-filmer jag av olika anledningar känner mig lite mer skeptisk inför:

.

5. Rocketman

Tom Hardy i all ära men här spelar han Elton John. Jag är skeptisk, jag kommer absolut att se filmen och jag hoppas givetvis att jag har fel.

.

.

.

4. Queen of the desert

Nicole Kidman spelar huvudrollen som Getrude Bell. Det är bra. James Franco och Robert Pattison har dom manliga huvudrollerna. Det bådar inte gott. Werner Herzog regisserar. Det kan bli hur som helst.

.

.

.

3. Bleed for this

Miles Teller, Aaron Eckhart och Ciaran Hinds i samma film, det är najs. Men behöver världen ännu en film om en boxare (Vinny Pazienza)? Det återstår att se.

.

.

.

2. Straight Outta Compton

Trailern är svinlång och urusel, Paul Giamatti är det kändaste namnet, det kryllar av kända hipphoppare som spelas av okända skådisar (Snoop Dogg, Ice Cube, Dr Dre, Easy-E) men jag somnar bara jag skriver det här…

.

.

.

1. Hands of stone

Ännu en boxningsboats! Ännu en boxningsfilm med Robert De Niro! Jag gäspar ihjäl mig.

.

.

.

JOBS

Jag undrar om 2013 kommer bli känd som The Year of the Biopics? Det känns som att vi befinner oss i ett filmklimat där 45% av alla filmer som kommer på bio är remakes och/eller uppföljare, 45% är filmer baserade på kända människor som inte längre lever, en procent är smarta originalmanus och dom resterande nio procenten är CGI-blockbusters.

Monica Zetterlund (Monica Z) , prinsessan Diana (Diana), Linda Lovelace (Lovelace), Liberace (Behind the candelabra) , Jackie Robinson (42), Cecil Gaines (The Butler), Jimi Hendrix (All is by my side) och Nina Simone (Nina) är några av filmerna jag kommer på som vi har sett/kommer att få se/filmas under 2013.  Och Jobs, om Steve Jobs, mannen myten visionären som så tragiskt gick bort i cancer och som efter sin död blivit något av en citatmaskin för människor som inte brydde sig ett jota om honom när han levde. Lite som Kristian Gidlund, frid över hans minne.

I’m sorry, it’s true. Having children really changes your view on these things. We’re born, we live for a brief instant and we die. It’s been happening for a long time. Technology is not changing it much – if at all.

Att Steve Jobs hade helt rätt inställning till mycket är vi nog många som kan enas om. Han var smart, idog, hade en superklar vision och klara mål och även när han inte hade det så låtsades han att så var fallet och fick på så sätt med sig rätt människor. Jag undrar hur världen hade sett ut utan honom. Vad som hade uppfunnits om det inte var tekniska maskiner med ett äpple på eller grejer med prefixet i. Vad hade han kallat Windows om han inte legat i gräset och hört flickvännen prata om att solens strålar genom bladverket såg ut som fönster? En liten sak leder till en större som leder ännu längre och Steve Jobs stod där på toppen av berget och hittade på prylar som vi inte visste att vi faktiskt inte klarade oss utan.

Ashton Kutcher är bra som Steve Jobs, porträttlik och så, but still, han är…Ashton Kutcher. Filmen Jobs ger svar på vissa frågor men lämnar mig med fler. Josh Gad spelar Jobs vapendragare Steve Wozniak och länge trodde jag det var Jonah Hill. Annars var det män män och åter män som Jobs omringade sig med på arbetstid och arbetstid för en man som Steve Jobs var i princip alla dygnets timmar. Trots det lyckades han få fyra barn.

Som biopic är Jobs varken bättre eller sämre än någon annan. Den är snyggt gjord såklart, musik och scenografi är perfekt och det finns ingenting att klaga på – egentligen. Den berör mig bara så väldigt väldigt lite.