STEVE JOBS

2013 kom Jobs, en film med Ashton Kutcher i huvudrollen som entreprenören och Apple-grundaren Steve Jobs. Den filmen var helt okej och många var vi som undrade om det verkligen behövdes ännu en film om Steve Jobs såhär pass nära inpå. Jag menar, det gnälldes rätt hårt om Spider-man och där var det ändå nio år mellan filmerna, här är det…två.

Den här gången är det fiffi-favvot Danny Boyle som regisserar och ett annat fiffi-favvo, Michael Fassbender, som spelar  Steve Jobs. Det kanske-inte-lika-mycket-fiffi-favvot Seth Rogen tar sig an rollen som Steve Wozniak, Kate Winslet är Joanna Hoffman, Jobs ”workingwife” och Jeff Daniels är John Sculley, före detta VD för  både Pepsi och Apple. Ja du hör ju, det finns inte mycket negativt att säga om folket både framför och bakom kameran. Lägger man sen till att manuset är skrivet av dom snabba dialogernas mästare Aaron Sorkin och att det supersköna blippiga 80-talsscoret är komponerat av Daniel Pemberton (som även stod bakom den tidstypiska musiken i The man from U.N.C.L.E  – filmen alltså) så är i alla fall jag så långt ifrån en gnällgumma man kan komma.

För om vi säger såhär, bättre än såhär kan en film om Steve Jobs inte göras. Samtidigt, det betyder inte att det är en superduperfilm. Danny Boyle ger oss liksom en liten tårtbit av Jobs liv och antagligen är det den delen som ÄR intressantast, jag känner bara ett ”jaha” när det gäller storyn och på det sättet är båda dessa Jobs-filmer väldigt lika.

Men man kan le och tänka ”jaha” samtidigt. Jag gillar ju det här även om det är ganska tunt.

I det tjugonde avsnittet av podcasten Snacka om film snackar jag mer om denna film.

 

 

4 svar på ”STEVE JOBS”

 1. Tyckte själv att det var en ganska dryg film om ett gäng självupptagna och osympatiska personer. Svårt att gilla den då och den bjöd inte på något speciellt. Dialogen var dock rapp på typiskt Aaron Sorkin-vis.

  Känner så här i efterhand att jag var lite snäll med betyget, men mer än den svaga trean jag delade ut var den inte värd (i mina ögon).

  Så här skrev jag om filmen.

  1. Movies-Noir:
   Jag tycker det är rätt skönt när boats-filmer vågar visa mindre smickrande sidor hos huvudkaraktärerna, det gör dom bara mänskliga i mina ögon _även_ om flera av figurerna kring Jobs – och han själv – knappast kan ses som trevliga.

   Har du sett första Jobs-filmen? Om ja, vad tyckte du om den jämfört med den här nya?

   1. Sant, men det är en sak att visa sig vara mänsklig och att vara ett svin. Kände lite samma sak med The Social Network – i båda fallen skrivna av Aaron Sorkin, fast den var något bättre.

    Nej, inte sett den men känner till den. Lockade mig inte då och inte nu så jag kommer nog inte kunna jämföra de två.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.