4D-bio, vad tror du om det?

Den nya Spy Kids-filmen har premiär nästa fredag (16/9) och i och med detta börjar en ny era i biografhistorien: 4D, även kallad luktbio eller aroma-scope.

Nu ska inte bara 3D-glasögon delas ut i foajen utan även ett doftkort som det ska skrapas på under filmens gång för att skapa lukteffekter.

Bra eller anus, vad tycker du? Är det här nåt du längtat efter och/eller saknat?

13 svar på ”4D-bio, vad tror du om det?”

 1. Det är inte precis nytt. Det fanns en gång i tiden en film som hette polyester, där man skulle skrapa på olika grejer som skulle lukta. Men ärligt talat… det blir väldigt snabbt gammalt.
  Jag har gått på 4d bio på nöjesfält i USA, minns inte om det var Disneyland eller Universal Studios eller båda. Jag tror det är där det bäst hör hemma, på nöjesfält. Jag tror inte på något vis att detta är en framtidsväg för filmkonsten.

  1. Jessica:
   Och med tanke på vad många av oss filmnördar tycker om spektaklet 3D så är det kanske ingen långsiktig lösning att kasta in ännu fler D:n. 😉

 2. Tänkte med en gång på samma som Jessica, det här körde ju John Waters med för läääänge sedan. Inget nytt under solen 😀 Och innan Waters Odorama fanns 60-talets Smell-O-Vision. 4D-bio tycker jag att jag får varje gång kidsen smugglar in burgare i salongen.

 3. När The Tingler från 1959 visades på bio så var vissa biostolar riggade så att när någon skrek i filmen så fick personerna som satt i dessa stolar ”elstötar”.

  1. niklas:
   Det har dom lyckats göra på bion på Tekniska museet så det kommer säkert att komma även till ”vanliga” biografer, dock säkerligen bara till några få utvalda och då till en kostnad av 250 spänn biljetten 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.