KEANU-SOMMAR: A SCANNER DARKLY

13 juli, 2015

Philip K. Dick var en kul prick. Jag tror det är fler än jag skulle vilja ha en liiiiiiten bråkdel av den snubbens fantasi intjoffad i hjärnbarken.

Vadå? Vet du inte vem det är? Har du sett filmer som Blade Runner, Total Recall, Paycheck eller Minority Report? Alla dom filmerna är baserade på böcker av denne Dick, liksom dagens film A Scanner Darkly.

Boyhoodgeniet Richard Linklater har skrivit manus och regisserat denna film som är….som är….tamejfan helt UNIK i sitt slag. Jag har i alla fall aldrig sett något liknande (fast jag VET att Richard Linklater gjort en liknande film före denna men jag har inte sett den. Waking Life heter den). Filmen har riktiga skådisar i alla rollerna och sedan är filmen efterhandsanimerad vilket gör att animeringen är brutalt lik verkligheten. Efter ett tag tänker jag inte på att det är animationer jag ser, jag ser bara Keanu Reeves, Robert Downey Jr, Woody Harrelson och Winona Ryder skådespela.

Att filmen är så otroligt SNYGG kanske kan ses som enbart positivt men nix, det är det inte. Filmen är så SNYGG att jag ibland blir helt bortkollrad i handlingen, jag ser liksom bara ytan, ögonen fastnar. Som tur är är handlingen inte jättekrånglig och inte heller superengagerande så det gör kanske ingenting att jag får spola tillbaka lite då och då.

Om jag säger såhär, jag tror storyn gör sig bättre i bokform och filmen gör sig bättre på vykort.

Nästa måndag kan jag lova att det kommer en icke-animerad Keanufilm här på bloggen.

{ 4 comments… read them below or add one }

Henke juli 13, 2015 kl. 13:10

Den här rackaren såg jag på Stockholms Filmfestival. Var inte helt såld på animationstekniken, tyckte det drog ner ganska mycket. Summa summarum är att jag inte kommer ihåg så mycket av handling eller skådespelarinsatser. Skulle nog ha mer glädje av den vid en omtitt, men är den ens bra nog för det?

Svara

Fiffi juli 13, 2015 kl. 13:58

Henke:
Jag skulle nog svara nej på den frågan. Gillade du inte animationstekniken första gången är jag tveksam till om filmen kommer bli bättre andra gången. Mitt tips är att du lägger din tid på Johan Falk istället ;D

Svara

Sofia juli 13, 2015 kl. 21:47

Jag blev själv positivt överraskad av hur mycket jag gillade den här eftersom jag då fortfarande trodde att jag inte gillade pratfilm. Särskilt inte Linklaters form av pratfilm.

https://bilderord.wordpress.com/2011/12/21/a-scanner-darkly-2006/

Svara

Fiffi juli 14, 2015 kl. 07:29

Sofia:
Men se, du gillade det ju! 😀

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: