ÅTERSTODEN AV DAGEN

13 mars, 2010

Butlern James Stevens (Anthony Hopkins) har ägnat hela sitt vuxna liv åt att med järnhand chefa över tjänstefolket på Darlington Hall. Han är trogen som en gammal hund, lojal som en älskarinna utan självförtroende och det finns ingenting, ingenting, som kan få honom ur balans gentemot sin arbetsgivare.

Det är 30-tal, det är strax före andra världskriget och på Darlington Hall samlas män med makt från hela Europa för att diskutera politik. Lord Darlington (James Fox) blir både överkörd och fartblind av sina inbjudna vänner med nazistsympatier och går med på att etablera kontakter mellan dessa och den engelska regeringen.

Miss Kenton (Emma Thompson) anställs som ny hushållerska och mellan henne och Stevens blommar en undertryckt förälskelse som inte tillåts så mycket som att pysa ut, inte nånstans. Miss Kenton genomskådar Lord Darlington och tycker inte alls om hans samröre med tyskarna. Stevens kämpar med både sin lojalitet mot Lorden och sin kärlek till Miss Kenton som inte på något sätt får synas på hans oklanderliga yttre.

Återstoden av dagen är ett mästerverk! Det är en explosiv känsostorm i det pyttelilla formatet, det är engelsk överklass, det är mästarna på engelska aristokratfilmer, regissörerna Merchant&Ivory, som ligger bakom, det är Anthony Hopkins som knappast kan bli bättre än såhär, det är Emma Thompson i absolut högform. Det är spännande, det är jobbigt, det är stor passion och det är så infernaliskt sevärt att orden tar slut.

Och GRATTIS till Nobelpriset 2017 Kazuo Ishiguro! Den här filmen är baserad på hans roman med samma namn. Är du sugen på att se någon mer film baserad på Ischiguros verk, kolla in Never let me go. Kanonfilm! Växer för varje titt!

{ 7 comments… read them below or add one }

filmitch december 15, 2010 kl. 19:56

Här är vi överens fantastisk film!

Svara

f i f f i december 15, 2010 kl. 21:23

filmitch:
Jag får ståpäls redan till förtexterna. Det här är en riktig klassiker!

Svara

Jojjenito december 17, 2010 kl. 17:55

Mmm, den visades ju på SVT nyligen och jag såg en del i början bara för att se om jag skulle gilla den lika mycket som när jag såg den första gången. Och ja, det gjorde jag. Samspelet mellan Hopkins och Thompson är ju helt underbart. När Hopkins försöker backa upp sin pappa, det är ju bara för sorgligt vackert.

Svara

f i f f i december 17, 2010 kl. 19:17

Jojjenito:
Jag gjorde samma sak!! 🙂
Jag satt framför TV:n första kvarten och utbrast i några "Fy faaan vad det här är bra" och "Det är helt sjukt, jag har ståpäls redan" och det är ju helt otroligt egentligen med en film som framkallar såna känslor på stubinen på det sättet.

Svara

Vrångmannen maj 20, 2012 kl. 09:50

Den är skitbra! (letar efter gemensamma femmor hihi!)

Svara

Fiffi maj 20, 2012 kl. 10:15

Vrångmannen:
Så du hittade EN i alla fall! 🙂

Svara

Vrångmannen maj 20, 2012 kl. 14:43

Hahaha still looking! 😀

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: