NEVER LET ME GO

Kathy, Ruth och Tommy går på en engelsk internatskola. Det är en sluten värld där mörka hotfulla historier lärs ut som sanningar och där fritt tänkande inte är något som direkt premieras.

Klassen får en ny ”beskyddare”, en lärarinna som öppnar deras ögon och talar om varför dom egentligen befinner sig på skolan. Självklart blir hon bortplockad, tystad, ivägskickad.

Nej, Never let me go är ingen ny Döda poeters sällskap om du tänkte den tanken. Lärarinnan i fråga är inte viktig som person, den stora frågan i den här berättelsen är vad den handlar om i grund och botten. Är det en kärlekshistoria? Ja. Är det ett mångfacetterat drama? Ja. Är det något så annorlunda som en science fiction-film i engelsk landsbygdsmiljö? Ja, faktiskt och just därför tänker jag inte droppa så mycket som en milliliter spoilervätska i den här recensionen för jag tycker du ska se filmen utan att veta för mycket.

Vad gäller skådespelarna så är Kiera Knightley som den vuxna Ruth precis lika rutten som hon brukar vara. Jag försöker-försöker-försöööööker tänka bort det, fokusera på annat, sluta med den där jävla klådan som infinner sig så fort hon är i bild, men det är så ruskigt svårt.

Carey Mulligan å andra sidan är den vuxna Kathy och hon är precis så bra som hon alltid är. Hon har en fantastiskt fin berättarröst som jag gärna hört mer av som en guide genom historien och en unik närvaro i varenda scen. Andrew Garfield – nya Spider-man – spelar Tommy och han verkar ha gjort någonting rätt med tanke på att han även var med i The social network men jag har ännu inte riktigt fnulat ut exakt vad. Han ser mest ganska…dum…ut.

Jag undrar om Kiera Knightley är castad för att tillföra någon form av högaristokratiska Jane Austen-vibbar över filmen, det kan vara så. Filmen är baserad på Kazuo Ishiguros bok med samma namn, Ishiguro som även skrivit Återstoden av dagen vilket för mig gör den här filmen bra mycket intressantare än om den baserats på något skrivet av Austen herself.

Never let me go är en bra film som hade varit så väldigt mycket bättre om någon hade sparkat det där Kiera-helvetet ner i botten på en återvinningscontainer märkt ”deponi” och sen tömt den upp och ner på nåt sopberg i obygden. Det retar mig. Det retar mig så fruktansvärt mycket att jag känner såhär och inte kan se bortom det för filmen förtjänar ett bättre betyg än jag kan ge den. Jag vet det. Men det går bara inte. Hon är värre för den här filmen än om Ove Sundberg kraschat min senaste Singstarfest.

Äsch, vad fan, FUCK KIERA! Nu har det gått några dagar sen jag såg filmen och skrev recensionen och filmen släpper inte, klumpen i magen går inte bort. Jag kan inte dissa ett helt fotbollslag på grund av en malplacerad back hur fel människa på fel plats det än är. Never let me go ÄR en fyra. Minst en fyra.

 

21 svar på ”NEVER LET ME GO”

 1. Två olika filmer men Austen ligger o lurar i vassen :)Filmen verkar intressant o då jag inte stör mig i lika stor grad som dig på KK kan jag kanske t.om uppskatta filmen än mer. Den har legat ett bra tag på min att se lista.

 2. filmitch:
  Som jag ser det, om du inte stör dig på KK så finns det ingenting med filmen som borde störa dig alls 🙂

 3. Hej! Jag håller just nu på att sammanställa en (högst personlig) lista på min blogg med 100 filmer jag ska plöja den närmaste tiden. 100 filmer som jag förväntar mig vara storverk! Det fattas dock 13 filmer för tillfället på min lista, du får jättegärna besöka min blogg och hjälpa mig att fylla i luckorna med de filmer du tycker jag glömt.

 4. elsa:
  Hej! Jag försökte klicka mig in på dina kommentarer och skriva mina förslag där men det gick inte så nu kommer dom här istället (fast jag tycker du kan stryka några av dom 87 du redan valt, men det är MIN syn på saken. 27, 40, 61,80 och 86 till exempel)

  Men dom filmer jag tycker du ska skriva dit är First blood, The talented Mr Ripley, Alien, Toy story, Broarna i Madison County, Dum och dummare, Sound of music, Hämnden, Thelma och Louise, Dawn of the dead och Pulp fiction.

  Det är jättebra att se klassiker och såna filmer som man "måste" ha sett men det är bra att blanda ut dom lite också 😉

 5. Oj, den här lät ju riktigt intressant trots (tack vare?) bristen på info om annat än miss Knightley 😉 Tack för tipset!

 6. Sofia:
  Det är en svår balansgång det där. Det går att läsa exakt vad filmen handlar om på många andra ställen men jag tycker det är så dumt, den blir mycket intressantare om man inte vet allt innan. Åtminstone tycker jag det 🙂

 7. Micke:
  1. Jag tycker hon är en riktigt usel skådespelerska.
  2. Jag har väldigt – väldigt – svårt för hennes utseende.
  3. Kombinationen av 1 och 2 är inget vidare.

 8. Micke:
  Jag tycker hon är för mycket av allt men just smalheten är egentligen ingenting som retar mig. Okej, hon ser inte så värstans frisk ut men den grejen är inte mitt problem 😉

  Tycker du hon är duktig på sitt jobb?

 9. Jag tycker hon passar i Pirates Of The Caribbean-filmerna, men har inte sett så värst många av hennes filmer.

 10. Fiffi: KK har ju gjort en del kostymdramor och det är inte min typ av film, har svårt för såna.

  Du gillar väl inte Renée Zellweger heller?

  Menar du manliga eller kvinnliga skådespelare?

 11. Fiffi: Jag har väl ingen skådespelare som jag direkt avskyr, men vissa har man ju svårt för. Om jag ska räkna upp några så blir det Will Ferrell, Jack Black, Julia Roberts och Paris Hilton, om man nu kan klassa henne som en skådespelare…

 12. Åhh, "Never let me go" är fantastisk. Jag har ingen KK hang-up och gav den efter några dagars brottandes med klumpen i magen en femma!. Min kompis Danne tyckte klumpen var för stor. Redan när vi såg filmen förkunnande han att han tyckte filmen var för obehaglig.

  Självklart ska en film som "Never let me go" inte spoilas, jag såg också att de flesta tidningsrecensioner var fel ute där.

  Min revy: http://fripp21.blogspot.com/2011/01/never-let-me-go-2010.html

  PS, fiffi, tycker du att Kiera ser ut som en av monstren från "Aliens"? Det är något med underkäken…

 13. Henke:
  I ditt PS beskriver du den del av KK jag har absolut svårast för och i en speciell scen i filmen var jag tvungen att blunda för att kunna stå ut.

  Skönt att du är på min sida vad gäller spoilerfrågan. I den här filmen går mycket förlorat om man vet för mycket, så känns det för mig i alla fall.

 14. Oavsett medspelare så har ju "Never let me go" Carey Mulligan. Jag är oerhört förtjust i henne. Hon var sensationell i "An education" och i denna film förstärker hon sina aktier. Jag vill se mer av henne.

 15. Henke:
  Håller med. Hon är helt galet bra på att få mig som tittar att förstå hur hon känner utan att hon säger ett ord. Less is more stämmer verkligen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.