Återtitten: INCEPTION

Det är drygt fem år sedan jag såg Inception på bio – och jag gillade den. Jag gillade den så pass mycket att jag köpte filmen och den har stått inplastad på hyllan sen dess. Den senaste månaden har jag av nån anledning längtat jättemycket efter att se om den, så mycket att jag önskade mig en återtitt i julklapp i sällskap med barnen. Jag ville se om dom förstod filmen, hur dom tolkade slutet OCH om jag själv tyckte lika mycket om den fortfarande.

Man kan väl säga såhär att då väldigt få saker i livet blir som man tänkt sig så blev även min återtittsjulklapp inte sådär superlyckad. Efter ett besök på närakuten för att se om dotterns paniksvullna och jätteonda förkylningshals var halsfluss kröp hon ner i sängen och sov bort i princip hela juldagen. Sonen fick jag muta med min Paradis-ask för att han skulle släppa dataspelet och då kom han ut – om än motvilligt.

Men vi tittade på Inception och jävlar så svårt vi hade att hålla oss vakna – båda två. Det här var inte alls den åktur jag mindes. Filmen kändes som en människa som envisas med att prata i bilder enbart för att verka djup (och kanske även intressant). Men orden betyder ju ingenting! Det blir bara scener staplade på varandra, vissa visserligen spektakulära men helheten är riktigt sömnig och för att använda ett slitet ord….pretentiös. Vilken tråkig stämning det blev där i vardagsrummet.

Att se filmen på DVD på min rätt stora TV var inte heller nån hit. Bilden var verkligen inte bra. Med facit i hand skulle det ha varit blu-ray eller inte alls.

När filmen kom 2010 var Tom Hardy inte ett jättenamn direkt så för mig blev filmens största plus att se honom igen. Han behärskar verkligen alla genres den mannen! Förutom detta kändes återtitten som ett enda stort njääääääää.

När jag såg filmen 2010:

När jag såg filmen 2015:

 

14 svar på ”Återtitten: INCEPTION”

 1. Jag såg också om filmen för ett tag sedan (kanske ett år?) och visst hade den tappat, men kanske inte lika mycket som för dig. Jag såg också en DVD men tyckte ändå att den fortfarande var grymt snygg.

  1. Sofia:
   Det är nåt med vanliga DVD:er och min nya TV som inte riktigt klaffar ibland. Det är som att TV:n har _för_ bra upplösning på nåt vis…

    1. Henke:
     Haha, ja 😉 Men jag trodde kanske inte det var riiiiktigt lika stor skillnad på DVD och blu-ray som det faktiskt är. DET syntes inte på min gamla TV 🙂

   1. Det handlar om hur bra uppskalaren i din spelare är. Att det ser värre ut i din nya tv är isåfall vanesak / du såg det inte tidigare pga mindre tum/ inställningar.

    Inception är dock en utav 2010’s sämsta dvder rent kvalitetsmässigt. Det är en jättedålig avskalad port från bluray med både framedrops och screen tearing. Så det hade inte sett bättre ut hemma hos mig 🙂

    1. Karl Anton:
     Synd ändå på en så pass snygg film att kvalitén inte är bättre. Sen hade det antagligen inte hjälpt betygsmässigt. 😉

 2. Jag måste väl skryta lite med 104 tums-skärm i full-hd i biorummet.. Där gör den sig rättvisa. Jag gillar dessutom konceptet med tid i tid i tid om ni förstår vad jag menar? eller som man kan göra ibland (i alla fall jag…) drömma att man drömmer

  1. Micke:
   104 tum!! Wow!! 🙂

   Jag blir lite bortkollrad när det är tid i tid i tid och drömmar i drömmar i ännu mera drömmar men ibland kan det vara rätt skönt, att bara släppa taget liksom. Och ibland blir jag alldeles tossig över att inte hänga med. Slutet i Inception kändes dock lite mer given denna gång.

   1. 104 tum i 1080p är bara siffror ingen upplevelsd. Om biograferna kär 2k digitalt, 35 mm film ungefär är 6k i pixlar kan ni ju ana vilken fruktansvärd bild han får 🙂

    Yes, jag är bildnazi.

    1. Karl-Anton:
     Haha, bildnazi, bra ord 😉
     För mig blir dessa siffror bara siffror. Bra bild är för mig som gott vin, antingen är det gott eller så är det inte gott, jag tänker inte på vad vinet heter eller vad det kostar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.