INCEPTION

För att vara en film jag sett fram emot att se ända sen premiären i slutet av juli så måste jag säga att jag väntat länge.

Det finns vissa filmer man ALLTID ska se helst under premiärhelgen och det är såna filmer som ”alla” går och ser. För ”alla” är inte tysta med vad dom tycker, ”alla” håller inte inne med viktig information – exempelvis slutet – och då står man där antingen med skyhöga och inte alls vettigt dimensionerade förväntningar eller så skiter man i att bilda sig en uppfattning och lämnar filmen helt åt sitt öde.

Alla jag känner som sett Inception har sagt samma sak. Åååååååå, den är såååå braaaaa! Det är ju kul. För filmen. Men kanske inte för mig.

Jag satt i biografen och hade pirr i magen strax innan filmen började. Jag vet inte när jag hade det sist (det kan ha varit Rocky V) men nu kändes det som att jag väntade på något alldeles extra.

En kaxig storfilm, en bejublad sådan gjord av härliga The dark knight-regissören Christopher Nolan och med jättefina Marion Cotillard i en av rollerna OCH en comeback av en av min tonårs mest slurpigaste posterboys: Tom Berenger! Vad kan gå fel liksom?

Helt ärligt, det lilla som skulle ha kunnat gå fel gjorde det inte. Leonardo DiCaprio i huvudrollen till exempel. Fan, killen KAN agera. Han går verkligen från klarhet till klarhet och är inte alls den lilla lenkindade pojkspolingen längre (även om han liksom Johnny Depp aldrig kommer att se ut som medelålders män).
Det som också hade kunnat bli en gäspning var Juno-tjejen Ellen Page i en riktigt stor roll men jag backar även här. Om Hollywood öppnar ögonen så har dom en briljant och helt perfekt Lisbeth Salander i just Ellen Page. Heeeelt perfekt.

Storyn då? Biograftjejen som presenterade filmen sa att man var tvungen att se filmen tre gånger för att fatta den och det håller jag inte med om. Eller så är det jag som inte fattat ett skit. Det KAN vara så men jag tror inte det.

Den handlar om ett gäng människor som jobbar med att förvränga människors drömmar, att liksom ta sig in i hjärnan när man/dom sover och manipulera drömvärlden för att få människorna dit dom vill. Det inte mer komplicerat än så även om det kan vara nog så komplicerat när drömvärlden växer ihop med verkligheten och därmed också insikten att det finns fler nivåer i drömvärlden och var i alla dessa världar befinner man sig – egentligen?

Det är klart, helst ska man inte se filmen med paltkoma och helst inte på en 19″-skärm. Nej, laddad med energi med nyputsade glasögon och en full biosalong med folk som har vett att stänga av mobilen, så ska Inception ses. Om inte så, inte alls.

Och hur det var att se Tom Berenger igen?
Hmmmm. Ja, det var ett kärt återseende även om jag flera gånger tänkte att det där inte är Tom Berenger, det måste vara hans pappa. Men det finns bara en snubbe i filmhistorien som har snyggare överläpp än den där karln och det är Jude Law och en snygg överläpp försvinner inte med åldern, i alla fall om man har vett nog att nobba nervgiftsinjektioner just där – och det har Mr Berenger, tack och lov.

 

Hyr filmen på Headweb. Klicka här.

9 svar på ”INCEPTION”

 1. Lycklig du som såg den – hamnade i soffan och bevittnade "Angel" i regi av Colin Nutley. Den var … intressant – fast på ett mycket dåligt sätt

 2. Hur tror du att filmen slutade? Det är väll det som jag fann mest intressant av filmen, trotts att många sagt att den skulle vara svår att hänga med, så var den inte det enligt mig. Däremot så finns det inget svar på slutet = anledningen varför jag frågar dig hur du tror den slutar. 🙂

 3. Nemo:
  Nånting säger mig att min filmupplevelse var aaaaaningens starkare än din igår kväll, ja ;D

  Edholm:
  För att inte avslöja för mycket (ifall någon läser som inte redan sett filmen) så tror jag att snurrgrejen snurrar fortfarande.
  Vad tror du?

 4. fiffi – skulle så gärna ta del av en recension kring Angel – det kräver en del att se den – men du är en luttrad kvinna – det vet jag.

  Sedan – när det gäller snurrmojjen – den välte – jag har sett trailern till uppföljaren 😉 Nä, allvarligt… ljudet fick mig att tro att den var på upphällningen

 5. Nemo:
  Ska göra mitt bästa för att få tag på Angel och skriva en recension om den.

  Måste nog gräva djupt i källarförråden på gamla second-hand-butiker för att komma åt den ;D

 6. "Det är klart, helst ska man inte se filmen med paltkoma och helst inte på en 19"-skärm. Nej, laddad med energi med nyputsade glasögon och en full biosalong med folk som har vett att stänga av mobilen, så ska Inception ses. Om inte så, inte alls."

  Bra formulerat! Jag tycker det var en jättestor upplevelse helt klart men inget totalt mästerverk. Har kört en lång utläggning inne hos AddePladde som du gärna får haka på i om du vill…

  http://addepladde.wordpress.com/2010/07/24/inception-2010/#comments

 7. jodokast:
  Håller med. Nåt mästerverk är det inte. Men det är nästan tre timmar skön underhållning utan någon egentlig dödperiod, vilket man inte är så bortskämd med direkt.

  Ska kolla din utläggning 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.