EN FAMILJ – AUGUST: OSAGE COUNTY

22 februari, 2014

Violet Weston (Meryl Streep) är en såndär übermatriark som ger en ångest (om man har en egen mamma med liknande drag), som ger en panik (bara av tanken på att det finns liknande kvinnor) och som ger en en sabla lust att höja handflatan skrika ”HÅLL BARA KÄFTEN KÄRRING!” och ge henne en riktig jävla högerkrok över kindbenet. Respektlösa människor förtjänar ingen respekt, inte ens om det är ens egen mamma.

Violet är Barbaras mamma (Julia Roberts) och hon har fått nog. Visserligen åker hon till sitt barndomshem för att trösta och fixa när pappan Beverly (Sam Shepard) plötsligt försvinner men hon tar ingen skit från sin åldrande pillerknaprande muncancerpatient till mamma. Hon ger tillbaka med samma mynt.

Med sig till huset i Oklahoma har Barbara maken hon separerat ifrån (Ewan McGregor) samt den fjortonåriga gräsrökande dottern Jean (Abigail Breslin). Barbaras systrar Ivy (Julianne Nicholson) som alla tror är lesbisk och singel och Karen (Juliette Lewis) kommer också när mamman kallar. Karen är nyförlovad med en man med det tacksamma namnet Steve Huberbrecht (Dermot Mulroney) men Steve verkar mer intresserad av unga Jean än av sin blivande fru.

Det här är alltså upprinnelsen till ett kolsvart familjedrama, alltså ett K-O-L-S-V-A-R-T familjedrama. Fy fan. Jag känner mig som en välanvänd boxboll efter den här visningen. Magen är alldeles blå. Vissa scener är svinjobbiga att se och jag har hört – och förstår – att en del händelser sätter igång känslostormar a la svår ångest hos många som känner igen sig och har varit med om liknande.

Meryl Streep är såklart jättebra som matriarken och hon många anser att hon bara behöver hosta i rätt film för att bli Oscarsnominerad. Det kan ligga en poäng i det men jag tycker hon är SÅ väl värd sin nominering just i år. Julia Roberts med för den delen. Här spelar hon arg, frustrerad och förbannad filmen igenom och med en helt annan kroppsform och klädsel än man är van att se henne i.

Benedict Cumberbatch har visserligen en liten roll som ”little” Charles men när han i en scen tittar på Ivy och säger några väl valda och fina ord är det som att tiden stannar. Vilken närvaro han har!

Jag tror August: Osage County är en film som växer vid en omtitt och jag hoppas jag orkar se om den nån gång. Just nu känns det dock ganska avlägset.

Filmen har biopremiär 28 februari.

{ 4 comments… read them below or add one }

Movies - Noir februari 22, 2014 kl. 14:47

Intressant, för jag tyckte filmen började mer som en komedi och övergick till att bli allt mörkare. Då blev den också bättre. Jag blev väl inte lika påverkad av filmen, men visst fanns det känslor.

Hade filmen fångat mig tidigare hade betyget blivit högre. Sen vill jag nämna Julianne Nicholson som jag tyckte var bäst och överglänste både Streep och Roberts.

Helt klart en film att se. Så här skrev jag om filmen.

Svara

Fiffi februari 22, 2014 kl. 17:43

Movies-Noir:
Visst har filmen en hel del humor också men även den är ju rätt svart. Julianne Nicholson var jättebra men det är svårt att överglänsa Julia . Tycker jag då 😉

Svara

Micke februari 22, 2014 kl. 15:02

Du som gillar Sly: igår släpptes Rambo – The Video Game!

Finns till PS3, Xbox360 och PC.

Svara

Fiffi februari 22, 2014 kl. 17:44

Micke:
Det var på tiden! Tack för tipset 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: