AVENGERS – AGE OF ULTRON

Natasha Romanoff/Black Widow (Scarlett Johansson) går och trånar efter Bruce Banner/Hulken (Mark Ruffalo) och jag förstår henne verkligen. Han är en sån jävla perfekt snubbe. Han är ett manligt kinderägg tamejfan. Mjuk på insidan, totalt jävla stenhård på utsidan – och grön! Kan det bli bättre?

Ja….hmmm…vore han verklig skulle jag nog önska mig några fler egenskaper på pluskontot men som superhjälte är han perfekt och det märks så väldigt tydligt när han är tillsammans med sina polare. Det finns liksom superhjältar som inte är fullt lika…karismatiska….som Hulken. Hawkeye till exempel. Vad är det för superhjältekraft att kunna skjuta pilbåge? Är det en superhjältekraft att kunna skala potatis jättefort också?

I Avengers – Age of Ultron är hela gänget från Avengers tillbaka och två nya ansikten presenteras: tvillingarna Wanda och Pietro Maximoff (Elizabeth Olsen och Aaron Taylor-Johnson) eller Scarlet Witch och Quicksilver som dom också heter. Quicksilver kan vara en av dom träligaste ”hjältar” världen skådat (och Taylor-Johnsons tveksamma skådespeleri gör inte saken bättre) men hans beiga nuna gör å andra sidan att syrran lyser ännu mer. Elizabeth Olsen gör Scarlet Witch jättebra!

För övrigt är det inte mycket i filmen som ÄR jättebra. Den är 141 minuter och det är många och långa transportsträckor och i ärlighetens namn, actionscenerna, alltså nej Joss Whedon, det här är inte okej.

Joss Whedon är alltså filmens manusförfattare och regissör (han låg bakom även första filmen) och jag har precis samma problem med den här filmen som med den förra: det är inte tillräckligt snyggt, inte tillräckligt påkostat, inte tillräckligt unikt på något sätt. Jag känner mig bortskämd med blockbusters som är så in i minsta detalj perfekta rent utseendemässigt, som har så extraordinära actionscener och spektakulära effekter att när det kommer en film som denna som är ”sådär” så känns det inte okej. Jag kräver mer än såhär och jag tror inte jag är ensam om det.

Jag kan ta några exempel. Våra hjältar skiftar i storlek mellan klippen i samma scen och då får jag känslan av att filmen gjorts med vänsterhanden, att någon inte gjort sitt jobb hela vägen ut. Sen är bilden suddigt ibland, 3D:n används inte som en tillgång en enda gång, den känns bara totalt bortkastad och i en hel del scener blir det blir alldeles uppenbart att skådespelarna spelar mot en bluescreen/greenscreen. Det känns…fattigt. Fjuttigt. Banne mig onödigt. När en sånhär film inte är over-the-top på något enda sätt så blir den bara…meningslös. Så meningslös som en MARVEL-film nu kan vara i min värld, vilket inte är SÅ meningslös ändå, jag gillar det ju – egentligen. Jag vill bara att filmen ska vara lika perfekt som min Hulk.

Dom allra bästa scenerna är i mitten av filmen när gänget samlas i ett hus (berättar inte var och hur pga vill inte spoila) och alla är ”sig själva”, alltså så vanliga som superhjältar nu kan vara. Där hade jag gärna stannat kvar. Jag skulle GÄRNA se en indie-spin-off med Tony Stark, Bruce Banner, Steve Rogers,  Clint Barton, Thor och Natasha Romanoff som huvudkaraktärer, jag behöver inte alla dom där grumliga hoppa-slå-explodera-göra kullerbyttor-tappa sköldar-scenerna för att bli glad, det där är mina kompisar ju, mina homies.

Betygsmässigt kan det inte bli godkänt, det finns inte en chans. Däremot tipsar jag om den lilla scenen som smugit sig in i eftertexterna, den ger vissa rätt sköna förväntningar på nästa film. För visst kommer det en till. Klart det gör. Nothing can stop MARVEL och ingen är gladare än jag för det – trots allt!

27 svar på ”AVENGERS – AGE OF ULTRON”

 1. Haha, jag börjar misstänka att vi aldrig kommer att mötas över superhjältar. Ingen höjdarfilm, men för min del iaf bättre än ettan. Men X-Mens Quicksilver var mycket roligare, det håller jag absolut med om

  1. Vrångmannen:
   Att pipa är alltid bra! Ett bevis för att filmen funkar. Hoppas du får anledning att återpipa på söndag 🙂

  1. Jojjenito:
   Det var klasskillnad i underhållningsvärde mellan dessa två filmer. Hade nån sagt till mig för en månad sedan att jag skulle föredra en Fast & Furious-film före en Marvel så hade jag skrattat i byxan 😉

 2. SPOILERVARNING FRÅN FILMEN I KOMMENTAR!!!

  Kan bara highfivea på Hulken/Branner-crushen. Yum yum. Jag vet inte om jag är tillräckligt insatt för att uttala mig om bra eller dålig action, men jag tyckte det var ungefär som vanligt i ”såna här” filmer. 3D:n funkade bra på IMAX iaf. Men att Hulken kan flyga var nytt för mig. Eller så kan han inte det, men i så fall kan han hoppa väldigt långt och högt 🙂 Gillade också Scarlet Witch.

  Hear på potatisskalar-jämförelsen! Vilken tönt Hawkeye är. Fast han verkar sympatisk som vanlig människa (förutom att han lämnar sin gravida fru för att skjuta pilbåge då).

  1. Cecilia:
   Hawkeye….absolut rätt sympatisk (på ett sätt) men samtidigt har han ju en såndär förstååååående fru som liksom bara köper hans pilbågande och då går det ju an att vara sympatisk. Han behöver ju aldrig oroa sig för en massa ryande på hemmaplan och ansvar och sånt. Men som Avenger är han rätt beige.

 3. Ok men visst hade jag väntat mig mer – mycket mer. Ogillar nog ingen av superhjältarna även om Quicksilver var lite trist men han är så så där ”järnspett-uppkört-i-röven trist i tidningarna också vilket har sin förklaring men det tar vi en annan gång.

 4. Ok veckans serienörderi:
  Quicksilvers normala status är att vara sådär snabb så för att överhuvudtaget kunna kommunicera med världen får han sakta ned sig själv.
  Eller som han uttryckte det i en tidning:
  ”Kan du förnimma känslan av att stå bakom någon i kön till en bankomat som är seg och krånglar med sitt kort?
  Så upplever jag hela min existens i vaket tillstånd.”
  Om det nu är såhär i filmen vet jag inte det togs aldrig upp.

  1. I filmen verkar han ju dessutom vara urstark, är det ngt som framkommer i serierna eller är han ”bara” superdupersnabb?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.