Svensk söndag: BARNENS Ö

20 juli, 2014

Det är lätt att tro att Kay Pollak är en av våra största filmregissörer. Jag minns när han började filma Så som i himmelen, jag minns kilometervis av kvällstidningstext om hur fantastiskt det var att han filmade igen och vilken STORFILM det kommer bli med stjärnor som Mikael Nyqvist och Helen Sjöholm i rollerna.

Så som i himmelen var Kay Pollaks fjärde film på 38 år. På det sättet kanske han kan ses som Sveriges svar på Terrence Malik men som en av våra största….nej. Innan Så som i himmelen (2004) regisserade han Elvis! Elvis! (1976), Älska mig (1986) och där emellan Barnens ö (1980), filmen om Reine (Thomas Fryk) som har ett sommarlov i sin ensamhet i Stockholm när hans arbetande mamma tror han är på sommarkollot Barnens ö. Reine är på god väg in i tonåren och räknar/letar pubeshår. ”Inget hårstrå på varken pung eller lem, ännu en dag att leva”.

Barnens ö var en film jag såg i skolan när jag var liten. När jag ser den nu känns det obegripligt. Vad hade filmen att lära 10-11-12-åringar? Dels är den riktigt jobbig att se, den har åldrats exceptionellt illa och framförallt musiken är nästintill outhärdlig förutom scenerna när Jean-Michel Jarre står det musikaliska. Thomas Fryk är den enda skådespelaren i filmen som gör det han ska, dom andra är vuxna och man kan ha större krav på dom kan man tycka. Funderingarna Reine bär på, om racerföraren Ronnie Peterson kan vara hans pappa till exempel, kan väl vara lite charmiga om man känner sig på det humöret men det gör inte jag. Jag är grumpy. Jag är besviken på filmen och efter första halvtimmen längtade jag bara efter att den skulle ta slut.

Det här temat fortsätter året ut och det finns många söndagar på ett år. Frågan är om det finns tillräckligt med söndagar för att jag ska ge mig i kast med Älska mig och/eller Så som i himmelen också. Den som lever får se.

{ 5 comments… read them below or add one }

Sofia juli 20, 2014 kl. 08:27

Har försökt läsa boken och därmed aldrig varit särskilt sugen på filmen. Känns som en ung Uffe Lundell-wannabe trots att jag aldrig läst något av Lundell 🙂

Svara

Fiffi juli 20, 2014 kl. 18:12

Sofia:
Om du vill läsa nån som borde kunna vinna VM i långa meningar borde du läsa Ulf Lundell. Inte annars 😉

Svara

Sofia juli 20, 2014 kl. 21:14

Pass 😉

Svara

filmitch juli 24, 2014 kl. 08:20

Nej nej och åter nej. Kay Pollack har aldrig varit bra och kommer nog aldrig att bli bra. Den här filmen suger rejält. Jersild är helt ok författare men just den här boken har jag aldrig läst kanske beroende på filmen.

Svara

Fiffi juli 24, 2014 kl. 10:07

filmitch:
Hahaha, ja, REJÄLT! Ändå känns det som en svensk klassiker av nåt slag. Hur kunde det bli så?

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: