BATTLE ROYALE

Tänk vilket ramaskri det blev när Expedition Robinson började sändas i SVT 1997. Utröstning, mobbnings-TV, öråd, fan, den första killen som blev utröstad tog ju livet av sig när han kom hem.
Nu är utröstnings-TV lika upphetsande som Bolibompa, ingen bryr sig, ingen tänker ens på det. Men, vad skulle hända om man skruvade åt idén några varv till?

I den japanska filmen Battle royale från 2000 får vi följa med på ett experiment som vid första anblicken känns helt sjukt och vridet och vid andra anblicken så ja…vem vet…det här kanske är framtidens TV?

Ungdomsbrottsligheten urartar i Japan i slutet av 90-talet och staten tar i med hårdhandskarna för att stoppa allt som har med våld och droger att göra, men det hjälper föga, för att inte säga ingenting.

En vanlig klass 9B ska åka på vad dom tror är en skolresa. I verkligheten är det en lotterivinst som militären anordnat. Eleverna sövs ner och förflyttas till en öde ö och när dom vaknar upp har dom alla fått ett halsband i vilken det finns en inbyggd GPS och sprängmedel nog för utomstående ”lekledare” att döda dom.

Eleverna får varsin karta, lite vatten och mat, en ficklampa och varsitt slumpvalt utvalt vapen. ”Leken” går sen ut på att eleverna ska döda varandra med alla till buds stående medel och en elev ska slutligen stå som segrare. Alternativet, att eleverna vägrar eller hjälps åt så att fler än en överlever finns inte. En överlevare – en vinnare – eller så dör alla.

Filmen är egentligen mer intressant som gruppdynamisk idé än som film, men det är spännande och vrickat och rätt äckligt. Skulle du kunna döda din bästa vän för att själv överleva?

19 svar på ”BATTLE ROYALE”

 1. Fräck idé, men oj vad jag satt och skruvade på mig. Trots att den är relativt kort, så tyckte jag aldrig den tog slut. Två pladd i min bok. 🙂

 2. >The Condemned är bättre men Battle Royal är ändå sevärd.

  Angående första säsongen av Robinson. Tog han livet av sig efter han röstas ut? :S

  /Peter\

 3. movieshine:
  Han som blev utröstad först i första säsongen tog livet av sig så serien tog en "paus" i några veckor innan den började igen.

 4. movieshine:
  Orsaken till att han tog livet av sig? Vet inte faktiskt. Han kanske skämdes. Det var ju första gången man såg "mobbnings-TV" i svensk television.

 5. Jaa usch! Svenska kanaler har det varje kväll och kolla bara MTV hur dom förvandlats från en musikkanal till en realityseriekanal..

 6. movieshine:
  Det finns en anledning till att jag tittar extremt lite på TV och det du skriver är just en sån anledning.

 7. Captain Charisma:
  Vad betyder makkverk?
  (Min norska kompis svarar inte i telefon så jag kan inte få ordet översatt;))

 8. Fra ordnett: elendig utført arbeid (særl. om litterær og kunstnerisk fremstilling): boken er et makkverk

  Det stemmer godt med The Condemned.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.