BULLHEAD

Att den italienska maffian finns, det vet jag. Jag känner även till den ryska maffian, krogmaffian, chicagomaffian, den japanska maffian och costa nostra. Det jag däremot inte visste fanns är den belgiska hormonmaffian men jorå, den finns, den med.

Jacky Vanmarsenille (Matthias Schoenaerts) hjälper till med att driva familjens bondgård. Han är i trettioårsåldern, han missbrukar steroider och naken i motljus ser han ut som en en mänsklig välhängd variant dom köttmonster som belgiska bönder producerar: Belgian Blue.

Bullhead är inspirerad av mordet på en belgisk korrupt veterinär som skedde i mitten på 1990-talet. Han ville byta steroidleverantör, vilket inte föll i god jord hos Jacky och hans posse.

Historien hade kunnat vara både spännande och allmängiltig men det är den tyvärr inte.  Med en speltid på 124 minuter är den minst en halvtimme för lång. Filmen är seg på ett sätt som den inte hade behövt vara med en klippare som känt till uttrycket kill your darlings. Jag lyckas inte hålla mitt intresse uppe ens med en dryg liter mörkrostat kaffe och det blir många kisspauser där jag inte ens känner att jag behöver pausa.

Nu såhär efteråt har jag en djup bekymmerrynka mellan ögonbrynen för trots att jag inte hade skyhöga förväntningar på filmen så hade jag trott den om mer. Jag hade väntat mig mer känslor, mer oumpff liksom.

Det jag gillar mest med filmen är inblicken jag får i ett sammanhang jag inte kände till alls. Sånt är alltid spännande. Det är som att få en lektion i samhällskunskap, historia och biologi samtidigt. Nyttigt, lärorikt, vettigt men ändå ganska så tradigt genomfört.

4 svar på ”BULLHEAD”

 1. … och nu är vi oense IGEN! Du och jag har med några få undantag rätt olika filmsmak. Jag tyckte väldigt väldigt bra om Bullhead, även om det var endel otäcka scener (tänker framförallt på en viss…) som jag hade svårt att stå ut med. Jag tycker att huvudpersonen var fenomenalt spelad. Otrolig skådespelare.

  1. Jessica:
   Det är sant, men jag tycker ju om dig ändå 😉
   Jag läste om filmen hos dig (då när du såg den) och jag försökte tänka på det du skrev när jag sen såg filmen men jag lyckades (?) nog se filmen på ett ytligare sätt än du. Konstigt kan tyckas då filmen knappast kan beskyllas för ytlighet.
   Vad gäller huvudrollsinnehavaren så gör han ett häst…f’låt…tjurjobb! Väldigt bra spelat!

 2. Jag ville gilla den här mer, även om den är bra. Huvudrollsinnehavaren är riktigt bra och gjorde en av mina favoritprestationer 2011.

  Filmen ligger på mellan en stark trea och svag fyra. Så här skrev jag om Rundskop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.