CAPTAIN PHILLIPS

Fina älskade Tom Hanks.

Jag har skrivit en hel del här på bloggen om hur mycket jag tycker om dig. Jag gör verkligen det, jag tycker om dig. Jag tycker om att börja titta på en film med dig i rollistan för jag vet att jag aldrig blir besviken, jo, kanske på filmen men aldrig på dig. Men det är få skådespelare som väljer roller med samma fingertoppskänsla som du.

Vad gäller Captain Phillips så lockade den mig minimalt när den gick upp på bio. Somaliska pirater kändes inte som nåt jag gjorde high five åt direkt och inte ens ditt namn på filmaffischen hjälpte till den här gången. Den sanna berättelsen om fartyget Maersk Alabama som 2009 blev kapat mitt ute på Indiska Oceanen och den modige kaptenen Richard Phillips kändes helt enkelt inte intressant nog, inte ens för mig som knappt dissar nån rörlig bild med en budget över fem tusen spänn.

Varför då? Varför drog den mig inte likt en magnet till biografen? Kanske för – med risk att få stryk nu – att den inte är särskilt intressant. Jag har ju sett den nu, jag vet vad jag tycker och jag vet att jag hade en tämligen korrekt känsla om filmen. Den är bra men den är inte intressant.

Du är bra, Barkhad Abdi som kaparledaren Muse är bra, du fick ingen Oscarsnominering men Abdi fick en och det kan man tycka vad man vill om. Men det som gör mig mest glad är att filmens största stjärnor fick: gänget som ligger bakom allt som har med ljudet att göra. Ljudet och musiken är hela grejen. Utan denna maffiga musik, utan detta höga bultande ibland jobbiga ljud skulle filmen inte vara nånting alls. Tänk dig Rött Hav utan Hans Zimmers musik. Precis, det blir bara ett tomt skal kvar. Captain Phillips utan ljud och utan din närvaro skulle inte funka alls och utan dig hade jag antagligen inte sett den alls.

Fina älskade Tom Hanks. Vad skulle Hollywood göra utan dig?

16 svar på ”CAPTAIN PHILLIPS”

 1. Känns lite ovanligare ändå med filmer där man kan säga ”mer bra än intressant” snarare än tvärtom. Fast det gör dem ju inte särskilt mycket intressantare 😉

  1. Sofia:
   Haha, nej, tyvärr inte. Men jag måste nog säga att filmen _är_ ”ointressant” när det skulle kunna gå att ha den i bakgrunden på en lång middag tillsammans med ett gäng vänner och ändå inte missa ett dugg av handlingen.

 2. Fasiken, jag har velat se den här på bio men inte kommit iväg, och nu går den bara på Heron efter midnatt, typ. Har du fått nåt visningsex eller hur har du sett den? Frågar så jag inte missar att den finns att se nånstans (förutom på Heron. ;)) Kollade på Headweb men den verkar komma i slutet av februari.

  Jag gillar Greengrass. Han kan vara den enda som vet hur man använder skakig kamera. Brukar få till grym nervig stämning i sina filmer. Har hört att många tyckt filmen varit väldigt spännande.

 3. Tja vad kan jag säga, mer än att jag inte håller med dig… En av 2013 års bästa filmer. Är med och slåss om en plats på tio i topp. En sån otrolig närvarokänsla – jag var med där på båten varenda sekund. Varje hjärtslag, varje andning, varje minut av stigande rädsla kunde jag känna. Och slutscenen är ju helt magnifik.

  1. Jessica:
   Slutscenen var extraordinär, håller med dig där och skådespeleriet var jättebra. Det är inget större ”fel” på filmen som helhet heller, den är helt okej. Bra gjord och så. Men så känslomässigt blev det aldrig för mig. Tyvärr.

 4. Tom Hanks är ingen favorit, men han är alltid stabil. Att det blev ”bengeten” som fick en nominering tycker jag var helt rätt. Han sticker ut mer än Hanks som är ganska medioker = som man är van.

  Tyckte filmen funkade bra till en början på den stora båten. Där kunde det gå lite hur som helst. Andra halvan blir sen lite för utdragen och enformig.

  Såg den förresten på bio när det begav sig. Hade inte heller några förväntningar med tanke på temat, men den funkade.

  Captain Phillips – en stark trea.

 5. Hehe, vi tog helt olika saker med oss från filmen, du och jag. Fast vi hamnade på samma betyg, 3/5, dvs snäppet bättre än ”helt ok” i mitt fall. Utan den mäktiga slutscenen hade filmen varit väldigt lättglömd.

  Tom Hanks? Jag sällar mig till Movies-Noir om honom. Hanks är stabil, men det är sannerligen inte en skådis som jag väljer film efter. Jag gillade honom som mest i äldre filmer som Splash, Svensexan och Big. Men jag kan förstå att han är en favorit för dig. En trygg snäll en som man vet var man har. Matt Damon har lite samma drag i sig, och allt som oftast Denzel Washington också… Matt vet vi ju att du gillar, hur är det med Denzel? Varma skådisar alla tre för övrigt.

  1. Henke:
   Jag gillar Denzel men han är inte i samma liga som Hanks och Damon. För tio år sedan hade jag sagt något annat men det var innan jag kom på att Denzel aldrig springer utan alltid bara går väldigt fort. 😉 Skojar lite nu men det är sant att han var en riktig favvis förr.

   Har inte riktigt sett på någon av dessa som ”trygg snäll en som man vet var man har” men det är ju en helt korrekt iakttagelse. Bad boys är uppenbarligen inte min grej 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.