Måndagar med Matt: CHASING AMY

21 oktober, 2013

Okej, Matt Damon är inte med många sekunder i den här filmen men han är med och det räcker för en temarecension. Å andra sida är hans partner in crime Ben Affleck med desto mer OCH den här filmen är producerad samma år som deras oscarvinnare Good Will Hunting så ja, Chasing Amy får vara med på ett hörn.

Holden (Ben Affleck) och Banky (Jason Lee) tecknar serier tillsammans. På en serietidningsmässa träffar dom på Alyssa (Joey Lauren Adams), en tjej som med sin blotta uppenbarelse totalt golvar Holden. Alyssa har dock en sida, en egenskap, som Holden inte riktigt räknat med i sin iver att förföra henne. Alyssa är lesbisk.

Kevin Smith har skrivit och regisserat en film som i många stycken är helt briljant. Dialogen är knivskarp, historien både ytlig och bråddjup på en och samma gång men det finns brister, en del jag helt enkelt inte kan blunda för.

Ben Affleck är ungefär lika självklar som en skalad banan i omloppsbana runt jorden och lika välkomnande som en inflammerad finne i pannan på sin egen bröllopsdag. Han funkar inte och jag är inte förvånad, mer förbannad. Jag försöker tänka mig nån annan, nån bättre skådespelare i hans roll och ungefär alla namn som dyker upp känns bättre. Tyvärr för filmens skull stör jag mig precis lika mycket på Joey Lauren Adams.  Det går så långt att jag får kalla kårar när hon pratar. Att dom två som par inte klickar för mig är kanske föga förvånande.

Jason Lee däremot sticker ut som polaren Banksy och egentligen alla utom huvudrollerna är utmärkta. Fan, vad ger man en film som denna för betyg? Den är bra mycket bättre än genomsnittet, huvudrollsinnehavarna är hiskeliga men trots det hade jag hade en mysig stund (även om jag sänkte ljudet till ett minimum när Joey klafspratade som mest). Det tål att tänkas på det här.

Att vela är inte likt mig.

Jag bestämmer mig direkt.

Typ, nu.

Det är riktigt jävla bra det här. Ändå. Liksom.

Nu hoppar Måndagar med Matt-temat över en vecka och återkommer 4 november. Nästa vecka blir det nånting heeeelt annat här på bloggen. Mohahahaaaaa.

{ 13 comments… read them below or add one }

Pladd oktober 21, 2013 kl. 15:28

Kul att du gillar den så mycket, det borde jag också göra, men jag klarade inte av Ben Afflekcs veliga och mesiga karaktär. Kanske var jag lite trött på Smith när jag såg den, för den fungerade inte alls. Kanske den sämsta Smith-filmen jag sett. Men han är förlåten, det är nog hos mig problemet ligger.

Svara

Pladd oktober 21, 2013 kl. 15:30

Frågan är hur du bar dig åt för att kompensera Affleck? Jason Lee kan jag tänka mig lindrar, men så mycket?

Svara

Fiffi oktober 21, 2013 kl. 20:07

Pladd:
Jag vet inte hur kompensationen gick till men en trea kändes helt enkelt för snålt. Fyran är inte jättestark men den är klar som rent kallvatten.
Har du sett filmen en gång? Flera? Du kanske ska prova igen? Jag menar, BÅDE Ben A och Joey Lauren Adams Jennifer Tilly-röst. Kan JAG ge filmen en fyra då såg du nog den helt fel dag 😉

Svara

Pladd oktober 22, 2013 kl. 13:38

Det kan helt klart vara så att jag såg den fel dag, men den känns ändå svagare än de övriga Smith-filmer jag har sett.

Vi får väl se om vi kommer i kontakt med varandra i framtiden, Amy och jag. Märkligare saker har skettt än att jag har varit fel ute. 🙂

Svara

Henke oktober 22, 2013 kl. 07:18

Mycket bra film och en av rullarna som fick mig att gilla Kevin Smith.

Svara

Fiffi oktober 22, 2013 kl. 08:01

Henke:
Gillar du allt med filmen, alla skådisar?

Svara

Sofia oktober 22, 2013 kl. 09:16

Jag har ju inga större problem med Benny, men gillar ändå inte riktigt varken den här eller Mallrats lika mycket som många andra Kevin Smith-fans. Stabil trea.

Svara

Fiffi oktober 22, 2013 kl. 23:05

Sofia:
Inte så pjåkigt med en stabil trea. Det var ett tag sen du kunde ge en film ett sådant högt betyg på din blogg nu. Vilket härligt tema du har! Och vilket tålamod! 🙂

Svara

Sofia oktober 23, 2013 kl. 09:12

Ja, i dagsläget är treor rätt sällsynta på bloggen Utom idag då 😉

Svara

Fiffi oktober 23, 2013 kl. 09:55

Sofia:
Haha, ja det skulle till en porrsurfare för att du skulle få ge ut en trea i oktober 😉

Svara

filmitch oktober 22, 2013 kl. 18:38

Såg filmen när den kom och då var jag ett stort fan av K.S något som Dogma effektivt tog död på 🙁
Håller med dig om alla invändningar. Affleck är inte ngn stor skådis och Joey Lauren Adams röst når nästan Meg Tillys nivåer men precis som du skriver har filmen något som berör som gör att man inte kan förkasta den.

Svara

Fiffi oktober 22, 2013 kl. 23:06

filmitch:
Hahaha, Dogma ligger i min pipeline nu 🙂

Svara

Sofia oktober 23, 2013 kl. 09:11

@Filmitch;: Say whååååt — Dogma som är min Kevin Smith-favvo alla kategorier?!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: