COPYCAT

Kriminalpsykologen och föredragshållaren Helen Hudson (Sigourney Weaver) vet inte bara allt om seriemördare, hon har också en av filmhistoriens häftigaste boenden. Hon bor precis vid San Fransiscos vattenlinje med motordrivna persienner för fönstren.

Helen är en rätt eländig människa egentligen. Framgångsrik inom sitt yrke, snygg och proper men totalt kaiko i skallen efter en attack då hon själv riskerade att bli mördad så nu lever hon ensam och isolerad, fullproppad med fobier, rädd för allt.

När så en seriemördare börjar härja i staden kontaktas Hudson av polisinspektör M.J. Monahan (Holly Hunter) och kollegan Ruben Goetz (Dermot Mulroney) och det är ungefär allt man behöver veta innan man hyr denna film och ser den första gången. För se Copycat, det bör man göra.

Som psykologisk thriller är denna film ett lysande exempel. Som kvinnor-kan-visst-film funkar den också, även för mig som avskyr Holly Hunter och hennes Brad Pitt-käkar och klafsiga sätt att prata.

Det är spännande, det är snyggt som fan, det är ett intelligent manus och det är en film som gör sig mer än väl en ledig sommarkväll framför TV:n. Att Weavers balla hus faktiskt inte existerade i verkligheten när jag en sommar sprang omkring längs vattnet i San Fransisco och letade efter mina drömmars hus, det är en helt annan femma.

8 svar på ”COPYCAT”

 1. En klockren 5:a är lite förvånad att du inte tycker det som har så god smak annars? Tillsammans med När lammen tystnar är det lätt världens bästa seriemördar film och den här har sjukt många bra kvaliteer men jag framhåller också de kvinnliga rollporträtten som bland de bästa i filmhistorien.
  Den var grymmt före sin tid eftersom det fortfarande inte är så här bra skildrat.

 2. jodokast:
  Kunde jag ge den 4,5 i betyg hade jag gjort det. Den är grymt nära en fullpoängare men det är något litet som saknas.
  Ska jag analysera vidare så tror jag det är Holly Hunter. Jag har skitsvårt för henne. Så med någon annan i hennes roll hade det antagligen blivit en 5:a 🙂

 3. Håller verkligen inte med både Holly och Sigourney är perfekta här (likaså Harry Connick Jr.).

  Skulle verkligen vara intressant att höra vem du hellre hade sett? Runt den här tiden hade väl erbjudandet gått till Julia Roberts. Vilken kalkon det hade blivit.

 4. jodokast:
  Ja. Fy fan. Det vill jag inte ens tänka på.
  Men både Julianne Moore och Laura Linney hade funkar bättre. Tycker jag alltså.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.