DE FEM LEGENDERNA

19 december, 2012

Jag börjar från slutet när Jack Frost tittar rätt ut på publiken och säger ”We are all guardians”. Det går en rysning längs armarna och jag känner en tår lämna ögonvrån och slingra sig ner över kinden. Det kommer en till strax därefter, kanske två men inte fler. Jag är både skakad och rörd, jag är mentalt elva år igen och jag ÄLSKAR den känslan!

Här är det Pitch Black (översätts som Natt Svart), den mest onda och kolsvarta figur som finns, som riskerar att ta över barnens drömmar och göra dom till mar-ditos om barnen slutar tro på Påskharen, Sandmannen, Tomten, Tandfén och Jack Frost, fem sagofigurer som Gubben i Månen valt ut till att vara De fem legenderna. Lille killen Jamie och hans närmaste kompisar blir dom barn som hamnar i historiens fokus och dom får vara med om ett riktigt hisnande äventyr, precis som jag och alla vi som ser filmen.

Jag önskar att alla fick chansen att se den här på bio och jag önskar det av en anledning jag inte trodde jag någonsin skulle få säga: DET ÄR HEEELT FANTASTISK 3D! Att sitta i mitten på rad två och titta rätt in i filmen när små små snöflingor singlar ner och jag nästan känner hur flingorna nuddar min hud och smälter i ett ögonblick precis som riktig snö kan göra utomhus när det snöar sådär vackert, sådär ”som på film”. Figurerna känns otroligt verkliga, speciellt Påskharen (vilken päls! vilka ansiktsuttryck!) och Jack Frost (som är otroligt lik Ulrik Munther) men filmen är perfektion in i minsta yttepyttelilla detalj.

De fem legenderna är en såndär film jag hoppas och tror ska bli en julfilmstradition i många hem under många framöver. Jag tänker lobba hårt för att den ska bli det i min familj i alla fall. Den har liksom allt. Det är en klassisk saga, den har hjälpas-åt-tanken, full schwung och actionscener på kälke, knasiga tomtenissar, en mystjock Tomte, det onda mot det goda, makalös animering, fin musik, vinterkänsla och den är underhållande för alla åldrar.

Så ta en paus i julstressen, gå iväg på bio, skit i allt annat, gå själv, ge bort biljetter i julklapp till hela släkten, gör vad du vill men försök inte hitta på några undanflykter.

1. De fem legenderna bör ses på bio.

2. De fem legenderna bör ses. Punkt.

Mitt sällskap på visningen var filmspanarkollegan Sofia. Hoppa hit för att läsa hennes tankar om filmen.

 

{ 15 comments… read them below or add one }

Sofia december 19, 2012 kl. 08:19

Jag tänkte nog att du skulle vara bättre på att skita i alla förnuftiga invändningar man kan ha mot filmen 😉 Men jag instämmer helhjärtat i 3D-hyllningen — i rätt medium var det ju verkligen heeelt fantastiskt! Och även om jag inte riktigt fixar din elvaårskänsla var det en skön bioupplevelse och det berodde inte bara på sällskapet.

Svara

Fiffi december 19, 2012 kl. 17:59

Sofia:
Jag sket i allt, jag bara njöt! 🙂
Att se film på bio när allt stämmer på det här sättet är verkligen häftigt. På söndag ska vi se en annan film som har fått väldigt mycket positiva skriverier angående sin 3D och det är Berättelsen om Pi. Ska bli intressant att se om det stämmer eller om det är som du och jag diskuterade, att animerad film är bästa sortens film om 3D:n ska fungera fullt ut.

Svara

Boknörden i Söderförort december 19, 2012 kl. 23:28

Hurra vad glad jag blir för den här vill jag se! Det har jag tänkt göra sedan jag såg trailern. För jag blev inte glad alls när jag läste en annan tråk-recension som gjorde att jag nästan slog det ur hågen att se den. Jag tror mer på dig. Alla gånger!

Svara

Fiffi december 20, 2012 kl. 17:46

Boknörden:
Jaaaa, det är klart du ska se den, NI ska se den, allihop, alla treeeee! Så HIMLA mysig film!!

Svara

Viktor december 20, 2012 kl. 00:34

Ja den här var mysig såhär i juletider. Jag såg den dock med svenskt tal, vilket jag störde mig på ganska mycket. Det blir nog ett inköp av filmen så man kan se om den nästa jul, med engelskt tal.. 🙂

Svara

Fiffi december 20, 2012 kl. 17:47

Viktor:
Kan tänka mig att det svenska talet störde. Jag såg den med engelskt tal med hade gärna sluppit texten till och med, jag hade velat vara BARA i filmen men med originalspråk.

Den perfekta julklappen – till alla – nästa år 🙂

Svara

filmitch december 21, 2012 kl. 12:55

Hm jaha oj då nämen du menar alltså att jag blir tvungen att släpa mig till bion och se denna filmen! Jag gillar temat och blir naturligtvis intresserad.. Ska dock för säkerhets skull ta och kolla in vad Sofia tycker 😉

Svara

Fiffi december 22, 2012 kl. 09:31

filmitch:
Har du varit iväg och sett den än? Inte? Kom igen nu, du hinner. Strunta i att griljera skinkan, slå in paketen, spela Bingolotto, hitta på rim, stryka slipsen – legenderna väntar på dig! Spriiiiing!! 🙂

Svara

Markus december 30, 2012 kl. 14:21

Såg de fem legenderna igår, fan va jag gillade filmen! Grym skurk, kick-ass action scener, sköna karaktärer! Jag aldrig uttråkad när jag filmen, grym jävla film!

Svara

Fiffi december 30, 2012 kl. 17:45

Markus:
KUUUUL!!!! Fan va skoj att du gillade den. Told you so!!

Svara

Movies - Noir april 28, 2013 kl. 12:30

Rise of the Guardians var tyvärr en besvikelse. Verkar som 3D-effekterna var en stor grej med filmen, för resten funkade inte i mina ögon. Storyn, karaktärerna, klippningen, nej det var inte mycket jag gillade. Jack Frost var jobbig, skurken var tråkig. Påskharen var den enda som var ok.

Trist att jag inte kunde uppskatta den lika mycket, men i det här fallet gjorde nog avsaknaden av 3D mycket…

Svara

Fiffi april 29, 2013 kl. 12:10

Movies-Noir:
Vad trist men du, jag tror verkligen att den gör sig på bio och gärna i 3D. Det är en mening jag väldigt sällan skriver 🙂

Svara

Movies - Noir april 29, 2013 kl. 18:41

Jo, det verkar som de flesta är överens om just 3D-biten. Känns som en film man ska uppleva mer än att tänka under. Och det tappar man helt klart utan 3D. Jag tror aldrig jag sett en animerad film på bio (och då menar jag i vuxen ålder). Nej förresten, jag såg ju Wreck-It Ralph när jag var utomlands, och den gick hem 😀

Svara

Fiffi april 29, 2013 kl. 20:50

Movies-Noir:
Animerad film är ju precis som dom flesta filmer – bäst på bio. 😉

Svara

Movies - Noir april 29, 2013 kl. 21:21

Sant, om man hittar rätt visningar 😀

Svara

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: