DEEP BLUE SEA

7 januari, 2010

Den finländske regissören Renny Harlin har en rätt cool meritlista: Terror på Elm Street 4, Die hard 2, Cutthroat Island, Ford Fairlane, Long kiss goodnight, stallonehöjdaren Cliffhanger och väldigt mycket mindre stallonehöjdaren Driven för att nämna några.

Han var gift med Geena Davis under större delen av 90-talet och det var då han var som hetast. Eller, ja, då var han het. Nu är han skild från Davis sen en massa år tillbaka och det är inte mycket snack om honom alls även om han faktiskt gjorde Exorsisten: Begynnelsen 2004 som jag såg alldeles sönderpratad av skitungar på en förortsbiograf.

Det var i alla fall 1999 som han drämde till med den riktiga höjdpunkten i sin karriär: hajacstionfilmen Deep blue sea.

Mitt ute i havet har ett forskarlag byggt ett hajobservatorium eftersom dom hittat ett ämne i hajarnas hjärnor som skulle kunna vara ett botemedel mot Alzheimer. Men hajar är smarta djur. Och hungriga.

För att vara en läskiga-djur-under-vatten-film dräller det av riktigt bra skådespelare. Saffron Burrows, Stellan Skarsgård, Samuel L Jackson, Thomas Jane, Michael Rapaport och stjärnan som lyser allra klarast: LL Cool J. Han är grymt underskattad som skådelspelare.

Jag hatar hajar och är livrädd för vatten och det här är en kombination som skrämmer skiten ur mig varenda gång jag ser filmen, hur keckiga effekterna stundtals än är. Alltså, det här funkar SÅ JÄVLA BRA på mig.

{ 5 comments… read them below or add one }

Sofia maj 3, 2010 kl. 04:22

En riktigt bra djurskräckis! Thomas Jane är ju förvisso lite träigt, men uppvägs med god marginal av Samuel L Jacksons öde

Svara

f i f f i maj 3, 2010 kl. 06:03

Sofia:
Tycker du han är träig? Alltid eller bara i den här? Jag tycker han är alldeles fenomenalt oträig i exempelvis The punisher.

Svara

Sofia maj 4, 2010 kl. 04:04

Punisher har jag inte sett men lite träig tycker jag nog oftast att han är. Han lyckas dock ofta välja filmer där detta funkar till hans fördel, typ The Mist

Svara

filmitch oktober 11, 2010 kl. 21:09

Han är lysande i TV-serien Hung, han har verkligen blivit bättre och bättre.

Svara

f i f f i oktober 11, 2010 kl. 21:30

filmitch:
Ännu en TV-serie jag missat och säkerligen kommer att se…..2019. 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: