BACK TO THE 80´S: DIRTY DANCING (1987)

.

.

.

Nu sparar jag inte på krutet, bättre än såhär kan inte 1987-dagen börja. Dirty Dancing är en klassiker i dess mest sanna bemärkelse. Det är en film ”alla” har sett och även dom ”alla” som inte sett den vet precis vad det är för film.

”Alla” vet vad man inte gör – Nobody puts Baby in a corner. ”Alla” vet sångtexten till I´ve haaad the tiiime of my liii-i-iiife no I nee-eever felt like this befooore, yes I swear it’s the truth and I owe it all to yo-o-o-ooou. ”Alla” vet att Patrick Swayze var kriminellt snygg som Johnny Castle, att Jennifer Grey var underbar med all sin naiva Baby-charm och ”alla” som inte kan dansa önskar att dom kunde när dom ser filmen.

Det här är en film jag ser om ungefär vart femte år och varenda gång blir jag lycklig. Filmen håller! Historien balanserar fint mellan lättsam underhållning och småtung problemlösning, jag tror det är därför jag gillar den så mycket. Den bjuder på visst tuggmotstånd sin enkelhet till trots, den är lite lite jobbig att se samtidigt som den är smittande härlig. Lite som filmisk medicin när man är förkyld. Lite som en kram när man känner sig ensam. Lite som en filt när man är frussen.

Filmens regissör Emile Ardolino dog 50 år gammal i AIDS 1993, Patrick Swayze dog i cancer 57 år gammal 2009 och Jennifer Grey har plastikopererat sig nästintill oigenkännlighet (kolla här får du se). Bortsett från dessa tråkigheter är det precis såhär jag vill minnas både Patrick Swayze och Jennifer Grey, det här är deras livs roller. En perfekt symbios på alla sätt och vis.

Det här är en av filmerna i temat Back to the 80´s. Senare idag kommer det två filmer till från 1987. Går det att bräcka detta eller är det full fart ner i träsket nu?

10 svar på ”BACK TO THE 80´S: DIRTY DANCING (1987)”

 1. Ja vad ska jag säga – troligen din motsvarighet till min Youngblood 😉 Har sett filmen men den är allt annat än bra däremot har den något som gör att jag förstår att man kan gilla den. I mina ögon hamnar den bland de där filmerna som blir ofrivilligt komiska.

  1. filmitch:
   Jag kan se det komiska, jag kan se att den är på gränsen till skämskuddevarning ibland men samtidigt….så JÄVLA bra! Patrick Swayze kunde dansa, nåt annat kan man inte säga 😉

 2. Kriminellt snygg var orden sa Bull. Kriminellt. Sorgligt att han blev så sjuk och dog så förhållandevis tidigt. Ett par av mina absoluta favoriter, både Swaysen och filmen. Och dansen sen, dansen… suck.

  1. Boknörden:
   Det är därför det är så extra härligt att se Dirty Dancing nu när man har bilderna på en sjuk och borttynande Patrick Swayze på näthinnan. Det är såhär man vill minnas honom, eller som han såg ut i Point Break 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.