DÖDLIGT VAPEN

Det går inte att tycka illa om en film som börjar till tonerna av Jingle Bells. Hela grejen med actionfilmer som utspelas i juletid är magisk på nåt vis. Kolla bara på Die Hard och Die Hard 2.

I Dödligt vapen finns granar och julkulor men ingen direkt snö. Det enda vita pulvret som existerar är inpackade i påsar och har ett väldigt högt kilopris.

Roger Murtaugh (Danny Glover) fyller femtio och gratuleras av hela glada sjungande familjen (ja, jag får Cosby-vajbs). Martin Riggs (Mel Gibson) bor i en husvagn, är suicidal efter hustruns hastiga död och skjuter vilt omkring sig även på arbetstid. Dom båda blir ihoptotade och skall med gemensam ansträngning försöka hitta vem som mördade den halvnakna blondinen Amanda Hunsacker. Eller mördade? Hoppade hon inte självmant från balkongen?

Att se om Dödligt vapen är en orgie i nostalgi. Jag såg den på bio när den kom och har visserligen sett den nån mer gång sen dess men jag hade inte historien i superfärskt minne. Att jag sålde in filmen till sonen som en ”jättekul actionkomedi” var väl kanske inte så smart men jag ville ha sällskap och trots att han inte förstod det roliga med filmen så gillade han den. Den var väldigt lång men ganska bra, sa han när eftertexterna rullade.

I långa stycken är den här filmen ett klassiskt exempel på 80-talsfilm – oavsett genre. Det är nog saxofonslingan som gör det. Den där George Michael-saxen som knorvlar sig runt i bakgrunden under hela filmen är ett genomgående tema i sitcoms, actionfilmer, porrfilmer, thrillers och barnprogram från den här tiden. Saxofonen var helt enkelt ett trendigt instrument. Där jag växte upp gick det dock inte att välja saxofon som instrument på kommunala musikskolan. Alla andra instrument gick att spela och fanns för utlåning, till och med tuba, men saxofonen lös med sin frånvaro. Men att jag valde klarinett berodde inte på att jag egentligen ville spela sax, det berodde på att jag helt saknade omdöme.

Jag tycker Dödligt vapen är okristligt underhållande. Jag myser faktiskt där jag sitter uppkrupen i soffan och dricker mitt kaffe med mycket mjölk  i stor mugg med tvåhandsfattning, som sig bör, jag är ändå av kvinnligt kön (och fördomar stämmer ibland) . Nu kan jag även förstå varför Mel Gibson ansågs vara dö´snygg 1987, det fattade jag inte då. Då var han ju ”gubbe”, dubbelt så gammal som jag.

Nu längtar jag efter uppföljaren. En sån tur att jag köpt boxen! Fortsättning följer nästa fredag.

9 svar på ”DÖDLIGT VAPEN”

 1. Die Hard og Lethal Weapon er fantastiske filmer, men Lethal Weapon stikker av med seieren, finnes vel ikke bedre kompisfilm/serie enn dette. Gibson og Glover har en utrolig og naturlig kjemi i alle filmene, man føler virkelig at de har vært igjennom tykt og tynt.

  Og Gary Busey er mannen han også. fantastisk i denne rollen.

  1. Captain Charisma:
   Visst får man känslan av att dom har roligt tillsammans, att dom är minst lika bra polare i verkligheten som på film. Sen är kanske inte alla dom andra filmerna lika starka som ettan….;)

   Jag är lite rädd för Gary Busey.

   1. Nei, de er ikke like gode etter min mening, men det skal sies at veldig mange liker Lethal Weapon 2 mer enn den første filmen. Det er den mørkeste filmen i serien.

    Jeg synes uansett at serien totalt sett holder en jevn kvalitet, det gjør f.eks. ikke Die Hard-filmene. Men den første filmen, den er kongen og fremdeles en av mine favorittfilmer. Scenen med Mel Gibson og pistolen er jævla rørende, og Mel Gibson viser virkelig hva som bor i ham som skuespiller.

     1. Han stjeler vel showet kan jeg tenke meg. Han er jo egentlig for god til å være med i en film som dette, synd at den mannen ikke klarer å slutte med å ødelegge for seg selv, hadde gledet meg så mye til hans vikingfilm.

      Jeg er uansett stor fan av Mel Gibson som skuespiller, rettere sagt, Crazy Gibson.

 2. Som du vet blev jag inte så juleglad när jag såg om den här. Ungefär det som du gillade ogillade jag. Gibson ser för djävlig ut, saxofonslingan drev mig till vanvett etc etc men jag vet att en gång i tiden tyckte jag detta var en bra film.

 3. Jag har faktiskt aldrig varit särskilt inne på Lethal Weapon-filmerna. Har nog bara sett ettan om jag minns rätt och det var läääänge sedan. Kanske skulle inhandla en egen box och ta ett nappatag med saxofonslingan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.