EN FÖRLORAD VÄRLD

17 mars, 2013

Evelyn Waugh skrev den 1945 och den har kallats Englands bästa 1900-talsroman. Tv-serien efter den från 1981 har i sin tur kallats den bästa tv-serien någonsin. Att göra en biofim av En förlorad värld, eller som originaltiteln lyder Brideshead revisited, kan därför tyckas rätt dumdristigt. Men låt mig omedelbart säga det: Julian Jarrolds film är bra, riktigt bra.”

Det här texten är hämtad från Svenska Dagbladet och är det enda jag läst om filmen En förlorad värld innan den dimper ner i mitt brevinkast. Den bästa 1900-talsromanen, den bästa TV-serien någonsin. Stora ord, ord som egentligen inte har ett dugg med filmen i sig att göra – ju – men som ändå lägger ett viss mått av förväntning på filmen.

Medelklasskillen Charles Ryder (Matthew Goode) har konstnärsdrömmar. Han börjar på en ny och fin skola och träffar ganska direkt på den förföriske och excentriske rikemanspojken Lord Sebastian Marchmain Oxford, aka Sebastian Flyte (Ben Whishaw). Sebastian och Charles umgås tätt och Charles får följa med hem till familjen Flytes enorma egendom Brideshead. Mamma Flyte (Emma Thompson) sköter familjen, klanen, med järnhand och hennes barn, Sebastian och hans syskon, får inte stora chanser att själva bestämma över sitt liv.

En förlorad värld må så vara en fantastisk bok och den elva timmar långa TV-serien är säkert otroligt sevärd men den normallånga filmen lämnar inga spår alls efter sig. Tyvärr. Jag tycker första halvan är helt okej, fin musik, ett bra flyt men efter ett tag slår det mig att jag inte bryr mig om någon av karaktärerna och det där som är så centralt i historier som dessa – PASSIONEN – saknas helt. Jag känner noll kemi, det är lika gnistrande som att se dockteater med finger puppets med högadlig engelsk accent. Åsså lite gäsp på det.

{ 9 comments… read them below or add one }

filmitch mars 18, 2013 kl. 23:35

Det finns vissa galningar i bloggosfären som gav sig faen på att se tv-serien. Har nog aldrig arbetat så haårt för att se klart något. Jag vägrade ge upp. Frun bara skakade på huvudet.
http://filmitch.wordpress.com/2012/07/12/brideshead-revisited-1981-storbr/

Svara

Fiffi mars 19, 2013 kl. 05:58

filmitch:
Hahaha. Oj oj. 😉

Svara

Sofia mars 19, 2013 kl. 06:06

Snygg i alla avseenden, men så trist, så trist… Återigen blir jag mest sugen på förlagan, har inte läst ngt av Waugh tidigare.

Svara

Gustav mars 19, 2013 kl. 16:33

Finns nog inte mycket att hämta i filmen om man redan sett serien. Det är nog lite som med Tinker Tailor, även om serien är väldigt utdragen och långsamt berättad, så blir det tydligen väldigt svårt att få ihop det i bara en film.

Roligt att du tyckte första halvan var bättre, jag tycker detsamma om serien. Lär väl bero på boken, antar jag. 🙂

Min text om serien var för övrigt det allra första jag publicerade i min blogg. 🙂 https://haveyouforgotten.wordpress.com/2009/05/04/en-forlorad-serie/

Svara

Fiffi mars 20, 2013 kl. 10:02

Gustav:
Läste din recension nu, det känns som att jag tyckte exakt som du 😉

Svara

Gustav mars 20, 2013 kl. 12:38

Vet ingenting om de herrarna som spelar huvudrollen i filmen, men det kanske finns en anledning till det också… Jeremy Irons och Anthony Andrews har nog en rätt stor del i att den där PASSIONEN faktiskt existerar i tv-serien. 🙂

Svara

Fiffi mars 20, 2013 kl. 17:16

Gustav:
Tror jag med. 🙂

Svara

Snowangel mars 22, 2013 kl. 23:37

…aaahh..Brideshead revisited..vilka minnen, vilka minnen! Gudars, så föälskad jag var i Anthony Andrews´ Sebastian Flyte…..så till den milda grad att jag varje år uthärdar Ivanhoe..fortfarande…

Ska man kanske alltså hoppa över denna då? så man inte får sina minnen förstörda…har ju i för sig redan beställt den..

Svara

Fiffi mars 23, 2013 kl. 07:11

Snowangel:
Finns nog en risk att filmen floppar för dig om du gillade serien SÅ mycket 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: