EVOLUTION

Månadens filmspanarfilm blev film nummer tre från lördagens heldag på Stockholms filmfestival.

Evolution, ännu en film jag hade noll komma noll koll på, jag hade inte ens sett en bild, ingenting. Som vanligt tycker jag det är en enormt skön känsla att ha när jag ”går in i” en film men just i fallet Evolution hade jag nog behövt liiiite mer kött på benet för att ge mig själv en rimlig chans att vara med i matchen. Nu satt jag mest och gnagde på ett vitt skenben från random djur och hur intensivt jag än använde framtänderna så kändes det mest bara….menlöst….att käka på nåt utan vare sig smak eller näring.

Fy fan en sån pretentiös dynga! Så kändes det när jag satt där i biosalongen och tittade på dom svartögda likformade kvinnorna med beiga knälånga bomullsklänningar som alla var ”mammor” till typ tioåriga söner och mammorna gav dom någon form av gift till kvällen för att göra pojkarna sjuka. Eller nåt.

Jag undrar om det inte till och med var lite hat jag kände under filmens gång. Hat för att det görs filmer som är såhär långsamma och jävliga och bajsnödiga och ett självhat för att jag inte har IQ nog att analysera och förstå filmen. Jag satt alltså och ömsom avskydde min egen hjärna och ömsom försökte tvinga mig att somna för att tiden skulle gå lite fortare. Värdelösa känslor, båda två, speciellt eftersom jag inte somnade.

Lucile Hadžihalilovic har skrivit manus och regisserat filmen och nu såhär några dagar efter visningen retar jag mig på att jag inte såg den i måndags då hon fanns på plats för ett Face2Face. Jag har nämligen inte lyckats sluta tänka på filmjäveln! Den har blivit 2015-års Holy Motors för mig verkar det som. Totalt obegriplig men den har ”nåt” som gör att jag vill se om den. Jag vill förstå och jag tror att jag skulle må bra av att se den en gång till. Eller två. Nu när jag vet vad som väntar alltså. Och nu när jag vet att filmen faktiskt är förjäkla…intressant.

Dom där knappformade gälarna på ryggen. Den där röda sjöstjärnan. Den döde pojken. Sjukhuset. Fåret. Fårets tentakelsmala otäcka tunga som slickade pojken i naveln. Den nattliga seansen på stranden eller vad tusan det nu var. Pojkar som föder barn. Barn som ammar – på vadå? Evolutionen. Ja, är det DET det är (ha, tre det på raken!!)?

Betyg filmen fick i min skalle direkt efter tittningen

 

 

 

Betyg filmen får efter att ha funderat ett par dagar

 

.

.

Crazy va??

.

Vad tycker mina filmspanarkollegor om filmen och visningen?

Fripps filmrevyer
The Nerd Bird
Rörliga bilder och tryckta ord
Movies-Noir
Jojjenito
Har du inte sett den?

25 svar på ”EVOLUTION”

 1. Spännande att den växte så pass för dig. Själv känner jag mig rätt nöjd med att ha släppt den och har inte den minsta lust till omtitt. Min egen känsla under själva visningen stegrades inte till hat, men helt klart irritation och frustration.

  1. Sofia:
   Jadu, jag är bra överraskad kan man säga. Var så HIMLA neggo både under och direkt efter filmen. Men jag är faktiskt avis på dig som KAN släppa den. Önskar jag kunde det…

 2. Det var sannerligen intressant. Betyg 1 till 4 i ett nafs.

  I vilket fall får jag jubla lite då både du och Cecilia verkligen tagit till er filmen. Då kan jag släppa oron över att det blev ett dåligt val för filmspanardagen. 😀

  Thanks, you made my day!! <3

  1. Henke:
   Ettan tog sig inte till en fyra riktigt lika fort som det kanske såg ut i texten, den jobbade sig uppåt sakta sakta och det var faktiskt sent igår kväll den slog över på fyran.

   Det blev verkligen INTE ett dåligt val! Även om några av oss tyckte att filmen var riktigt kass så var den i alla fall inte kass på ett likgiltigt sätt. Jag fick känslan av att den rörde upp tankar och funderingar både ganska högt och väldigt lågt hos oss alla och såna filmer är ju alltid intressanta.

 3. Underbart att den fastnade hos dig och att du inte envist håller fast vid första intrycket. Du undviker ju inte prettofilmer så det är väl bara köra på tills du hoppar över hatet och går direkt till uppskattningen. 🙂

  1. Carl:
   Jag gör det, jag kämpar på. Endera dagen kanske jag också börjar kunna förstå mig på ”knepiga” filmer utan att behöva fundera i flera dagar 🙂

 4. Älskar att du gick från en etta till en fyra!! Det måste filmens tema som smittar av sig = du gick från grottmänniskastadiet till cyborg på bara några dagar 😉 För egen del är det nästan tvärtom, filmen har bleknat något. Kanske för att jag inte blev så känslomässigt berörd och för att F2F:et tog udden av mystiken. Det var tacksamt att få en förklaring av regissören, åtminstone vad intentionerna med filmen var, men det tar också bort lite av ens egen tolkning på något sätt.

  Både du och Jojje nämner ammande barn, jag förstår inte riktigt när det skulle ha skett? När bebisarna låg på Nicholas mage? Sen skriver du något som jag verkligen inte begriper:

  ”Fårets tentakelsmala otäcka tunga som slickade pojken i naveln.”

  FÅR?! Var det inte någon slags snigel eller havsdjur?

  1. Cecilia:
   Visst var det ett får. Eller lamm då kanske? Samma lamm som låg på golvet utan ben och hade fjorton bröstvårtor? Eller somnade jag och drömde nåt riktigt udda för en stund? Nej, jag tror inte det. Fan, MÅSTE se om filmen!! 😉

   Vad gäller bebisarna så ammade dom, oklart dock på vilken kroppsdel om man säger så 🙂

   1. What??! Ett lamm utan ben med 14 bröstvårtor som låg på golvet??? Jag tror du måste ha nickat till och drömt, annars har vi kanske sett olika versioner av filmen för jag har svårt att tro att jag skulle ha glömt det du beskriver. Fast Henke såg det ju inte heller 😀

    Minns inte att de stoppade nåt i munnen de där bebisarna, men om du säger det så.

    1. Henke & Cecilia:
     Alltså, jag ser det så jättetydligt framför mig. Ett grått ”luddigt” djur av ”får-typ” som låg på golvet – på rygg, lite som en större variant av en bebis. Och den hade kanske inte 14 bröstvårtor men väl….8? Ljusa. Och det var samma djur som sen sträckte ut tungan sådär otäckt mot hans navel.

     Men fan…..det kanske inte är filmen som är galet underlig, det kanske är….jag?

  1. Jojjenito:
   Sjöstjärna? Ett grått och hårigt? Med bröstvårtor?
   Alltså…jag somnade kanske då….? Drömde lite….knas. Men nu blir jag ÄNNU mer sugen på att se om filmen. 🙂

    1. Jag kan inte minnas något får, men vill inte utesluta att jag missade en massa detaljer. Jag är dock helt på Cecilias sida om att det var något igelliknande som var på naveln. Det känns också mer logiskt, om det nu fanns någon logik.

     Jag gissar att det är någon annan film som infiltrerat minnet. Jag började komma på bilder av ett fårhuvud som tydligen kom från Crumbs. Många filmer att hålla isär.

     1. Carl:
      Men vad tusan är det jag har sett? Jag skulle kunna svära på att det var ett grått får. Hur kan sinnena spela en ett sådant spratt?

      Det igelliknande som var på naveln….hade den inte en tunga? En jättesmal otäck rosa tunga? Eller var det tentakler från igeln…? Hahaha, blir tossig på den där filmen 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.