Fiffis filmtajm introducerar: Fredagsfemman

Bli inte rädd nu, jag ska inte skriva om hockey och förstafemmor på fredagar, jag lovar. Fredagsfemman kommer vara mitt inlägg i fredagsmysdebatten men självklart med inriktning på film och TV. Det kan även smyga sig in lite annat, det gör ju gärna det i mina inlägg även om intentionen är att allting alltid ska handla om film. Men livet är ju inte sånt, inte mitt i alla fall.

Fredagsfemman är alltså min lista av veckans viktigheter, knepigheter och nyheter sett genom en filmnörds glasögon. Här kommer den allra första.

.

5. Star Wars i 3D.

Idag har Star Wars episod 1 premiär på bio i 3D. Är det NÅN som är sugen på det här mer än George Lucas? Jag bara frågar.

.

.

4. Thailand.

Det är mycket Thailand nu. En gång i Phuket går på bio, TV-serien 30 grader i februari hade premiär i måndags (jättebra första avsnitt!), en kollega är på en tremånaders semester over there, det finns tre thairestauranger inom en radie av 250 meter från jobbet och på mitt personliga plan pågår i princip dagligen diskussionerna om och med svenska män och deras syn på thailändska kvinnor.

Jag tänker inte ge mig. Män som ser kvinnor som handelsvaror är inga riktiga män.

.

.

3. På Spåret-semi.

Den sista semifinalen är ikväll och hur kul jag än tycker att det är med På spåret så tycker jag årets lag har varit under all kritik.

All cred till Erik och Martina Haag, Johanna Frändén, Niklas och Jenny Strömstedt men annars tycker jag det var varit klent med kunskaperna. Det är klart det är kul att vinna när jag sitter i soffan och räknar mina poäng men när jag vinner med 15-20 poäng då är det nåt knas. Eller med 30 som mot Peter Wahlbeck & co. Var är Johan Wester när man behöver honom? Var är Stefan Holm?

.

.

2. Helena Bergström.

Förra veckans skräll i Melodifestivalen var utan tvekan programledarna. Att Sarah Dawn Finer skulle klara sig galant har jag aldrig tvekat på och att Gina Dirawi har en humor och ett kamerafokus som sällan ses i svensk TV visste jag också men att Helena Bergström vågade ta ut svängarna som hon gjorde var fränt. Fränt är fränare som ord än som förklaring, jag vet, men när jag växte upp var fränt ett lika hett ord som nutidens fett men fett tycker jag fortfarande är ett knepigt ord att använda i såna här sammanhang. Ungefär som k bry*

(* = kids-ståkkhålmska som betyder på´t ungefär ”meeh JAG bryr mig inte”. Ska gärna uttalas lika tomt och innehållslöst som döda fiskögon ser ut)

.

1. Amanda Ooms

Här är kvinnan som har lyckats med något som ingen svensk skådespelerska någonsin lyckats med: knipa en roll mot Sylvester Stallone. Om jag är imponerad? Klart jag är. Om jag är avundsjuk? Självklart. Om jag unnar henne detta? Givetvis. Jag är bara mäkta förvånad att hon blev tillfrågad. Det här är stooooort!

(Och här kommer en liten bonus. Det är inte ofta såna här gulliga bilder publiceras i kvällstidningarna, alltså det här är ju hjärtskärande OCH beviset för att ingen människa på jorden är fager i en sjukhussäng.)

14 svar på ”Fiffis filmtajm introducerar: Fredagsfemman”

 1. Har hört några Star Wars-nördar som uttryckte en plikt att de ”nya” 3D-versionerna. Kan väl vara just så. De enda som kommer att se filmerna på bio är de som känner sig tvingade pga sin fanatism.

  Angående Thailand. Finns många fördomar om hur män åker till sydostasien och ”plockar hem” partners. Men jag tycker att vi ska akta oss för att bunta ihop den allvarliga trafficking och människohandel som faktiskt finns och är hemsk med de tillfällen då det faktiskt uppstått kärlek mellan människor.

  Vad gäller ”På Spåret”… Bästa programmet för övrigt. Men visst. Antar att kvalitén på deltagarna har försvunnit när de valt att testa en massa nya deltagare.

  1. dan:
   Tyvärr är det väldigt lite prat om ordet kärlek i diskussionerna jag hamnar i och det är därför jag reagerar. Att ”bunta ihop” dessa fenomen med varandra är inte mitt påhitt, många män buntar ihop sig själva rätt bra när dom berättar om sina ”reseskildringar”.

   Angående Star Wars så lockar den antagligen legogeneratuonen men kanske inte så många fler 😉

 2. Kul idé!
  Den skulle jag vilja ha kommit på själv!
  Ska garanterat följa de framtida FredagsFemmorna! 🙂

  Och, jag tänker också sälla mig till hyllningskören av Helena B. Hon skötte sig riktigt nice! Trodde jag väl aldrig jag skulle skriva!

  High five och trevlig helg på det!

 3. Riktigt niiice med denna fredagslista. Kul idé. Mina kommentarer:
  5. Nej. Nej! Suck, nej.

  4. ”En gång i Phuket” är en BRA svenska film, hur överraskande det än låter: http://fripp21.blogspot.com/2011/11/en-gang-i-phuket-2011.html

  Debatten om thailändska kvinnor håller jag mig ifrån.

  3. På spåret är ett otroligt bra program men årets lag är riktigt risiga, med det lysande undantaget makarna Haag. Jag längtar efter Johanna.

  2. Tycker att melodifestivalen är rätt så trist faktiskt. Men svårt att inte se.

  1. Vilken film?

 4. Instämmer i uppskattningskören — får bli obligatoriska samtalsämnet på fredagskvällen (inte helt säker på att maken kommer att hålla med mig, men jycken och jag brukar kunna rösta ned honom ;))

  Gör som Henke:
  1: Och jag som bara läääängtat efter att se denna fantastiska film i 3D OCH med svenskt tal. Först nu känner jag att Star Wars når sitt fulla potential.
  2:Är det?
  3: Har aldrig fastnat för serien i fråga, lektävlingsprogram är inte riktigt min grej (eller också är de för intellektuella säger hon som ett tag följde miz Tyras öden och äventyr i typ 10 säsonger innan det ballade ur fullständigt)
  4:Melodifestivalen är verkligen inte min grej. Ibland önskar jag att jag kunde gå i ide tills eländet är över.
  5:Åhå, ännu en filmsvensk som media kan gå upp i brygga över.

  1. Sofia:
   Kul att du är på, den här listan kan ju bli lite vad som helst, vi får se varåt det barkar hän. Det är som att åka långfärdsskridskor med konståkningsgrillor som har massor med rosa fluff kring vaderna, så känns det 😉

   1. Då hoppas jag för din och fredagsfemmans skull att du är betydligt vanare vid konståkningsdonen än jag. Har alltid kört vanliga hockeygrillor och står därmed ofelbart på roten med annat på fötterna 🙂

    1. Sofia:
     Nuförtiden inbillar mig att jag är bättre på skridskor än jag är. När jag var liten och min mamma var skridskofröken så var det precis tvärtom.:)

 5. Nu är det måndag men jag är ortodox och kommenterar din femma med ”facit” i hand.
  5. Har förstått att det är ett o annat problem då filmen är dubbad men från 11 år. Många föräldrar kommer med barn under 7 år och blir nekade. Mitt intresse för filmen är under nära den absoluta nollpunkten.
  4.Thailand. Håller den diskussion på fortfarande? Minns den från din förra blogg. Har många Thailändare i skolan men om de kommit för kärlek eller handel vet jag ej eleverna är dock otroligt ambitiösa och duktiga i skolan samt att de ger mig skräckfilmstips från Thailand 🙂
  3. Håller med om att det är ganska klent med kunskaperna men jag tror det blir mer stressat i buren än hemma i tv-soffan. Tror att Haagarna vinner.
  2. Har man inte skäggväxt bör gubbkeps vara förbjudet att bära!
  1.Även jag höjde på ögonbrynen. Roligt. Nu får vi bara hoppas att filmen är bättre än föregångaren.
  Ser fram med stort intresse till nästa lista.

  1. filmitch:
   Japp, diskussionen håller i sig, tro mig. Det droppar fortfarande in hatiska kommentarer på den andra bloggen (som jag raderar då den bloggen är död), men annars, ja, jag hamnar i den diskussionen kanske inte dagligen men väldigt ofta. Kan bero på vilka jag möter på mitt jobb….kanske. Nåja, nog om det.

   Jag tror och hoppas också att Haagarna vinner. Dom är SJUKT allmänbildade och jag är svårt imponerad av dom båda 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.