FILMÅRET 1979

Jahopp, då står det klart att ett nej inte alltid är ett nej, i alla fall inte i min bloggvärld. Eller kanske snarare, att säga definitivt nej till nåt är alltid dumt. Man kan ju ångra sig. Och ångra mig är precis vad jag har gjort nu.

När mina bloggkamrater sa hejdå till 80-talet och började lista åren på 70-talet sa jag tack för mig i tron att jag inte hade så mycket att komma med, att mitt filmiska minnesbibliotek under detta årtionde kanske inte var så mycket att förlita sig på. Nu har jag dock tänkt om. Jag har ju sett en hel drös med filmer från 70-talet och det finns ingen anledning för mig att inte försöka mig på att lista även dessa år.

Så. Nu kör jag. Baklänges som vanligt. I förhoppning om att hinna ikapp mina bloggkamrater tills 1975 ska listas (dom är klara med 1977 och 76 kommer 3 maj…jag hinner inte till dess). Meeeeeen hey ho, let´s go. In i dimman!

10. Ett Herrans Liv
(Life of Brian, Regi: Terry Jones)
Som ett icke-fan till Monty Python-gänget var jag skeptisk när jag tog mig an denna film men SOM jag skrattade. Vilket tankeväckande lyckopiller!

.

.

9. The Brood
(Regi: David Cronenberg)
Jag har verkligen en sweetspot för David Cronenbergs tidigare alster hur konstiga dom än är. För konstigt ÄR det. Och köttigt!

.

.

8. Jag är med barn
(Regi: Lasse Hallström)
Lasse Hallström fick idén till den här filmen är hans fru väntade sonen Johan men i filmen är det Bosse (Magnus Härenstam) och Lena (Anki Lidén) som ska bli föräldrar. Med förhinder. Men inga over-the-top-förhinder utan mer vardagskomik with a little twist. Mysigt och kul!

.

.

7. Kinasyndromet
(The China Syndrome, Regi: James Bridges)
Kärnkraftsdrama när det är som allra mest 70-tal och därmed också som allra BÄST. Jane Fonda och Michael Douglas är banne mig en oslagbar duo.

.

.

6. Apocalypse Now
(Apocalypse, Regi: Francis Ford Coppola)
En krigsfilmsklassiker, inget snack om den saken. Marlon Brando, Dennis Hopper, Martin Sheen, Robert Duvall…det är män i långa rader som är skitduktiga framför kameran och en bakom som inte är så pjåkig han heller.

.

.

5. Huset som Gud glömde
(The Amityville Horror, Regi: Stuart Rosenberg)
Det här var en av skräckfilmerna jag såg när jag var alldeles för liten. Självklart skrämde den skiten ur mig och lika självklart har den en plats på listan. Filmer man aldrig glömmer har ofta det.

.

.

4. Rocky II
(Regi: Sylvester Stallone)
Uppföljaren till den fantastiska Rocky är inte tokig alls. Relationen mellan Rocky och Adrian fördjupas och dom får en liten kiddo. Fint.

.

.

3. Manhattan
(Regi: Woody Allen)
New York i svartvitt i kombination med Woody Allen – hur kan detta INTE bli bra? Lägg dessutom till Mariel Hemingway, Diane Keaton och Meryl Streep så blir det ännu fler plus (även om jag inte tycker att detta är någon av Woodys absolut bästa filmer)

.

.


2. Kramer mot Kramer
(Kramer vs. Kramer, Regi: Robert Benton)
Alltså, det här är en sån JÄVLA bra film! Det är en film som alla föräldrar oavsett ålder borde se! Den gör ont i hela magen men vad gör det? Vem har sagt att filmtittande bara ska vara mys?

.

.

1. Alien
(Regi: Ridley Scott )
En. Helt. Perfekt. Film.

.

.
Flera av mina filmbloggarvänner har som sagt redan publicerat sina 1979-listor och här är länkar till dessa:

Henke
Christian
Mikael
Jojje
Johan
Steffo
Jimmy

10 svar på ”FILMÅRET 1979”

 1. Härligt! Inga problem att säga som Sean Connery sa när han skulle håva in en lön för ännu en Bondfilm: Never say never!

  Jätteroligt. Alltid kul att läsa andras listor, man håller skrockande med och storknar av förfasning om vartannat.

  Vi har den ganska normala summan av fyra överlapp. Det tenderar bli mer överlapp desto äldre år man listat.

  10. Ett herrans liv – sett men jag är inte jätteförtjust i MP generellt sett, men den har sina stunder, bubblare
  9. The brood – inte sett
  8. Jag är med barn – inte sett
  7. Kinasyndromet – såg när jag var ung men kommer inte ihåg så mycket
  6. Apocalypse now – yay!
  5. Huset som Gud glömde – yaya! och jag har en liknande story som du, skrämde livet ur mig som liten
  4. Rocky II – sett, men Rocky-serien är inte min kopp av te
  3. Manhattan – yay!
  2. Kramer vs Kramer – sett och bubblare hos mig
  1. Alien – såklart, min solklara etta 🙂

   1. Hoppas det!

    Men jag sa att jag skulle sluta med UÅBL från och med sjuttiotalet, men du har ju bevisat att det inte behöver betyda att det inte kommer något i framtiden ändå! 😉

 2. Fem överlapp. Kul med The Brood, en väldigt speciell film. Barnen tyckte jag var läbbiga.

  Hmm, jag gillade inte alls Manhattan när jag såg den. Jag verkar vara ganska ensam om det.

  1. Jojjenito:
   Manhattan är halvsvag för att vara Woody tycker jag men tydligen höll jag den högre än Rocky II. Vad tänkte jag med??? *slår mig själv i ansiktet*

 3. Du kunde inte hålla dig? 😉

  China Syndrome och Alien är guld, mer tveksam till Apocalypse Now och Manhattan. Amityville Horror ser jag faktiskt fram emot att se, står och väntar på hyllan hemma…

 4. Men det här var ju trevligt. Vem tackar nej till en 70-tals lista?

  10. Life of Brian – Inte heller något fan av Monty Python, men denna funkar helt ok och har sina stunder.

  9. The Brood – Gillar också en del av Cronenberg från den här tiden. Denna är skum och kanske inte en favorit, men värd en titt.

  8. Jag är med barn – Ej sett.

  7. The China Syndrome – Även med på min lista. Gillar en hel del med denna, Michael Douglas, Jane Fonda och inte minst Jack Lemmon.

  6. Apocalypse Now – Inte en personlig favorit, men det är svårt att inte hålla med om att den är bra. Tappar dock för mycket mot slutet för min smak. Dock med på min lista.

  5. The Amityville Horror – Såg den aldrig som ung, så jag blev lite besviken när jag såg fram emot en tät och spännande skräckis. Kan dock vara dags att se om den och se vad man tycker nu utan förväntningar.

  4. Rocky II – Inte så pjåkig, även om den inte är nära min lista.

  3. Manhattan – Trots att det är en av Woodys bättre i mitt tycke är den utanför min lista (många bra filmer detta år som jag föredrar).

  2. Kramer vs. Kramer – Även min tvåa! Såg om den för något år sen och den var nog ännu lite bättre än vad jag mindes den som. Verkligen fin och prickar rätt med känslorna.

  1. Alien – En av mina favoritfilmer och bland de allra bästa filmerna som gjorts, så inte så konstigt att det även är min etta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.